ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ… Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

62

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Πριν απο λίγα 24ωρα ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε μια πρόθεσή του εξαιρετικά σημαντική για όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων των δημοκρατιών – κι’ όχι μόνο της αμερικανικής. Ενα αίτημα των ανοιχτών σε μεταρρυθμίσεις οπαδών της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς φαίνεται πως βρίσκεται στα πρόθυμα εφαρμογής του στην πράξη. Αυτό αφορά την αξιολόγηση όλων των κρατικών δαπανών και μελέτη της αποτελεσματικότητάς τους.

Στην ουσία αυτό σημαίνει πως όλες οι δημόσιες δαπάνες του κράτους θα μπούν κάτω απο εξονυχιστικό έλεγχο και αξιολόγηση. Καθε δημόσια δαπάνη θα μελετηθεί σε ποιό βαθμό εκπληρώνει το σκεπτικό της θεσμοθέτησής της. Πως λύνει δηλ. κοινωνικά προβλήματα και δεν αποτελεί απλά μηχανισμό αφαίμαξης της περιουσίας του λαού. Ωστε να δικαιολογείται η κρατική γραφειοκρατία που συντηρείται από τα χρήματα αυτά. Εξυπηρετώντας έτσι τα δικά της συμφέροντα επιβίωσης και διαιώνισης της παρουσίας της.

Συνήθως το κράτος δαπανά δίχως να εξετάζει αν αυτά για τα οποία ξοδεύει, δισ. συνήθως, ανταποκρίνονται στις προθέσεις για τις οποίες αρχικά εγκρίθηκαν. Το δημόσιο παίρνει αποφάσεις που παραμένουν εσαεί σε ισχύ, δίχως ποτε κανείς να εξετάζει τη σχέση σκοπού και αποτελέσματος. Ετσι, οι δυσλειτουργίες διαιωνίζονται και τα χρέη και τα ελλείμματα μεγαλώνουν. Δίχως, σχεδόν ποτέ, να εκπληρώνονται οι στόχοι για τους οποίους οι δαπάνες αυτές έχουν θεσμοθετηθεί.

Σύμφωνα με τον μακαρίτη Νομπελίστα οικονομολόγο Μίλτον Φρήντμαν, συνήθως το δημόσιο ό,τι στηρίζει οικονομικά, τελικά εισπράττει περισσότερο από αυτό που στηρίζει. Αν ξοδεύει δηλ. χρήματα για την καταπολέμηση της φτώχειας, εισπράττει τελικά περισσότερη φτώχεια. Το ίδιο ισχύει για δεκάδες άλλους τομείς της δημόσιας δραστηριότητας. Η επιδότηση σιτηρών οδηγεί σε καλλιέργεια περισσότερων σιτηρών. Οπως το ίδιο συνέβαινε παλαιότερα στην Ελλάδα με την επιδότηση του καπνού. Το σίγουρο εισόδημα οδηγούσε σε στροφή της απασχόλησης στα καπνά. Αύξαιναν τα στρέμματα που καλλιεργούσαν καπνό. Ενώ θεωρητικά ο στόχος ήταν να στραφεί ο κόσμος αλλού, λόγω κάμψης της σχετικής ζήτησης προς το προιόν αυτό. Τελικά οι μεγάλες δαπάνες αντί να προωθούν κοινωνικούς στόχους μεγάλωναν το πρόβλημα και διατηρούσαν τους σχετικούς, τους ενασχολούμενους με το ζήτημα δηλ, μηχανισμούς, εν ζωή.

Η πρόθεση του Τράμπ να επανελέγξει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες του αμερικανικού δημοσίου συνιστά ουσιαστικά ανατρεπτική κίνηση. Διότι ξεβολεύει τη δημόσια γραφειοκρατία και οδηγεί σε μείωση δαπανών δίχως αρνητικό ουσιαστικά κοινωνικό αντίκτυπο. Είχα παλαιότερα εισηγηθεί κάτι τέτοιο όταν βρισκόμουνα στην κυβέρνηση. Η σχετική μου όμως εισήγηση πνίγηκε τότε στις αντιδράσεις του κυρίαρχου κρατισμού της εποχής. Σήμερα αυτή η κίνηση, κι’ επειδή θα προέρχεται απο τις ΉΠΑ που κινούν συνήθως παγκόσμια τις εξελίξεις, είναι δυνατόν να κινητοποιήσει πάνω σε μιά παρόμοια γραμμή πολιτικής τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Με άλλα λόγια αυτή η πολιτική, εφ’ όσον τελικά υιοθετηθεί, θα ανατρέψει συνήθειες πολλών δεκαετιών και δυνατόν να ανατρέψει τα δημοσιονομικά δεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το γεγονός πως ο Τράμπ προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον Μάσκ σε νευραλγικό ρόλο αυτής της προσπάθειας αποτελεί, εφ’ όσον βέβαια ο Τράμπ εκλεγεί, ενα είδος εγγύησης για την αποτελεσματικότητά της.