Δ.Τσιόδρας: Τον Δεκέμβριο το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος

184

Πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος θα παρουσιάσει τον Δεκέμβριο η Κομισιόν, όπως αναφέρει στην απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Τσιόδρα.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο αρμόδιος Επίτροπος Janusz Wojciechowski, συγκροτήθηκε ομάδα υψηλού επιπέδου σχετικά με την πολιτική για τον αμπελοοινικό τομέα με εκπροσώπους των αρχών των κρατών μελών της ΕΕ  για τη διερεύνηση πιθανών λύσεων για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητάς του.

Η συζήτηση σχετικά με τις επιλογές πολιτικής ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2024 κι αναμένεται να ολοκληρωθεί την τρέχουσα εβδομάδα, στις 15 Νοεμβρίου 2024.

Υπογραμμίζει δε ότι «οι συζητήσεις της ομάδας επικεντρώνονται σε μέτρα πολιτικής που θα βοηθήσουν τον τομέα να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις και θα αφορούν τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, τις επιλογές για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τομέα έναντι της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες τάσεις της αγοράς και την αξιοποίηση των ευκαιριών της αγοράς».

Ο κ. Τσιόδρας στην ερώτησή του, είχε επισημάνει τα πρόσθετα προβλήματα  και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες στη συγκομιδή και την παραγωγή και την επίδραση του ασταθούς γεωπολιτικού πλαισίου στις εξαγωγές».

Είχε ρωτήσει δε την Επιτροπή σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου και την ανακούφιση των παραγωγών από τις όλο και συχνότερες φυσικές καταστροφές.

“Ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ, τόνιζε ο κ.Τσιόδρας.  έχει ζωτικής σημασίας συμβολή στην οικονομία και την κοινωνία της ΕΕ. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι δημιουργεί 3 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και συνεισφέρει περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, αποτελεί πυλώνα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕE, με υψηλή προστιθέμενη αξία και σύνθετη παραγωγική και μεταποιητική διαδικασία.

Ο κλάδος αυτός καλείται να προσαρμοστεί σε νέες πραγματικότητες και προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες στη συγκομιδή και την παραγωγή αλλά και η επίδραση του ασταθούς γεωπολιτικού πλαισίου στις εξαγωγές. Οι προκλήσεις αυτές καθιστούν αναγκαία την εκπόνηση μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής για το μέλλον της ευρωπαϊκής αμπελουργίας και του οίνου, αλλά και μιας ρεαλιστικής και εποικοδομητικής πολιτικής υγείας που ήδη διεξάγεται και πρέπει να κάνει —βάσει επιστημονικών στοιχείων— διάκριση μεταξύ της υπεύθυνης και με μέτρο κατανάλωσης και της κατάχρησης αλκοόλ.

Υπό το φως των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1.      Τι προτίθεται να κάνει για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου και πώς σκοπεύει να προωθήσει τις καινοτόμες και βιώσιμες αμπελουργικές πρακτικές και τα προγράμματα εκμάθησής τους;

2.      Τι ενέργειες προγραμματίζει προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των παραγωγών του κλάδου από τις όλο και συχνότερες φυσικές καταστροφές;