Διάλογος ουσίας για το μέλλον της Ευρώπης στο συνέδριο Economist – powergame

302

Σημαντικοί πολιτικοί της Ευρώπηςμέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των κομμάτων και 12 διακεκριμένοι CEOs μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και διεθνών funds έδωσαν το «παρών» στο ετήσιο συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά ο Economist και το powergame.gr, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε η νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή αλλά  και η ενεργειακή κρίση.

Με το βλέμμα στη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση, οι διοργανωτές επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις και στα ερωτήματα αναφορικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τον κεντρικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια. Την ίδια ώρα, παρουσιάστηκαν και έργα υποδομής και κυκλικής οικονομίας που βρίσκονται υπό εξέλιξη.

  • Πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της στις διεθνείς συγκρούσεις
  • Οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο.
  • Η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας.
  • Οι ελληνικοί στόχοι και ο τρόπος εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.
  • Απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον άνθρακα: Η μεγάλη πρόκληση για την πράσινη μετάβαση.
  • Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Τα διδάγματα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμμετείχαν ενεργά και με φυσική παρουσία:

«Ανεξάρτητα από το όνομα του κάθε Προέδρου, η Γαλλία θα είναι πάντα φίλη της Ελλάδας», διεμήνυσε ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Αναφερόμενος στην τουρκική στάση απέναντι στην Ελλάδα, επεσήμανε: «Δεν πρέπει να δεχθούμε ότι στους κόλπους μιας συμμαχίας όπως το ΝΑΤΟ θα έχουμε μια τέτοιου είδους απειλή, για μια εισβολή από μια χώρα σε μια άλλη. Η Τουρκία είναι συνδεδεμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρόλο που αυτό δεν συζητείται τώρα. Και έχει και παρουσία σε μια δυνητική, διευρυμένη μορφή της Ευρώπης. Πώς λοιπόν μπορεί να απειλεί μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Άρα λοιπόν, δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι σε όσα συμβαίνουν στις χώρες του νότου (…) Θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στον Ερντογάν. Είναι πολύ σοβαρά αυτά που έχει πει το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα, απειλώντας ευθέως την εθνική κυριαρχία της. Και αν ο Πούτιν κέρδιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν καταλάμβανε ένα μέρος της χώρας, πιθανότατα θα πίστευε και ο Ερντογάν ότι μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο. Χρειάζεται να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί».

Ο ίδιος τόνισε ότι η άμυνα είναι σήμερα προτεραιότητα για την Ευρώπη μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον των αυξημένων προκλήσεων. Στο μεταξύ, επεσήμανε τον κίνδυνο της κόπωσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και ορισμένων κυβερνήσεων, εξαιτίας των παρενεργειών από τις κυρώσεις στη Ρωσία, και στάθηκε στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

O τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist και το powergame.gr © ΔΤ
O τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist και το powergame.gr © ΔΤ

Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών

Για «τεράστια όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα» έκανε λόγο από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μίλησε για «μια απίστευτη και απερίγραπτη ποιοτική αναβάθμιση που συνιστά ευθεία απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, αν όχι για την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας».

Ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι «δεν είχαμε ακούσει ποτέ έως τώρα οποιονδήποτε να αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πτοείται από τις απειλές αυτές, τις οποίες απορρίπτει. «Και καλούμε τους συμμάχους μας να κατανοήσουν το μέγεθος της πρόκλησης το οποίο αντιμετωπίζει η πατρίδα μας», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος, ενώπιον του παρισταμένου Φρανσουά Ολάντ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα βασίζεται στη στήριξη της Γαλλίας, κάτι που έκανε σαφές κατά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Κριστίν Κολονά. Ανέφερε άλλωστε ότι η Ελλάδα, «από τις αρχές τις, που προασπίζονται το διεθνές δίκαιο», συμβάλλει στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει και τελικά να βγει ενισχυμένη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

O Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist και το powergame.gr © ΔΤ
O Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist και το powergame.gr © ΔΤ

Ευάγγελος Μαρινάκης, πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp

Την εκτίμηση ότι η επένδυση σε υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι καλύτερη λύση από την επιστροφή στην αυξημένη χρήση άνθρακα και λιγνίτη, «δηλαδή ορυκτών καυσίμων με σημαντικά χειρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις», εξέφρασε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp. Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η ναυτιλία προσφέρει έναν αξιόπιστο, ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο μεταφοράς LNG όπου αυτό χρειάζεται και χωρίς τα γεωπολιτικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που συνοδεύουν τα μεγάλης κλίμακας έργα κατασκευής αγωγών». Δήλωσε μάλιστα περήφανος για το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία είναι σήμερα ηγετική δύναμη στη μεταφορά LNG, σημειώνοντας ότι σχεδόν ένα στα έξι πλοία μεταφοράς LNG που κατασκευάζονται σήμερα στον κόσμο θα παραδοθούν σε Έλληνες πλοιοκτήτες.

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι η συνολική επένδυση στην κατασκευή νέων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNGC) από Έλληνες πλοιοκτήτες είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια –160 πλοία συνολικά– και πως η Capital επένδυσε περισσότερα από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε LNGC τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι υπάρχουν παράγοντες της ναυτιλιακής βιομηχανίας οι οποίοι επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο, πετυχαίνοντας εξαιρέσεις που αναβάλλουν τη μετάβαση στην Πράσινη Ναυτιλία. «Όμως πρέπει να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Να επιταχύνουμε την Πράσινη Επανάσταση που χρειάζεται η Ναυτιλία», συμπλήρωσε, περιγράφοντας τα βήματα της Capital προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp Ευάγγελος Μαρινάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Ο πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp Ευάγγελος Μαρινάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Παόλο Σκαρόνι, αναπληρωτής πρόεδρος του Ομίλου Rothschild, πρόεδρος της Μίλαν και πρώην CEO της ΕΝΙ

Ο κ. Σκαρόνι εκτίμησε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη πως το επόμενο 12μήνο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και ειδικότερα το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, ενώ η Ευρώπη θα επωμίζεται υψηλότερο κόστος ενέργειας από τις ΗΠΑ ή την Κίνα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

