ΔΕΘ: Τα 16 μέτρα της κοινωνικής ατζέντας του πρωθυπουργού… Του Γιάννη Ζαφειρόπουλου

354

Του Γιάννη Ζαφειρόπουλου

Με «βαρύ» κοινωνικό πακέτο για την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ανεβαίνει στις 9 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να εξαγγείλει σειρά μέτρων που θα στηρίξουν τα εισοδήματα, με ιδιαίτερη ενίσχυση στις αδύναμους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα θα εξαγγείλει σειρά αναπτυξιακών μέτρων που θα δώσουν περαιτέρω πνοή στην οικονομία.

Σε ότι αφορά στην αύξηση του εισοδήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις αυξήσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί με το νέο μισθολόγιο και θα επισημάνει ότι για «πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια παίρνουν αύξηση οι εργαζόμενοι του Δημόσιου τομέα».

Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους θα ανακοινώσει:

  1. Δημόσιος Τομέας: Μηνιαία αύξηση 70 ευρώ στον βασικό μισθό για τους 663.000 δημοσίους υπαλλήλους, με αύξηση της οικογενειακής παροχής, των επιδομάτων θέσης κατά 30%, των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και κατά 10% του επιδόματος βιβλιοθήκης για τα μέλη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
  2. Κατώτατος Μισθός: Νέα αύξηση τον Απρίλιο, ώστε από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα, να προσεγγίσει τα 950 ευρώ στο τέλος 2026.
  3. Αύξηση συντάξεων: Οι αυξήσεις στις συντάξεις με βάση τον μηχανισμό υπολογισμού θα ανέλθουν στο 4% και θα συμπληρωθεί η διόρθωση για το 2023, που αναμένεται στο 0,15%-0,50%.
  4. Απασχόληση συνταξιούχων: Κατάργηση του πέναλτι 30% και η σύνταξη να πληρώνεται στο 100%.Ταυτόχρονα θα επιβληθεί μια οριζόντια παρακράτηση κοντά στο 10% στο εισόδημα που αποκτούν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους και όχι στο ποσό της σύνταξης. Για να μην υπάρξουν αδικίες – του τύπου συνταξιούχοι με μεσαία σύνταξη και υψηλό εισόδημα από την εργασία τους – εξετάζεται να μπει διπλός κόφτης στην ποσοστιαία παρακράτηση: Για εισοδήματα έως του ποσού μιας Εθνικής Σύνταξης το μήνα και 12 Εθνικών Συντάξεων το έτος η παρακράτηση εξετάζεται να είναι μηδενική. Δηλαδή για εισοδήματα έως 413 ευρώ σήμερα (και 4.956 ευρώ το χρόνο) δεν θα επιβάλλεται «πέναλτι».  Για εισοδήματα που υπερβαίνουν μια Εθνική Σύνταξη το μήνα (δηλαδή 413 ευρώ το μήνα σήμερα) ή 12 εθνικές συντάξεις το έτος (4.956 ευρώ σήμερα) θα επιβάλλεται ποσοστιαία παρακράτηση 10% πριν το ποσό του εισοδήματος αυτού προστεθεί στο συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου για να φορολογηθεί στο πλαίσιο της φορολογίας εισοδήματος. 
  5. Συντάξεις με χρέη: Θα προβλέπεται η έκδοση σύνταξης με οφειλές ως 30.000 ευρώ με παρακράτηση όλου του ποσού σύνταξης για το ποσό της οφειλής. Ο συμψηφισμός της οφειλής κάτω των 30.000 ευρώ, θα γίνεται σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα, ώστε η δόση να μην υπερβαίνει τα 50 ευρώ το μήνα και θα παρακρατείται από την υπόλοιπη σύνταξη που δικαιούται ο ασφαλισμένος οφειλέτης. Για τους αγρότες το ποσό των χρεών θα αυξηθεί από τις 6.000 στις 8.000 ευρώ. 
  6. Αλλαγή της εισφοράς Αλληλεγγύης: Θα υπάρξει «κούρεμα» του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), αφού  διαπιστώθηκε ότι η εισφορά  αυτή μειώνει δραματικά τις  αυξήσεις στις  συντάξεις. Εντός φθινοπώρου αναμένονται οι αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση της ΕΑΣ, η οποία επί της ουσίας είναι μια κρυφή φορολόγηση στις 400.000 συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.  
  7. Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς: Θα συνεχιστεί η στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς. Το μέτρο θα προωθηθεί στη Βουλή λίγο πριν τα Χριστούγεννα πιθανόν μαζί με το επίδομα στήριξης λόγω ακρίβειας των ευάλωτων ομάδων. Το μέτρο που αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα  προβλέπει την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.Το μπόνους, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων θα δοθεί στο τέλος του 2023.
  8. Απαλλαγή της συμμετοχής στα φάρμακα: Η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη. Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020. Για το θέμα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν πληρώνουν φάρμακα όσοι χάσανε το ΕΚΑΣ. Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά σε ηλικιωμένους που όταν ελάμβαναν το βοήθημα πλήρωναν συμμετοχή 15% στα φάρμακά τους, το μόνιμο όφελος μπορεί να ανέρχεται ετησίως σε έως και αρκετές εκατοντάδες ευρώ.
  9. Νέα επιταγή ακρίβειας 200- 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.
  10. Επιπλέον σύνταξη από τα Επαγγελματικά Ταμεία: Αναμόρφωση του καθεστώτος με σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του  φθινοπώρου και θα προβλέπει  σημαντικές παρεμβάσεις με  σκοπό την ενίσχυση της   ασφαλιστικής  αποταμίευσης. Σήμερα  λειτουργούν 32 επαγγελματικά ταμεία αλλά δέχονται ασφαλισμένους συγκεκριμένων κλάδων. Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης θα συμπληρώνουν τις παροχές του πρώτου πυλώνα, που είναι η κύρια και επικουρική ασφάλιση, με   αλλαγές σε επίπεδο εποπτείας αλλά και φορολογίας.
  11. Επιδότηση ρεύματος: Συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων του ρεύματος για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις. Για καταναλώσεις πάνω από τα 500 KW, οι επιδοτήσεις θα μειωθούν σταδιακά μέχρι και την κατάργησή τους, στο τέλος του χρόνου.
  12. Επίδομα Θέρμανσης: Ανάλογο αυτού που δόθηκε για τον προηγούμενο χειμώνα, που είχε ως βάση υπολογισμού του τα 800 ευρώ για όλους.
  13. Επέκταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου καθώς συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.  
  14. Νέα παράταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.
  15. Επιδόματα σε ευάλωτες ομάδες: Αύξηση 8% το 2024 στα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, αναμόρφωση του συστήματος και έλεγχος μέσω της χορήγησής τους με χρεωστική κάρτα, ώστε να εισπράττεται το 50%.
  16.  Σπίτι για όλους. Περαιτέρω ενίσχυση της στέγασης ευάλωτων ομάδων μέσω του προγράμματος με ενοικίαση σπιτιών, το ενοίκιο του οποίου θα πληρώνει το κράτος, καθώς και συνέχιση του προγράμματος δανεισμού «Σπίτι μου».

Πηγή: powergame.gr