Δεν παίρνει από λόγια…

143

Δεν παίρνει από λόγια...Οι όποιες παρεμβάσεις από τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό παράγοντα, φαίνεται ότι ήταν αναποτελεσματικές στο να πιέσουν την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Παρά τα μηνύματα που στέλνουν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν τίθεται θέμα τερματισμού των ενεργειών της στην περιοχή.

Η Κύπρος, προσπαθεί σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο να στηριχθεί στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φίλες χώρες όπως η Ρωσία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με Ευρωπαίους ομολόγους του και κυρίως με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτή την περίοδο της ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι «ένα από τα συμπεράσματα της συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιουλίου ήταν ο Ύπατος Εκπρόσωπος να διερευνήσει περαιτέρω δρόμους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εντάσεων και να προετοιμάσουν επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν». Σύμφωνα με τον Πίτερ Στάνο (ο οποίος απαντούσε σε ερώτημα του ΚΥΠΕ) «η έκδοση της Τρίτης από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καθόλου χρήσιμη και σκιάζει μια προηγούμενη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου του Προέδρου για την αναστολή τέτοιων ενεργειακών εξερευνήσεων».

«Η έκδοση νέας Navtex για τουρκικές εξερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου είναι μια αρνητική εξέλιξη. Έχουμε επανειλημμένα πει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ», επανέλαβε ο Πίτερ Στάνο. «Απαιτείται αποκλιμάκωση στην περιοχή για την εξεύρεση λύσεων που θα ωφελούσαν την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο», κατέληξε.

Στην Ουάσιγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Φαίνεται πως για την Τουρκία αυτά τα μηνύματα ελάχιστα μετρούν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε πως θα συνεχίσει μέχρι τέλους τις εργασίες μας που ξεκινήσαμε για να διαφυλάξει τα δικαιώματά της η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Στο μήνυμά του για το Μπαϊράμι των Θυσιών, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι «δεν θα διστάσουμε να κάνουμε χρήση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπως έγινε στο παράδειγμα του τζαμιού της Αγιά Σοφιάς που άνοιξε ξανά για λατρεία». Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι «είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε σε νίκη τον αγώνα μας από το Ιράκ  και τη Συρία μέχρι τη Λιβύη τόσο για μας όσο και για τους φίλους και αδελφούς μας που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ ο οποίος διαμήνυσε πως «είναι δικαίωμά μας να κάνουμε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές που μας αδειοδότησε η ‘τδβκ’ και στις περιοχές που η Τουρκία έχει θαλάσσια αρμοδιότητα». Σε δηλώσεις του σε εκδήλωση για τις «ένοπλες δυνάμεις» του ψευδοκράτους ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε ακόμη «κάνουμε εργασίες για να επωφεληθούμε από αυτά. Αυτό το δικαίωμά μας θα το χρησιμοποιήσουμε και το χρησιμοποιούμε. Κανείς να μην αμφιβάλλει γι’ αυτό».

«Είναι αδύνατο να ακούσουμε αυτούς που έρχονται εδώ από χιλιάδες μίλια μακριά και προσπαθούν να θέσουν τους κανόνες τους. Είμαστε εγγυήτρια χώρα, γνωρίζουμε πλήρως τα δικαιώματά μας και τις υποχρεώσεις μας εδώ, κάναμε αυτό που πρέπει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ανέφερε ο Χουλούσι Ακάρ.

Συνεχίζει τις «έρευνες» το Μπαρμπαρός 

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» εισήλθε από τα ξημερώματα της Πέμπτης στην περιοχή που δέσμευσε με παράνομη Navtex η Τουρκία, εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, η περιοχή αυτή βρίσκεται νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη συνήθη πρακτική, εξέδωσε αμέσως μετά την έκδοση της τουρκικής navtex πριν από δύο μέρες, antinavtex η οποία χαρακτηρίζει την τουρκική navtex παράνομη και αναφέρει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν ήδη για σκοπούς «έρευνας» στη συγκεκριμένη περιοχή από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2020, έχοντας καλύψει ολόκληρη την περιοχή. Το «Μπαρμπαρός» συνοδεύουν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και ένα δεύτερο υποστηρικτικό πλοίο.

Σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου να συντονίζουν τις κινήσεις τους σ’ ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Το τελευταίο 48ωρο υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Ο Ν. Δένδιας (μιλώντας στον Αντέννα Ελλάδος) τόνισε πως το Μπαρμπαρός παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ. Στη συνέντευξή του, ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά έχει διακηρύξει πως είναι πάντα ανοικτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων, και επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά. «Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε να έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία. Αυτό είναι το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου», ξεκαθάρισε και προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα αυτό που επιδιώκει στην περιοχή είναι η επικράτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς, τον οποίο επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Εμείς λειτουργούμε πάντα σε ένα πλαίσιο σκέψης: Η ΕΕ, το διεθνές δίκαιο, ο 21ος αιώνας. Δεν είμαστε μία χώρα που επιδιώκει συγκρούσεις και εντάσεις», κατέδειξε και επισήμανε ότι προφανώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται ακόμα τον εαυτό της σε μία προηγούμενη εποχή, άρα ασκεί πολλές φορές πολιτική εντάσεων. «Εμείς δεν την ακολουθούμε σε αυτό», υπογράμμισε και διεμήνυσε πως η επικοινωνία με όρους διεθνούς δικαίου είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει ακόμα και την έναρξη διαλόγου, που διακόπηκε το 2016, δηλαδή των διερευνητικών συζητήσεων». Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν είμαστε σήμερα σε επίπεδο διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία, αλλά σε επίπεδο επαφών που θα μπορούσαν, αν πετύχουν, να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών.

Ερωτηθείς για το ότι ενδεχομένως η Τουρκία βάζει στο τραπέζι δέκα διεκδικήσεις για να πάει σε μία διαπραγμάτευση και να πάρει κάτι, ενώ εμείς δεν έχουμε να διεκδικήσουμε κάτι, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι το πώς η Τουρκία βλέπει τα πράγματα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η ελληνική πλευρά θα ακολουθήσει. Επίσης, τόνισε πως υπάρχουν άλλα σημεία που θα πρέπει η Ελλάδα να συνεννοηθεί με την Τουρκία, αναφέροντας ως παράδειγμα τον πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζει στο Άκουγιου, για τον οποίο, σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλούς λειτουργίας σε όλες τις γύρω χώρες της περιοχής.

Ανδρέας Πιμπίσιης
Πηγή : philenews.com