Είναι μια εποχή που απαιτεί ταχείς αντιδράσεις υπογράμμισε ο κ. Σκαρόνι, τονίζοντας πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη να αντιμετωπίζει το χειρότερο σενάριο ενός οικονομικού πολέμου. Ο ίδιος έθιξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο να αντικαταστήσει τα 150 δισ. κυβικά μέτρα που ελάμβανε από τη Ρωσία, έχοντας τη δυνατότητα να διασφαλίσει 40 με 50 δισ. κ.μ. από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Δεύτερον, συνεχίζει ο κ. Σκαρόνι, μπορούν να αυξηθούν οι ροές από υπάρχοντες αγωγούς, όπως είναι αυτοί που συνδέουν την Ευρώπη με Αλγερία ή τη Νορβηγία ή το Αζερμπαϊτζάν, μέχρι τα 20 δισ. κ.μ. Τρίτον, το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα ορυκτά καύσιμα, θέτοντας σε πλήρη λειτουργία τα εργοστάσια άνθρακα, μέχρι τα 40 δισ. κ.μ.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είναι εύκολο», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι ακόμη και εάν συμβούν όλα αυτά τότε η Ευρώπη θα καταφέρει να αντικαταστήσει περίπου 110 με 120 δισκ.μ. ρωσικού φυσικού αερίου. «Φαίνεται πως θα υπάρχει στενότητα μέσα στους επόμενους 12 με 24 μήνες». Σημείωσε, μάλιστα, πως ένας κρύος χειμώνας στην Ευρώπη θα εντείνει τη ζήτηση περίπου κατά 20 δισ. μ.

Η σημερινή εποχή θέτει σε δοκιμασία, επίσης, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Θα δεχτούν οι χώρες που είναι λιγότερο εξαρτημένες στο ρωσικό φυσικό αέριο να μειώσουν τις προμήθειες τους προς όφελος των χωρών που είναι περισσότερο εξαρτημένες;» είναι το ερώτημα που θέτει ο Σκαρόνι. Συμπληρώνει δε πως η Ευρώπη κινδυνεύει να επωμισθεί ένα κόστος για την αγορά φυσικού αερίου κατά δυο ή τρεις φορές υψηλότερο από τις ΗΠΑ και ενδεχομένως δυο φορές πιο ακριβό από την Κίνα.

Μια διέξοδος στην αποκλιμάκωση των δυσθεώρητων τιμών του φυσικού αερίου θα ήταν να ενίσχυση των ροών από άλλους αγωγούς, συμπεριλαμβανομένων του Nabucco, τόνισε ο κ. Σκάρονι. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο ίδιος, θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατέληξε δε στο ότι «το φως του ηλίου δεν μπορεί να κοστίζει περισσότερο σε σχέση με άλλους σε έναν κόσμο χωρίς άνθρακα».

Παόλο Σκαρόνι © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Παόλο Σκαρόνι © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Γκι Φερχόφστατ, ευρωβουλευτής, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου

Για μια νέα εποχή αυτοκρατοριών μίλησε από το βήμα του 2ου Metropolitan Summit στη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ προσθέτοντας, με αφορμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, ότι καμιά χώρα δεν είναι ασφαλής αν δεν ανήκει σε κάποιο μπλοκ. Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό της για να είναι έτοιμη για τη νέα παγκόσμια τάξη και η πιο προφανής είναι η μεταρρύθμιση στην άμυνα. Ο κ. Verhofstadt έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να διαδραματίσει ρόλο η Ευρώπη στον τεχνολογικό κόσμο του αύριο, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές πλατφόρμες έχουν πολύ μικρή αξία σε σχέση με τις αμερικανικές και κινεζικές. Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει με τον κανόνα της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων, πρόσθεσε κλείνοντας ο κ.Verhofstadt.

Δεύτερη ημέρα εργασιών του συνεδρίου του Economist “The Second Thessaloniki Metropolitan Summit” στην Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022.
(PATERAKISPHOTO/ΝΙΚΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ/EUROKINISSI)

Πέτερ Αλτμάιερ τέως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και πρώην επικεφαλήςτης Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας της Γερμανίας

Στην πιθανότητα μιας νέας συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας-Κίνας και Ινδίας αναφέρθηκε ο τ. ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος συμμετέχει στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι η Ευρώπη υπήρξε πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση με το green deal, αλλά τώρα χρειάζεται μια νέα σύμπραξη πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και βοήθεια προς τις επιχειρήσεις ώστε να πληρώσουν το κόστος των αλλαγών που απαιτούνται. Ο κ. Altmaier αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει πολύ μικρή παρουσία στις business-to-customers πλατφόρμες σε σχέση με την Αμερική και την Κίνα. Η ΕΕ χρειάζεται ηγεσία, αλλά αυτό δεν μπορεί να το κάνει μόνο μία χώρα μέλος, υπογράμμισε, ενώ σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε ως πολύ σημαντικό τον ρόλο της Ελλάδας.

Δεύτερη ημέρα εργασιών του συνεδρίου του Economist “The Second Thessaloniki Metropolitan Summit” στην Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022.
(PATERAKISPHOTO/ΝΙΚΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ/EUROKINISSI)

Γιώργος Τζ. Τσούνης, Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία

Την πεποίθηση ότι Ελλάδα στέκεται πλέον στα πόδια της και οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία Γιώργος Τζ. Τσούνης, από το βήμα του 2ου Metropolitan Summit στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επεσήμανε ότι παρά τις πολλαπλές προκλήσεις του παρελθόντος, η χώρα αποτελεί τον ηγέτη της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Οι μεταρρυθμίσεις, όπως πρόσθεσε, έχουν οδηγήσει πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. «Βλέπουμε πολλές βιώσιμες επενδύσεις στην ενέργεια και στην τεχνολογία» αναγνώρισε επίσης, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις είναι πολύ καλές γιατί υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα». Την ίδια ώρα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δύναται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και στον τομέα της ενέργειας, εξηγώντας ότι η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι πολύ σημαντική και υπενθυμίζοντας ότι η χώρα πρωτοπορεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Εάν θέλουμε έναν αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος ψάχνει λύσεις στην περιοχή, αυτή είναι η Ελλάδα […] Πρόκειται για έναν αξιόπιστο σύμμαχο, στον οποίος μπορείς να στηριχθείς […] Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτης στα Βαλκάνια» συνέχισε ο Αμερικανός πρέσβης. Όσον αφορά την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, τέλος, ο κ. Τσούνης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα, αλλά μπορεί να βοηθήσει κι άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα τη Βουλγαρία.

