Νότης Μηταράκης στο Economist: Χρειαζόμαστε ένα σύστημα τριών πυλώνων

267
Νότης Μηταράκης στο Economist: Χρειαζόμαστε ένα σύστημα τριών πυλώνων

«Το ευτυχές είναι ότι ζούμε περισσότερο. Το δυστυχές είναι ότι γεννάμε λιγότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο συνέδριο του the Economist για την δημογραφική κρίση στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, το 2018 στην χώρα μας καταγράφηκαν μόλις 86.500 γεννήσεις.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του δημογραφικού ζητήματος στο -αναδιανεμητικό στην Ελλάδα- σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι χρειάζονται 4 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο, ωστόσο, υπάρχουν μόλις 1,64 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο. Μάλιστα, για το 2070 η πρόβλεψη είναι ακόμη χαμηλότερα, στους 1,25 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει με κίνητρα το ασφαλιστικό σύστημα, μειώνει τις εισφορές για θέσεις πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, προωθεί τη «σύζευξη της αναδιανεμητικής με την κεφαλαιοποιητική πολιτική», με στόχο να μετριαστεί το προφίλ κινδύνου του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος. «Τα αναδιανεμητικά συστήματα δεν μπορούν να σηκώσουν αποτελεσματικά το βάρος του δημογραφικού», διαπίστωσε ο κ. Μηταράκης, προκρίνοντας την ανάγκη ενός συστήματος τριών πυλώνων: δημόσιος/αναδιανεμητικός – επικουρικός/κεφαλαιοποιητικός (από το 2021) – ιδιωτικός (με φορολογικά κίνητρα για την αύξηση της συμμετοχής του).

Ο ίδιος καθησύχασε αναφορικά με τις επιπτώσεις στην ηλικία συνταξιοδότησης, τονίζοντας ότι αυτή θα βρίσκεται ελαφρώς πιο ψηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2030. Σε κάθε περίπτωση, διαμήνυσε την πρόθεση της κυβέρνησης «να καταπολεμήσει τον ηλικιακό ρατσισμό», προσφέροντας τη δυνατότητα στους εν δυνάμει συνταξιούχους να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εργασία.

Πηγή: nextdeal.gr