COVID-19: Το πακέτο για την έρευνα της ΕΕ

114

Η ΕΕ να είναι καλύτερα προετοιμασμένη

Η Επιτροπή προτείνει σημαντικό πακέτο από τον προϋπολογισμό για την καταπολέμηση της πανδημίας
Ο εισηγητής του ΕΚ για το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» και μέλος της επιτροπής Έρευνας του ΕΚ χαιρετίζει τα έκτακτα μέτρα
Απαραίτητες οι επενδύσεις στην έρευνα και οι προετοιμασίες για την επόμενη κρίση
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να συνδυαστούν με μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της ΕΕ για τα ερευνητικά προγράμματα, σύμφωνα με αρμόδιο ευρωβουλευτή.
«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η επίτροπος Gabriel και τη συγκέντρωση σχεδόν 140 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του COVID-19. Η Επιτροπή έδρασε γρήγορα με την ανακοίνωση της ειδικής ταχείας διαδικασίας για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020” και με την εμπλοκή σχετικών ενδιαφερόμενων μερών υπό την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την πρωτοβουλία για τα καινοτόμα φάρμακα (Innovative Medicines Initiative – IMI)», είπε ο εισηγητής του ΕΚ για το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» Christian Ehler (ΕΛΚ, Γερμανία).

«Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο μέλλον. Είναι ξεκάθαρο ότι η έρευνα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να προχωρήσει η πρότασή μας για την παροχή 120 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα “Ορίζοντας Ευρώπη”», προσέθεσε.

Δοκιμασία για την ικανότητά μας να συνεργαστούμε

«Η κρίση που προκαλεί ο COVID-19 ξεκαθαρίζει το τοπίο. Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού. Μακριά από τους προβολείς, ειδικοί εργάζονται σε έκτακτες έρευνες για τη δημιουργία θεραπείας και εμβολίου. Η εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του ιού θα πρέπει να καταστήσει σαφές σε όλους μας ότι ο διασυνδεδεμένος κόσμος στον οποίο ζούμε έχει μικρύνει αισθητά και ότι οι συντονισμένες ενέργειες μεταξύ κρατών είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Αποτελεί δοκιμασία για την ικανότητά μας να συνεργαστούμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης από τη μία, αλλά και να διατηρήσουμε την πίστη μας στους μακροπρόθεσμους στόχους μας από την άλλη.

Όταν τελειώσει η κρίση, θα πρέπει αμέσως να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη. Αυτό σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και προστασία των προγραμμάτων όπως ο “Ορίζοντας Ευρώπη” από περιστασιακές διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών», κατέληξε.

COVID-19: Η ΕΕ και οι φαρμακοβιομηχανίες θα χρηματοδοτήσουν περισσότερο την έρευνα μέσω της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα

Η πρωτοβουλία για τα καινοτόμα φάρμακα (Innovative Medicines Initiative – IMI), μια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της βιομηχανίας φαρμάκων, ανακοίνωσε σήμερα μια ταχεία έκκληση για ερευνητικές προτάσεις για την εξέλιξη θεραπειών και διαγνωστικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19. Μέχρι 45 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης θα προέλθουν από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τμήμα της συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ στην απειλή του COVID-19 για τη δημόσια υγεία και δρα συμπληρωματικά προς τους έκτακτους πόρους για την έρευνα που διατέθηκαν πρόσφατα από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το IMI εδώ και για τις ερευνητικές δράσεις της ΕΕ για τον COVID-19 εδώ (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Sassoli: Η Ευρώπη δείχνει τη δύναμη της αλληλεγγύης

Δήλωση του προέδρου David Sassoli για την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κρίση του COVID-19
Μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας για τις 26 Μαρτίου ώστε να εγκριθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19. Αυτή θα είναι η πρώτη σύνοδος της ολομέλειας κατά την οποία θα χρησιμοποιηθεί σύστημα ψηφοφορίας από απόσταση.

«Η σκέψη μου και το αίσθημα αλληλεγγύης μου βρίσκονται με όσους νοσούν και όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Θέλω να τονίσω το θαυμασμό μου και τη στήριξή μου για όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, πολεμώντας αυτή την πανδημία.