Τζορτζ Τσούνης, πρέσβης των ΗΠΑ © EUROKINISSI
Τζορτζ Τσούνης, πρέσβης των ΗΠΑ © EUROKINISSI

Μάκης Βορίδης, υπουργός Εσωτερικών

Η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της ΕΕ –και όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας–, τόνισε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Τόνισε ότι αν δεν ηττηθεί η Ρωσία, αυτό θα είναι ένα παράδειγμα για όσους θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα με τη βία και αναρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα ήθελε να βρεθεί μόνη της σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία. Ο υπουργός μίλησε για το ενεργειακό ζήτημα σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση είναι οι ΑΠΕ και η ενεργειακή αυτονομία. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συζήτηση που διεξάγεται για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, για μια κοινή πολιτική άμυνας, προσθέτοντας ότι είτε πάμε σε αυτό είτε πάμε σε αποφασιστική ενίσχυση του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κόσμος μεταβάλλεται. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει στρατό αλλά υπό την ομπρέλα της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ. Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε ότι η Ευρώπη ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα.

Δεύτερη ημέρα εργασιών του συνεδρίου του Economist “The Second Thessaloniki Metropolitan Summit” στην Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022.
(PATERAKISPHOTO/ΝΙΚΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ/EUROKINISSI)

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Στα οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε πολύ υπερήφανος για τα άλματα στον τομέα των επενδύσεων, που ήδη μέσα στο 2022 είναι κατά 10% περισσότερες σε σχέση με το 2021. Ειδική μνεία έκανε και στη συνεισφορά των ΗΠΑ, οι οποίες «έχουν πραγματικά μεγάλη επενδυτική παρουσία, με ισχυρό τρόπο». Εξάλλου, όπως σημείωσε ο υπουργός, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι καλύτερες από ποτέ, κάτι που αποτυπώνεται και στις αμυντικές συμφωνίες. «Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε την Ελλάδα από τη μαύρη λίστα» σημείωσε με νόημα. Εκτίμησε δε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς θα φέρει τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά. Η Ελλάδα εμφανίζεται ως ένας αξιόπιστος εταίρος σε μια περίοδο αστάθειας, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, μειώνοντας την ανάγκη για φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Δεύτερη ημέρα εργασιών του συνεδρίου του Economist “The Second Thessaloniki Metropolitan Summit” στην Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022.
(PATERAKISPHOTO/ΝΙΚΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ/EUROKINISSI)

Παναγιώτης Μούργος, διευθύνων σύμβουλος, Texan Envipco Hellas Group

Ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό χαρακτήρισε την Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος του Texan Envipco Hellas Group Παναγιώτης Μούργος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαιρέτισε τις ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όσον αφορά τον τομέα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία του, προανήγγειλε νέες επενδύσεις από το εξωτερικό, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, σημείωσε με νόημα ότι έως το τέλος του 2022 θα ανακοινωθούν δύο καινούργιες επενδύσεις στην κυκλική οικονομία. Ο κ. Μούργος έκανε ειδική αναφορά και στις ΗΠΑ, μια χώρα που αποτελεί γεωστρατηγικό συνεργάτη της Ελλάδας στον τομέα των επενδύσεων, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είμαστε χαρούμενοι για τις σχέσεις των δύο χωρών. Είμαστε τυχεροί που γίνονται ολοένα και περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις», υπογράμμισε ο κ. Μούργος κλείνοντας.

O Παναγιώτης Μούργκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Texan Envipco Hellas Group μιλάει σε πάνελ με θέμα <> , κατά την διάρκεια του συνεδρίου Economist Impact, «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» στη Θεσσαλονίκη© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Λόρα Λόχμαν, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Την ανάγκη πλήρους απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας διεμήνυσε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Laura Lochman, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ ζουν για την ημέρα που η ευρωπαϊκή αγορά θα προμηθεύεται ενέργεια από πολλές διαφορετικές πηγές, μεταξύ άλλων και από την Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τις ποσότητες αερίου μέσω LNG για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η χώρα της αποτελεί τον πρώτο μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στην Ευρώπη. Κοιτάζοντας στην επόμενη μέρα, η κ. Lochman αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των ΑΠΕ αλλά και της πυρηνικής ενέργειας ως βασικά υποκατάστατα των ορυκτών καυσίμων.

H Laura Lochman, αναπληρωτής βοηθός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μιλάει σε πάνελ με θέμα <> , κατά την διάρκεια του συνεδρίου Economist Impact, «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, περιγράφοντας τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αυξήσει τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας έναντι του ρωσικού αερίου. Μεταξύ άλλων, είπε ότι με πλωτή δεξαμενή διπλασιάστηκε η δυναμικότητα της Ρεβυθούσας «σε χρόνο ρεκόρ», ενώ τέθηκε στόχος για 2GW πρόσθετες ΑΠΕ φέτος. Σημείωσε δε ότι εντατικοποιείται η εξόρυξη λιγνίτη για λόγους ενεργειακής ασφάλειας.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών μπροστά στις αλματώδεις αυξήσεις των τιμολογίων και κάλεσε την Ε.Ε. για γενναίες αποφάσεις που αρμόζουν σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.

Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ενέργειας © από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist και το powergame.gr © ΔΤ
Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ενέργειας © από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist και το powergame.gr © ΔΤ

Ευτύχης Παλλήκαρης, διευθυντής, Powergame.gr

Κομβικό «δρόμο» για τις μεγάλες αλλαγές που κυοφορούνται χαρακτήρισε τη βόρεια Ελλάδα ο διευθυντής του Powergame.gr Ευτύχης Παλλήκαρης στο πλαίσιο του 2ου Metropolitan Summit του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Μίλησε για έναν δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει, σημειώνοντας όμως ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς θα βγούμε με έναν δημιουργικό τρόπο από την κρίση. Παράλληλα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει και ένας πόλεμος επικοινωνίας και προπαγάνδας όπου συγκρούεται η αλήθεια με τα fake news, πρόσθεσε –μεταξύ άλλων– ο κ. Παλλήκαρης.

