Χτύπημα στο λαϊκισμό η νίκη Ρούτε

99

Μόνο ως «ανάσα» για την ΕΕ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ήττα του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς και του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές. Ο Βίλντερς, με σημαία τις αντιευρωπαϊκές του κορόνες, είχε προκαλέσει αναστάτωση το προηγούμενο διάστημα στην Ένωση, ενώ παράλληλα σημείωνε υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις

Οι Ολλανδοί, οι οποίοι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες, καταγράφοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά προσέλευσης τα τελευταία 30 χρόνια, απέρριψαν την αντιευρωπαϊκή επανάσταση που είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει ο Βίλντερς, χαρίζοντας τη νίκη στους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Την ίδια στιγμή, όμως, «τιμώρησαν» το κόμμα των Εργατικών του Ντάισελμπλουμ, το οποίο έχασε ένα σημαντικό αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο της χώρας. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, το VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε λαμβάνει 33 έδρες στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, το PVV του Γκέερντ Βίλντερς 20 έδρες, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και οι κεντρώοι δίνουν μάχη για την τρίτη θέση λαμβάνοντας από 19 έδρες, ενώ το PvdA, το κόμμα του υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, πέφτει στις 9 έδρες από τις 38 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές. Μπροστά του είναι η Πράσινη Αριστερά (GroenLinks) με 14 έδρες, μία νίκη η οποία πιστώνεται κυρίως στον επικεφαλής της Γέσε Κλάβερ. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 97% των ψήφων διαμορφώνονται ως εξής:

VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 33 έδρες

PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 20 έδρες

CDA – Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες

D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

GL- Πράσινοι Αριστεροί: 14 έδρες

SP- Σοσιαλιστικό Κόμμα: 14 έδρες

PvdA- Εργατικό Κόμμα: 9 έδρες

CU- Χριστιανική Ενωση 5 έδρες

PvdD Κόμμα για τα Ζώα 5 έδρες

50PLUS 4 έδρες

Denk 3 έδρες

SGP-Μεταρρυθμιστικό Πολιτικό Κόμμα 3 έδρες

FvD 2

Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τον «Ολλανδό Τραμπ»

Το γεγονός ότι οι Ολλανδοί έδωσαν τη νίκη στον Ρούτε σημαίνει ότι απέρριψαν το πρόγραμμα του Κόμματος για την Ελευθερία του «Ολλανδού Τραμπ» το οποίο, αν και χωρούσε μόλις σε μία σελίδα «Α4», είχε φέρει ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω της απήχησης που είχε προεκλογικά.Υποσχόμενος να απομακρύνει την χώρα του από την Ένωση και να δώσει το παράδειγμα και στους ψηφοφόρους των πολιτικών του συμμάχων, όπως η Μαρίν Λεπέν και το AfD, ο Βίλντερς είχε ξεκινήσει μία εκστρατεία κατά της παράνομης μετανάστευσης στην οποία ανταποκρίνονταν οι Ολλανδοί. Ωστόσο, η στάση του Ρούτε στα πρόσφατα επεισόδια με την Τουρκία αλλά και το γεγονός ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός έδωσε μεγαλύτερη σημασία στην καλή οικονομική πορεία που έχει η χώρα καθώς η ανάπτυξή της είναι στο 2,7%, ενώ η ανεργία στο 5% κατάφερε να πείσει τους Ολλανδούς να τον ψηφίσουν.

Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ συγχαίρουν την Ολλανδία: Καθαρή νίκη έναντι του εξτρεμισμού

Χαρακτηριστικές για την ανακούφιση που υπήρξε στην ΕΕ από το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών ήταν οι δηλώσεις των ηγετών της Ενωσης.

Μέρκελ σε Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Ολάντ: Καθαρή νίκη έναντι του εξτρεμισμού. «Οι αξίες της ανεκτικότητας, του σεβασμού των άλλων, και η πίστη στο μέλλον της Ευρώπης είναι οι μόνες αληθινές απαντήσεις στις εθνικιστικές κορώντες και τον απομονωτισμό που ταρακουνούν τον κόσμο», ήταν η επίσημη δήλωσή του Ολάντ.

Γιούνκερ: «Ψήφος κατά των εξτρεμιστών» Ο Γιούνκερ συνεχάρη τον Ρούτε και μίλησε για μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών, σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Σουλτς: «Είμαι ανακουφισμένος. Πρέπει να συνεχίσουμε για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη. Ο Γκέερτ Βίλντερς δεν θα μπορούσε να νικήσει τις εκλογές στην Ολλανδία. Είμαι ανακουφισμένος. Πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη».

Οι εκλογές στην Ευρώπη

Σημειώνεται ότι μετά τις εκλογές στην Ολλανδία, λίγο μετά το Πάσχα, σειρά παίρνει η Γαλλία και το Σεπτέμβριο η Γερμανία,  όπου το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στην πρώτη και το αντιμεταναστευτικό AfD στη δεύτερη, πολιτικοί σύμμαχοι του Βίλντερς, απορρίπτουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ετσι, η ήττα του Βίλντερς στις χθεσινές εκλογές αποκτά ξεχωριστή διάσταση, καθώς δείχνει ότι η αντιευρωπαϊκή ρητορική, σε συνδυασμό με το Brexit και τον Ντόναλντ Τραμπ -θέματα τα οποία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας τους- δεν πείθουν τελικά τους ψηφοφόρους.