Η Ευρώπη κινείται: βρισκόμενη αντιμέτωπη με τη δραματική αυτή κατάσταση, με το καθήκον της να είναι η προστασία των ζωών, των περιουσιών και της σταθερότητας όλων μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση. Φυσικά, χρειάστηκε να καταπολεμήσουμε τους εθνικούς εγωισμούς, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να διαθέσει 750 δισ. ευρώ συνάδει με τα αιτήματα του Κοινοβουλίου, τα μέτρα της Επιτροπής, τις δράσεις των κρατών μελών, καθώς και άλλες πιθανές πρωτοβουλίες, όπως η κινητοποίηση άλλων 500 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δηλαδή από το λεγόμενο μηχανισμό διάσωσης. Μιλάμε για μια παρέμβαση η οποία, στο σύνολό της, αφορά σχεδόν δύο τρισ. ευρώ. Δεν έχουμε ξαναδεί μεγαλύτερη επίδειξη της δύναμης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – μεγαλύτερη και από το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο μας επέτρεψε να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη από τα ερείπια του Β’ ΠΠ.

Τα χρήματα αυτά θα μας βοηθήσουν να ελαττώσουμε τις επιπτώσεις του COVID-19 και θα διατεθούν για να στηρίξουν την έρευνα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Θα μας παρέχουν χρήσιμους πόρους για τη στήριξη της οικονομίας μας και του μοντέλου κοινωνικής προστασίας που ακολουθούμε. Θα προστατεύσουν τις δουλειές μας, τις επιχειρήσεις μας και θα διασφαλίσουν ότι οι οικογένειές μας δε θα βρεθούν να παλεύουν μόνες σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς.

Σε πρώτο στάδιο, χρήματα θα διατεθούν στις ιατροφαρμακευτικές μονάδες που τα χρειάζονται, στους γιατρούς και νοσηλευτές που, με μεγάλο πάθος και αυταπάρνηση, έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διάσωση πολλών συνανθρώπων μας. Η Ένωση δεν μπορεί να επιτρέψει να μείνει κανείς μας μόνος. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν σας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει και αυτό το καθήκον του και θα συνεχίσει να το κάνει. Ήμουν αποφασισμένος να παραμείνει σε λειτουργία γιατί η δημοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει λόγω αυτού του ιού, γιατί είμαστε ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες και θέλουμε να τους εκπροσωπήσουμε και να τους υπερασπιστούμε.

Για το λόγο αυτό αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας την Πέμπτη 26 Μαρτίου για να εγκρίνουμε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή θα είναι η πρώτη σύνοδος της ολομέλειας όπου θα χρησιμοποιηθεί σύστημα ψηφοφορίας από απόσταση. Αντιμέτωποι με αυτή την κρίση, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Είναι μια ώρα δύσκολη. Θέλουμε να είμαστε κοντά στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, σε όσους νοσούν και στους συμπολίτες μας στην Ευρώπη που αισθάνονται μεγάλο φόβο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη την ενέργειά μας και να απευθύνουμε έκκληση στο αίσθημα ευθύνης όλων. Η Ευρώπη θα πετύχει μόνο αν είμαστε ενωμένοι, θαρραλέοι και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο».

Έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας του ΕΚ στις 26/3

Ο πρόεδρος του ΕΚ και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων αποφάσισαν τη σύγκληση πρόσθετης συνόδου της ολομέλειας την επόμενη Πέμπτη, 26 Μαρτίου για τη θέσπιση έκτακτων μέτρων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων (δηλ. η Διάσκεψη των Προέδρων) πραγματοποίησε ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων, σε συνέχεια της οποίας ενέκριναν μέσω γραπτής διαδικασίας την πρόταση του προέδρου Sassoli να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας την επόμενη Πέμπτη, 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν οι πρώτες τρεις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο πρόεδρος Sassoli δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει και αυτό το καθήκον του και θα συνεχίσει να το κάνει. Η δημοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει λόγω αυτού του ιού. Είμαστε ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες και θέλουμε να τους εκπροσωπήσουμε και να τους υπερασπιστούμε».

Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν:

η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, η οποία θα διαθέσει 37 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής στα κράτη μέλη ως απάντηση στις επιπτώσεις της κρίσης
η νομοθετική πρόταση για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στον τομέα της δημόσια υγείας
η πρόταση της Επιτροπής για την εξάλειψη των αποκαλούμενων πτήσεων φαντάσματα που πραγματοποιούνται ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του COVID-19.

Είναι κρίσιμης σημασίας η υιοθέτηση αυτών των τριών νομοθετικών προτάσεων το ταχύτερο δυνατό, ώστε να παρασχεθεί έμπρακτη βοήθεια στους πολίτες της ΕΕ και στα κράτη μέλη εν μέσω μιας κατάστασης χωρίς προηγούμενο.

Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υιοθετήσει μέτρα ειδικά για αυτή τη σύνοδο της ολομέλειας ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ψηφοφορίες θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τόσο αυτοπροσώπως όσο και εξ αποστάσεως.