Ο Ευτύχης Παλλήκαρης, διευθυντής, Powergame.gr μιλάει στο συνέδριο του Economist Impact, «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

Τη διάθεση σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, πυλώνας της οποίας είναι η κυκλική οικονομία, υπενθύμισε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Το βασικό εργαλείο του υπουργείου Εσωτερικών, όπως εξήγησε, είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, το 1,9 δισ. ευρώ κατευθύνονται σε δράσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, ο οποίος στη συνέχεια έκανε αναφορά και στην ενεργειακή κρίση. Για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των δήμων και των περιφερειών, «δίνουμε 218 εκατ. ευρώ για να απορροφήσουν τους κραδασμούς», ενώ ταυτόχρονα «προχωρούμε στη μετάβαση προς τα φωτοβολταϊκά», ανέφερε. Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία προϋποθέτει ακόμη ένα χαρακτηριστικό: αυτό της κυβερνησιμότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως είπε. «Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο στους ΟΤΕ, ώστε σήμερα οι δημότες να εκλέγουν δημάρχους με συγκεκριμένα προεκλογικά προγράμματα, τα οποία δεν θα λιμνάζουν στα δημοτικά συμβούλια», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την εκτίμηση ότι η κυκλική οικονομία στην Ελλάδα κάνει βήματα προς τα πίσω και όχι προς τα μπρος, εξέφρασε ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος επεσήμανε ότι η χώρα έως το 2030 θα αναγκάζεται να οδηγείται στην καύση των απορριμμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ευρωπαϊκά πρόστιμα. «Δεν μπορούμε να συζητάμε για κυκλική οικονομία όταν υπάρχει φόρος ταφής και καύσης απορριμμάτων» σημείωσε. Υπενθύμισε δε, ότι για πρώτη φορά εισήχθη μια πρωτοβουλία ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας το 2018. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε, μέχρι σήμερα αυτή η στρατηγική δεν έχει εφαρμοστεί, ενώ οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει όπως θα θέλαμε. Επανέλαβε κλείνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτουν την πλήρη υιοθέτηση της στρατηγικής κυκλικής οικονομίας.

Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ © ΔΤ
Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ © ΔΤ

Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Υπέρ ενός κυκλικού συστήματος παραγωγής και οικονομίας τάχθηκε στην ομιλία που παρέθεσε ο βουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μετάβαση προς ανθεκτικά και υγιή προϊόντα μπορούν να ωφελήσουν το ΑΕΠ. «Δεν αντιμετωπίζουμε την κυκλική οικονομία ως κόστος αλλά ως μια ευκαιρία προστιθέμενης αξίας με ανάλογες επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο «θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ, νέες θέσεις εργασίας και εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις». Όσον αφορά του πού βρισκόμαστε σήμερα, ο κ. Κατρίνης διαπίστωσε ότι η χώρα είναι αρκετά βήματα πίσω, επικαλούμενος ως παράδειγμα τα ποσοστά ανακύκλωσης, τα οποία κυμαίνονται λίγο άνω του 20%, ενώ ο στόχος είναι να φθάσουμε το 55%, όπως είπε. «Λείπει μια μεγάλη βιομηχανία ανακύκλωσης στην Ελλάδα και εδώ έρχεται η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης» υποστήριξε, ενώ προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια μετάβασης προς την κυκλική οικονομία.

Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

 

Γεώργιος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα δύσκολο πεδίο του ΕΣΠΑ, υπογράμμισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γεώργιος Ζερβός, παραπέμποντας στις αρκετές παθογένειες του παρελθόντος. «Πρέπει να φτιάξουμε μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση των αποβλήτων» σημείωσε, θέτοντας ως στόχο την αντιστροφή της τακτικής της ταφής και την αλλαγή της κουλτούρας αντιμετώπισης του προβλήματος. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Ζερβός διαβεβαίωσε ότι έχουν διασφαλιστεί πόροι αξίας 800 εκατ. για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία. Το πιο σημαντικό δε, είναι ότι υπάρχουν ποσοτικοποιημένοι στόχοι για την επίτευξη των δεσμεύσεων της χώρας. Εκτίμησε, τέλος, ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο ως προς την ευθυγράμμιση με τους στόχους της Ευρώπη, έχοντας το ΕΣΠΑ ως βασικό εργαλείο.

Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γεώργιος Ζερβός © ΔΤ
Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γεώργιος Ζερβός © ΔΤ

Λεωνίδας Ραπτάκης, γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

Η Τουρκία προκαλεί νέες εντάσεις και αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και τη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, επεσήμανε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Λεωνίδας Ραπτάκης. Τόνισε ότι τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Καβάλα, εξυπηρετούν την πρόσβαση του ΝΑΤΟ στους συμμάχους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη δυνατότητά του να βοηθά την Ουκρανία να αμυνθεί. Αναφέρθηκε στην έκκληση εκ μέρους των ΗΠΑ προς Σερβία και Κόσοβο να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εξοπλίζουμε την Ουκρανία ώστε η Ρωσία να πληρώσει ένα υψηλό κόστος, αρκετό για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και να πείσουμε τη Ρωσία ότι τη συμφέρει να έχει μια ουδετερότητα μεταξύ Δύσης και Κίνας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραπτάκης.

Λεωνίδας Ραπτάκης, γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Λεωνίδας Ραπτάκης, γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  

Στον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια όλου του κόσμου αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Επίσης, έκανε λόγο για το χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης των λιμένων της Βόρειας Ελλάδας. Σημείωσε ότι η κρίση της Ουκρανίας σημαίνει αύξηση λειτουργικού κόστους και για τη ναυτιλία. Ο υπουργός επεσήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την απαλλαγή των ναυτιλιακών καυσίμων από ανθρακούχες εκπομπές και ότι η ανεύρεση εναλλακτικών καυσίμων είναι μια πρόκληση. Τέλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη ναυτιλία και τόνισε ότι ο ελληνόκτητος στόλος έχει επιτύχει τη διαφοροποίησή του.

Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει ώστε η Ελλάδα και δη η Βόρεια Ελλάδα –χάρη στη διασύνδεση των λιμένων με σιδηροδρομικές και άλλες υποδομές– να γίνει κόμβος logistics μίλησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην αρχή που έγινε το 2008 με το λιμάνι του Πειραιά. Μίλησε επίσης για την προσήλωση σε ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο υποδομών με έργα μεγάλης αξίας. Έδωσε έμφαση στη συμμετοχή ξένων επενδυτών στον χώρο των κατασκευών, λέγοντας πως είναι από τους κλάδους σε άνθηση στη χώρα. Απαντώντας σε ερώτημα που τέθηκε από το κοινό, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ακόμη και μια αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα ανακόψει την υλοποίηση των εν εξελίξει έργων, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους επενδυτές. Μιλώντας συνολικά για τις ευκαιρίες που προκύπτουν, αναφέρθηκε στις κρίσεις που προηγήθηκαν σημειώνοντας ότι η χώρα ήταν κοντά στο να καταντήσει ο «αποδιοπομπαίος τράγος» της Ευρώπης, αλλά αποδεικνύει ότι αξιοποίησε τις κρίσεις ανοίγοντας δρόμο για επενδύσεις. Ο υπουργός υπενθύμισε ενδεικτικά ότι στην κρίση του 2008 η Ελλάδα έχασε το 1/4 του ΑΕΠ της, αλλά έκτοτε – σημείωσε – τα πράγματα άλλαξαν άρδην και η χώρα έγινε παράδειγμα προς μίμηση (βλ. διαχείριση της πανδημίας).

