CNBC: Τα λαϊκιστικά κόμματα είναι ισχυρά μόνο ως αντιπολίτευση

127

Στο φαινόμενο του λαϊκισμού που «ανθεί» ειδικά στην Ευρώπη αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC που κάνει ειδική μνεία στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το φαινόμενο ανησυχεί πολύ τόσο την Γηραιά Ήπειρο όσο και πέραν του Ατλαντικού, πολλώ μάλλον όταν εντός του 2017 αναμένονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, οι εκλογές μπορεί να βάλουν τέρμα στην υποστήριξη του λαϊκισμού. Ο David Moss της BMO Global Asset Management, με δηλώσεις του στο CNBC, υποστηρίζει ότι τα λαϊκίστικα κόμματα «είναι πιο ισχυρά, όταν δεν είναι στην εξουσία, διότι είναι εύκολο να… πετούν πέτρες»

«Παράδειγμα η Ελλάδα, όπου κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα λαϊκιστικό κόμμα της Αριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Ανέλαβε την εξουσία το 2015, όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι ήταν θυμωμένοι με τα κόμματα του κατεστημένου λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετών ετών».

Όπως αναφέρει ο αναλυτής, ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αρχικά παρουσίαζε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση, καθώς απέτυχε να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βάλει τέλος στη λιτότητα, όπως είχε υποσχεθεί.

Στο ρεπορτάζ του CNBC γίνεται μνεία και στον «μποναμά» Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, «σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα ποσοστά του». Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη εκνεύρισε τους Ευρωπαίους πιστωτές, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Άλλος αναλυτής, ο Βιντσέντζο Σκαρπέτα, του Open Europe, μιλώντας στο CNBC προβλέπει ότι «η Ελλάδα και πάλι θα έχει μια δύσκολη χρονιά, διότι θα έχουμε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ». Όπως πρόσθεσε μάλιστα «ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο παραμένει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ θεωρείται πολύ απίθανο η Γερμανία να κάνει παραχωρήσεις σε ένα εκλογικό έτος. Αν κοιτάξετε τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και, αν γίνονταν τώρα εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα θα έχανε από το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που εξέλεξε ένα λαϊκίστικο κόμμα, αλλά η στήριξη σε αυτού του είδους τον λαϊκισμό αυξάνεται και αυτά τα κόμματα διεισδύουν όσο και περισσότερο στην πολιτική.

Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία -όπου το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν αποκλείεται να κερδίσει τον πρώτο γύρο- αλλά και στην Ολλανδία, όπου δεν αποκλείεται η χώρα να αποκτήσει ακροδεξιά κυβέρνηση. «Μόλις αυτά τα κόμματα αποκτήσουν την εξουσία, έρχονται αντιμέτωπα με την πραγματικότητα της διακυβέρνησης μιας χώρας» δήλωσε ο Σκαρπέτα, σχολιάζοντας ότι είναι άλλο να βλέπεις τα πράγματα από την σκοπιά της αντιπολίτευσης και άλλο να πρέπει να κυβερνήσεις ένα κράτος.