Χτίζουν άμυνες οι επιχειρήσεις: Μπαράζ επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια

442

Με μπαράζ επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια απαντούν οι επιχειρήσεις στο διογκούμενο κύμα των πάσης φύσεως ψηφιακών επιθέσεων. Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, 6 στις 10 εταιρείες (το 58%) σχεδιάζουν να αυξήσουν άμεσα τις επενδύσεις τους στην κυβερνοσφάλεια.

6 στις 10 επιχειρήσεις αυξάνουν άμεσα τους προϋπολογισμούς τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Οι επενδύσεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι πλέον μονόδρομος για τον επιχειρηματικό κόσμο, με τη συχνότητα των παραβιάσεων να αυξάνεται και το 91% των οργανισμών να αναφέρουν τουλάχιστον ένα σχετικό περιστατικό.

Σύμφωνα με την έρευνα “2023 Global Future of Cyber Survey” της Deloitte, η κυβερνοασφάλεια δεν αποτελεί απλά μια υποχρέωση, αλλά μια θεμελιώδη ανάγκη για τη στρατηγική ανάπτυξη των οργανισμών. Ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες, σε όλους τους κλάδους, θέτουν την κυβερνοασφάλεια στον πυρήνα της στρατηγικής τους.  

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 στελέχη, δείχνει πως οι εταιρείες παγκοσμίως έχουν πια συνειδητοποιήσει τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν με την ενσωμάτωση της κυβερνοασφάλειας στην επιχειρηματική στρατηγική τους, αλλά και σε κάθε τομέα της λειτουργίας τους.

Μάλιστα, οι εταιρείες που αναδεικνύονται σε ξεκάθαρους ηγέτες, χαράσσοντας το δρόμο για να ακολουθήσουν και οι άλλοι, είναι πιο πιθανό να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη φήμη του brand τους, στην εμπιστοσύνη των πελατών τους, στη σταθερότητα της λειτουργίας τους, αλλά και στα έσοδά τους.

Προτεραιότητα το Cloud

Όπως και στην αντίστοιχη έρευνα της Deloitte το 2021, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αναφορικά με τις προτεραιότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, ώστε να καταγραφούν οι σημαντικές τεχνολογίες, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μελλοντικές στρατηγικές για την Κυβερνοασφάλεια.

Σε σύγκριση με το 2021: Το cloud ανέβηκε στην 1η θέση, εκτοπίζοντας την ανάλυση δεδομένων (data analytics) στη 2η θέση. Ακολουθούν η επιχειρησιακή τεχνολογία και τα συστήματα βιομηχανικού ελέγχου, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Τη λίστα με τις 5 κορυφαίες τεχνολογίες συμπληρώνει και το νεοεισερχόμενο 5G. 

Αυξάνονται οι επιθέσεις

Σημαντικό στοιχείο, όμως, είναι πως, ενώ οι προτεραιότητες ψηφιακού μετασχηματισμού και οι αναδυόμενες τεχνολογίες έχουν εξελιχθεί, η συχνότητα των παραβιάσεων στον Κυβερνοχώρο επίσης αυξάνεται. Το 91% των εταιρειών αναφέρουν τουλάχιστον ένα σχετικό περιστατικό, σε σύγκριση με το 88% το 2021.

Το στοιχείο αυτό οδηγεί ασφαλώς σε αρνητικές συνέπειες για τους εμπλεκόμενους οργανισμούς. Αξίζει, πάντως, να αναδειχθεί ότι οι οργανισμοί χαμηλής ωριμότητας είναι εκείνοι που αναφέρουν πιο σημαντικά συμβάντα κυβερνοασφάλειας.

“Το μέλλον της κυβερνοασφάλειας και το μέλλον των επιχειρήσεων είναι συνυφασμένα. Κάθε οργανισμός, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, μπορεί να κινηθεί προς την κατεύθυνση της υψηλής απόδοσης και ωριμότητας στην κυβερνοασφάλεια – χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από την ικανότητά του να εξασφαλίσει αυτή την ωριμότητα μέσω επενδύσεων. Οι κινήσεις που κάνει κάθε εταιρεία, αλλά και η κουλτούρα που καλλιεργεί, θα είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες για τη βελτίωση των επιδόσεων τους”, αναφέρει η μελέτη.

Πηγή: sepe.gr