Ο Κ. Καραμανλής στο συνέδριο του Economist και του powergame.gr ©ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Κ. Καραμανλής στο συνέδριο του Economist και του powergame.gr ©ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος, Intrakat

Μπορεί να υπάρξει success story μετά τις βαθιές κρίσεις που προηγήθηκαν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Δ.Σ. & διευθύνοντα σύμβουλο και εκτελεστικό μέλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου. Αναφερόμενος στις ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί το τοπίο, αλλά παραμένει γραφειοκρατία. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο cash flow και σε προκλήσεις σχετικά με την αναθεώρηση προϋπολογισμών έργων, τις νέες τεχνολογίες και τα νέα πεδία δραστηριοτήτων πέραν των αμιγώς κατασκευαστικών, ενώ τόνισε τη σημασία της συστράτευσης δυνάμεων. Ως προς την ενεργειακή κρίση σημείωσε ότι η ΕΕ έχει τους πόρους και το know-how και πρέπει να έχει και την τόλμη, καθώς είναι στο χέρι της να αντιμετωπίσει την πρόκληση μετατρέποντάς την σε success story. Για τον κλάδο υποδομών & κατασκευών υπενθύμισε τη μεγάλη κρίση που προηγήθηκε, με απώλειες 60%, και ανέδειξε τις νέες προκλήσεις.

Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος, Intrakat
Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος, Intrakat

Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος, ΕΥΔΑΠ

Στη διπλή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, με επίκεντρο τις τιμές ενέργειας – υλικών, αλλά και την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τις επιχειρήσεις – βλ. στον τομέα του νερού – αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης. Και οι δύο κρίσεις, όπως εξήγησε, εξαρτώνται από τις επενδύσεις στις υποδομές. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το νερό απαιτεί ενέργεια στη φάση της διαχείρισής του, ενώ ο κύκλος κλείνει με την ανακύκλωση. Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες λόγω της διασυνδεσιμότητας (interconnectivity), με τα μέτρα της κυβέρνησης να βοηθούν στη μείωση του κόστους. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, προωθούνται ενεργειακά έργα (όπως περισσότερα υδροηλεκτρικά καθώς και έργα αντλησιοταμίευσης και φωτοβολταϊκά) και αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας με επίκεντρο το έξυπνο δίκτυο.

Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος, Intrakat
Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος, Intrakat

Αλεξάντερ Νικόλοφ, πρώην υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας

Αυτό που συμβαίνει την τελευταία δεκαετία με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και το ενεργειακό μείγμα είναι παράλογο, είπε χαρακτηριστικά ο τ. υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Alexander Nikolov. Επέκρινε την πολιτική της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας ότι πουθενά αλλού στον κόσμο οι τιμές δεν είναι τόσο υψηλές όσο στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι αυτό συνδέεται με τον τρόπο που λειτουργεί η χρηματιστηριακή αγορά της ενέργειας, στην οποία η ΕΕ επιτρέπει να βγάζει μεγάλα κέρδη. Ο κ. Nikolov σημείωσε ότι η απανθρακοποίηση είναι καλή, αλλά θα πρέπει να διεξαχθεί με βιώσιμο τρόπο, κάτι που εκτίμησε ότι δεν έχει συμβεί. Τέλος, απέδωσε στην Κομισιόν έλλειψη σταθερότητας στις αποφάσεις της και σημείωσε ότι, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει εδώ και 200 ημέρες, κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τη δική της πολιτική και δεν υπάρχει κοινό σχέδιο.

Αλεξάντερ Νικόλοφ, πρώην υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Αλεξάντερ Νικόλοφ, πρώην υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Θωμάς Αχείμαστος, αντιπρόεδρος, chief business development & strategy officer, Copelouzos Group

Στα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης και της πράσινης μετάβασης εστίασε την ομιλία του ο αντιπρόεδρος και chief business development & strategy officer του Copelouzos Group Θωμάς Αχείμαστος. Είπε ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί τέτοια έργα στο πλαίσιο του REPOWER EUROPE. Ο κ. Αχείμαστος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, που θα φέρει στην Ευρώπη ηλεκτρικό ρεύμα παραγόμενο από πράσινες πηγές. Στην πλήρη του λειτουργία, το καλώδιο αυτό, σημείωσε, θα μπορεί να αντικαθιστά 4,5 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Θωμάς Αχείμαστος, αντιπρόεδρος, chief business development & strategy officer, Copelouzos Group
Θωμάς Αχείμαστος, αντιπρόεδρος, chief business development & strategy officer, Copelouzos Group

Μάριος Τσάκας, διευθύνων σύμβουλος, Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ)

Στα έργα που υλοποιούνται για τα δίκτυα διανομής του φυσικού αερίου εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριος Τσάκας, προσθέτοντας παράλληλα ότι υλοποιούνται δράσεις και για ανανεώσιμα καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο. Ανέφερε ότι στο τέλος του 2023 τελειώνει η χρηματοδότηση από την ΕΕ για υποδομές φυσικού αερίου, ενώ σημείωσε ότι ορθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί τέτοια έργα, γιατί το φυσικό αέριο, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα παραμείνει για δεκαετίες παρότι η στιγμή τώρα δεν είναι φιλική για αυτό.

Μάριος Τσάκας, διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΑ © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Μάριος Τσάκας, διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΑ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Το φυσικό αέριο μείωσε πολύ το κόστος θέρμανσης των ελληνικών νοικοκυριών, όπως και το κόστος για άλλες χρήσεις, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, σημειώνοντας ότι ο κόσμος είναι ευχαριστημένος από το φυσικό αέριο. Επεσήμανε την ανάγκη να μπουν στο δίκτυο και ανανεώσιμα καύσιμα όπως το βιομεθάνιο, καθώς και να περάσουν οι καταναλωτές στους έξυπνους μετρητές. Πρότεινε, επίσης, να επιστρέψουμε στον λιγνίτη για την ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο για τους βιομηχανικούς, εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές. Δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι καταναλωτές που έκαναν τη σωστή επιλογή του φυσικού αερίου, σημείωσε ο κ. Μπακούρας.

Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής ΕΔΑ ΘΕΣΣ © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής ΕΔΑ ΘΕΣΣ © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το τριπλό «χτύπημα» της γεωπολιτικής κρίσης, της ενεργειακής ασφάλειας και τιμών, με φόντο την κλιματική αλλαγή περιέγραψε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, επισημαίνοντας τη συγκυρία κατά την οποία διεξάγεται η συζήτηση λόγω της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας στην Ευρώπη. Μιλώντας για σκληρό debate στις Βρυξέλλες, η κ. Σδούκου εξέφρασε επιφυλάξεις για δυνητική συμφωνία σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην παρούσα φάση. Αναφέρθηκε δε στα «πακέτα μαμούθ» πολλών δισεκατομμυρίων, που ανακοινώνονται από πολλές κυβερνήσεις για να καλύψουν το κόστος ενέργειας στηρίζοντας κυρίως τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, η Ελλάδα έχει προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλα τα ενδεχόμενα για να οχυρωθεί στην κρίση. Αναφέρθηκε ειδικότερα στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις υποχρεώσεις αποθήκευσης και μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι “on track”. Μίλησε τέλος για τις ευκαιρίες –πέρα από τα προβλήματα– που φέρνουν οι κρίσεις, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών και προμηθευτών.

) Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος, μιλάει σε πάνελ με θέμα "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΗΓΕΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ" στο συνέδριο του Economist Impact, «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» στη Θεσσαλονίκη © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Ρίκαρντ Σκούφιας, πρόεδρος ΔΣ, Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ)

Η Eλλάδα μπορεί να έχει ρόλο και έσοδα στο ενεργειακό περιβάλλον που αναδύεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο ΔΣ της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ) Ρίκαρντ Σκούφια, ο οποίος αναφέρθηκε ενδεικτικά στους αγωγούς IGB και TAP και στις υποδομές για LNG, που ενισχύουν –όπως ανέφερε– τη θέση της χώρας. Πρόσθεσε ότι πέραν των εσόδων πρέπει να σκεφτούμε τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μείγμα ενέργειας με μείωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού. Μιλώντας για τον συγκερασμό αυτών των στόχων, o κ. Σκούφιας μίλησε ειδικότερα για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναφορικά με την έρευνα για τους upstream πόρους, δίνοντας, όπως σημείωσε, ένα σημαντικό μήνυμα στις αγορές σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προέκυψαν από σχετικές μελέτες. Έμφαση έδωσε επίσης στη συνεργασία με την ExxonMobil, που έχει αυξήσει το αποτύπωμά της στη χώρα, καθώς και στη συνεργασία με την κυβέρνηση για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών.

Ρίκαρντ Σκουφιά © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Ρίκαρντ Σκουφιά © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, συντονιστής διευθυντής δραστηριοτήτων εμπορίας, ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η Ελλάδα έχει έναν σημαντικό ρόλο ως πύλη LNG για την Ευρώπη, με την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης να ενισχύσει αυτό τον ρόλο, σύμφωνα με τον συντονιστή διευθυντή δραστηριοτήτων εμπορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος. Αναφέρθηκε στη συγκυριακή πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων αλλά και στην πλεονεκτική θέση της χώρας μας λόγω της δυνατότητας παροχής μέσω Turkstream, καθώς και των υποδομών στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας που παρέχει επιπλέον άφθονη πρόσβαση σε LNG. Ο κ. Καραγιαννάκος εξήγησε ότι οι δυνατότητες της Ελλάδας θα έχουν αποτύπωμα και στις τιμές, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα ευνοείται από την εγγύτητά της στο Κατάρ και την Αίγυπτο διαθέτοντας πρόσβαση σε αμερικανικό και αιγυπτιακό LNG. Μέσω της ενεργειακής μετάβασης, των έργων και των συνεργασιών θα ωφεληθεί η νοτιοανατολική Ευρώπη και η ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Καραγιαννάκος.

Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, συντονιστής διευθυντής δραστηριοτήτων εμπορίας, ΔΕΠΑ Εμπορίας © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, συντονιστής διευθυντής δραστηριοτήτων εμπορίας, ΔΕΠΑ Εμπορίας © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, εκτελεστική διευθύντρια, ICGB Bulgaria

Στη στρατηγική σημασία και στις δυνατότητες του IGB, του αγωγού που συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη η εκτελεστική διευθύντρια της ICGB Bulgaria Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, σημειώνοντας το ορόσημο της 1ης Οκτωβρίου για την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του αγωγού. Εξήγησε ότι ο διασυνδετήριος αγωγός αποτελεί μέρος του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου που συνδέει Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία παρέχοντας πρόσβαση σε φυσικό αέριο και LNG από τον νότιο διάδρομο προς τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη και την Ουκρανία. Η κ. Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόσβαση στην ιταλική αγορά μέσω TAP, στη δυνατότητα διαφοροποίησης μέσω ελληνικών και τουρκικών εγκαταστάσεων LNG και στη δυνητική πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο από ΗΠΑ, Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο. Κατέληξε σημειώνοντας ότι ο αγωγός αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, εκτελεστική διευθύντρια του ICGB Bulgaria © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, εκτελεστική διευθύντρια του ICGB Bulgaria © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Μαρία Ρίτα Γκάλι, διευθύνουσα σύμβουλος, ΔΕΣΦΑ

Τη σημασία των υποδομών σε περιόδους ενεργειακής κρίσης ανέδειξε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, που αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της διαφοροποίησης της προμήθειας του φυσικού αερίου. Σημείωσε ότι η Ελλάδα, χάρη στις σημαντικές επενδύσεις στο παρελθόν –υποδομές σε Ρεβυθούσα και TAP– βρίσκεται σε καλύτερη θέση, με δυνατότητα εισαγωγής προμηθειών ικανών να καλύψουν όχι μόνο τις δικές της ανάγκες αλλά και εξαγωγές. Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ ανέφερε ότι η δυνατότητα εξαγωγών είναι επί του παρόντος περιορισμένη μεν αλλά σημαντική, καθώς από τη Ρεβυθούσα μπορούμε να εξάγουμε σημαντικές ποσότητες. Έχοντας ήδη διπλασιάσει αυτήν την ικανότητα, μπορούμε να τη βελτιώσουμε περαιτέρω με θετικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές, σύμφωνα με την κ. Μαρία Ρίτα Γκάλι. Ειδικότερα, σημείωσε ότι η χωρητικότητα από 2,3 θα αυξηθεί σε 3,5 δισ. κυβικά μέτρα έως το τέλος του 2024. Πρόσθεσε ότι όταν τεθεί σε λειτουργία ο IGB θα μπορούμε να εξάγουμε περισσότερο αέριο (αυτό από Αζερμπαϊτζάν και Ρεβυθούσα). Αναμένεται επίσης αύξηση έως 6,5 δισ. κ.μ. μετά και την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Αλεξανδρούπολη, με επόμενο στόχο τα 8,5 δισ. κ.μ.

Μαρία Ρίτα Γκάλι © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Μαρία Ρίτα Γκάλι © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Κωνσταντίνος Σιφναίος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Gastrade

Η ασφάλεια εφοδιασμού στην νοτιοανατολική Ευρώπη απαιτεί μεγάλης κλίμακας διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού, δεδομένου ότι η περιοχή εξαρτάται κατά το ήμισυ από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Gastrade Κωνσταντίνο Σιφναίο. Η επιτάχυνση των νέων υποδομών για LNG σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων φυσικού αερίου είναι το κλειδί για την ανεξαρτησία και την ασφάλεια του εφοδιασμού, σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα το σημαντικό έργο του τερματικού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, το οποίο αναδεικνύει επιπλέον και την αξία της συμπληρωματικότητας των υποδομών. Κατά την άποψη του κ. Σιφναίου, η έγκαιρη ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων νέων περιφερειακών έργων υποδομής είναι κρίσιμης σημασίας.

Κωνσταντίνος Σιφναίος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Gastrade © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Κωνσταντίνος Σιφναίος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Gastrade © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Ως ένα μεγάλο μαξιλάρι για την Ελλάδα μεσούσης της ενεργειακής κρίσης χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αποτρέψουν μια νέα ύφεση στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο Ελλάδα 2.0., όπως υπενθύμισε, συμπεριλαμβάνει 66 μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας αναβάθμισης της οικονομίας, η οποία ξεκίνησε το 2019. «Έχουμε μια τεράστια ανάκαμψη, έχουμε επενδύσεις, έχουμε αύξηση των εξαγωγών» πρόσθεσε, απαριθμώντας τα θετικά στοιχεία του ΑΕΠ και επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την Ελλάδα και την οικονομία. Για αυτό, συμπλήρωσε, θα πρέπει να εφαρμοστεί με διαφανή και αποδοτικό τρόπο «και να αποτελέσει μια αλλαγή παραδείγματος για το πώς απορροφώνται τα χρήματα από την Ε.Ε.» σημείωσε επιπλέον. Στο ερώτημα, τέλος, για το πώς οι εκλογές μπορούν να επηρεάσουν την απορροφητικότητα, ο υπουργός εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται από το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς «αν δεν έχουμε κυβέρνηση, τότε θα υπάρξουν δυσκολίες». Αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περίοδος, εκτίμησε, για τουλάχιστον 2-3 μήνες θα έχουμε κάποια προβλήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Ο υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τη δημιουργία ενός φιλο-επενδυτικού κράτους, το οποίο θα εμπιστεύονται οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές, έθεσε ως στόχο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος επεσήμανε ότι σε όλες τις νομοθετικές διατάξεις υπάρχουν μέτρα για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση των επενδυτικών διαδικασιών. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αισθάνεται ότι έχει απέναντί της μια κυβέρνηση η οποία μιλά σε μια επενδυτική συχνότητα» συμπλήρωσε, στο ίδιο πλαίσιο. Όσον αφορά το Ταμείο Ανάπτυξης, διευκρίνισε ότι διασυνδέεται με πολλές δράσεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, εμπλέκεται στους βασικούς αναπτυξιακούς νόμους, υποστηρίζοντας τις εμβληματικές επενδύσεις και συμπληρώνοντας το κενό της κρατικής ενίσχυσης με τα χαμηλότοκα δάνεια. Το ίδιο ισχύει, συνέχισε, και με τις ΣΔΙΤ, οι οποίες προσφέρουν ώθηση και σταθερότητα. «Όλα αυτά μαζί συγκροτούν το παζλ της ανάπτυξης στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ©ΔΤ
Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ©ΔΤ

Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος, ELLAKTOR Group

Ως τον μόνο δρόμο βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου χαρακτήρισε την ανάπτυξη ο διευθύνων σύμβουλος του ELLAKTOR Group Ευθύμιος Μπουλούτας, επισημαίνοντας ότι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Συνολικά, όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα θα ενισχυθεί με κονδύλια ύψους 31 δισ. ευρώ, είτε μέσω δανείων, είτε μέσω επιδοτήσεων. Η αξιοποίηση όλων αυτών των πόρων αποτελεί, μάλιστα, μια τεράστια ευκαιρία ανασυγκρότησης του κλάδου των κατασκευών και των υποδομών, πρόσθεσε ο κ. Μπουλούτας, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει γρήγορη δημοπράτηση των έργων αλλά και γρήγορη εκτέλεση από τον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, ζήτησε να δοθεί έμφαση και στην επικοινωνία, ώστε να γίνουν γνωστές όλες οι δράσεις του Ταμείου Ανάπτυξης.

Διευθύνων σύμβουλος του ELLAKTOR Group Ευθύμιος Μπουλούτας © ΔΤ
Διευθύνων σύμβουλος του ELLAKTOR Group Ευθύμιος Μπουλούτας © ΔΤ

Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης στην προσπάθεια ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δυνατότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου. Άλλωστε, μέσω του Ταμείου αλλά και του ΕΣΠΑ εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι έναντι των τρεχόντων κινδύνων. Όμως, όπως προειδοποίησε, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός διευρύνει το χάσμα μεγάλων-μικρών. Για αυτό απαιτείται μια στοχευμένη κατανομή των πόρων, ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν και οι ΜμΕ από τα χαμηλότοκο δάνεια, όπως είπε. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε να προκηρυχθούν έργα με ωφελούμενες μόνο τις ΜμΕ. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Κόλλιας, η μέχρι στιγμής διαχείριση των κονδυλίων υποδηλώνει ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα, δείχνοντας πολλές φορές τον δρόμο στους εταίρους μας. «Είμαστε η 2η χώρα, μετά την Ισπανία, που μπορεί να υποβάλει αίτηση για τη 2η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης» σημείωσε με έμφαση.

Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ©ΔΤ
Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ©ΔΤ

Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ

«Παρά τα προβλήματα και τις αβεβαιότητες, η υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0. μπορεί να φέρει νέο αέρα, εκσυγχρονισμό, καινοτομία και ίσες ευκαιρίες» υποστήριξε στην ομιλία της η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, η οποία εστίασε και στα ζητήματα της γυναικείας επιχειρηματικότητας. «Όσο παραμένουν οι ανισότητες και τα εμπόδια στις γυναίκες, τόσο η οικονομία χάνει σε κεφάλαιο και παραγωγικότητα» επεσήμανε. Πρόσθεσε δε, ότι το ζήτημα των ίσων ευκαιριών δεν είναι μόνο θέμα ισότητας αλλά και οικονομικής προόδου. «Θα πρέπει επιτέλους να γίνει βίωμα ότι οικονομική ανάπτυξη χωρίς ίσες ευκαιρίες δεν αποτελεί ανθεκτική ανάπτυξη» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η δυνατότητα της χώρας για εκσυγχρονισμό και διατήρηση της παραγωγικής βάσης διέρχεται μέσα από τις δημογραφικές εξελίξεις. Κι αυτές επιβάλλουν τη σημαντικά μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα οικονομικά δρώμενα, υπογράμμισε κλείνοντας.

Σοφία Εφραίμογλου © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Σοφία Εφραίμογλου © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος, BC Partners

Ο ιδιαίτερα υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος καταγράφει αρνητικό ρεκόρ 40 ετών, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, έχει καταστήσει πιο δύσκολη τη δουλειά των επενδυτών, οδηγώντας σε αυστηρότερα κριτήρια για την τοποθέτηση κεφαλαίων, αναγνώρισε ο πρόεδρος της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι πλέον τα κεφάλαια είναι λιγότερο διαθέσιμα, γεγονός που επηρεάζει το μέγεθος των επενδύσεων και τον αριθμό των συμφωνιών. Όπως είπε, οι επενδυτές είναι πλέον πιο προσεκτικοί, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα είναι τόσο ισχυροί στο διάστημα που θα ακολουθήσει.

Η επόμενη χρονιά θα είναι δοκιμασία για την πειθαρχία και το όραμα της αγοράς, σχολίασε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο θα διαρκέσουν οι αρνητικές αυτές συνθήκες, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος, επικαλούμενος την καλή θέση των επιχειρήσεων και την ικανοποιητική –τηρουμένων των αναλογιών– αντίδραση των αγορών. Πάντως, «ο πληθωρισμός θα μειωθεί, αλλά θα μειωθεί σε ένα επίπεδο το οποίο επίσης δεν είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα», συμπλήρωσε ο κ. Σταθόπουλος.

Για την Ελλάδα, σημείωσε ότι έχει αποκαταστήσει τη φήμη και την αξιοπιστία της και είναι πια ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Ωστόσο, δεν απέκλεισε μια στάση αναμονής των επενδυτών μέχρι τις επικείμενες εκλογές, οι οποίες θα κρίνουν τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Ο Νίκος Σταθόπουλος © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Ο Νίκος Σταθόπουλος © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Economist Impact/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Για σαρωτικές αλλαγές στον τομέα της ψηφιοποίησης έκανε λόγο από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας ειδικότερα για την πλατφόρμα gov.gr που συνεισφέρει στη διασύνδεση πολιτών με φορείς διαθέτοντας πάνω από 300 υπηρεσίες. Θεώρησε βαρόμετρο για τις μεταρρυθμίσεις και την πορεία της χώρας τη συμπεριφορά των νέων, που πριν από λίγα χρόνια αναζητούσαν ευκαιρίες καριέρας στο εξωτερικό, ενώ μιλώντας ειδικότερα για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο αναφέρθηκε στην αντίφαση που παρατηρείται στην ελληνική αγορά, με την κινητή τηλεφωνία να εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις από τη σταθερή, με βάση ευρωπαϊκούς δείκτες. Ο κ. Πιερρακάκης απέδωσε τη μερική υστέρηση στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις για διάφορους λόγους, όπως είπε, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον γίνονται επενδύσεις από τους 3 μεγάλους παρόχους, ενώ χάρις στο σχέδιο της κυβέρνησης σταδιακά βελτιώνεται η επίδοση της χώρας. Η Ελλάδα μέχρι το 2027 θα έχει μια πολύ καλύτερη θέση, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος έκανε ενδεικτική αναφορά στις επιδοτήσεις για ευρυζωνικές συνδέσεις.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο "The Second Thessaloniki Metropolitan Summit" © ΔΤ
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο “The Second Thessaloniki Metropolitan Summit” © ΔΤ

 

Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Vodafone Ελλάδας

Την πρόκληση της συνεισφοράς της σημερινής γενιάς στην ιστορία ανέδειξε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης αναφερόμενος στις αναγκαίες υποδομές για την ψηφιοποίηση, την πράσινη μετάβαση αλλά και την απειλή του ενεργειακού κόστους για κράτη και επιχειρήσεις, που έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων κρίσεων. Πρέπει, όπως είπε, να δημιουργηθούν οι τεχνολογίες που απαιτούνται για να περάσει η γενιά μας στο επόμενο επίπεδο. Το μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, πρέπει να είναι ψηφιακό και διασυνδεδεμένο, με υπηρείες σε όλους τους τομείς, με ταυτόχρονη μείωση του αποτυπώματος στο περιβάλλον και με όρους συμπερίληψης. Ο κ. Μπρουμίδης μίλησε επίσης για τη στρατηγική της εταιρείας του να προβεί σε ψηφιακές επενδύσεις, 5G και οπτικές ίνες, σημειώνοντας το κόστος που συνεπάγεται η ανάπτυξη και συντήρησή τους και έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην κοινωνία.

Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Vodafone Ελλάδας © ΔΤ
Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Vodafone Ελλάδας © ΔΤ

Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, Nova-Wind

Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναφορικά με την ψηφιακή μετάβαση ανέδειξε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της Nova-Wind Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, μιλώντας ειδικότερα για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αναφέρθηκε στη σημασία των ψηφιακών υποδομών για τη νέα γενιά αλλά και στα οφέλη που προκύπτουν για τους πολίτες συνολικά, ενώ εστίασε και στα σημεία όπου η χώρα υστερεί. Μίλησε ενδεικτικά για τις ταχύτητες, τις μη προσιτές τιμές, τα κενά στις αγροτικές περιοχές και άλλα σημεία, με βάση την κατάταξη της χώρας σε ευρωπαϊκούς δείκτες. Παρόλο που σημειώνεται πρόοδος, σύμφωνα με τον Γεωργιόπουλο, δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα που θα έπρεπε –σύμφωνα με την ΕΕ– και κατέληξε ότι απαιτούνται κίνητρα για καταναλωτές και εταιρείες.

Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, Nova-Wind © ΔΤ
Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, Nova-Wind © ΔΤ

Bart De Witte, ιδρυτής, HIPPO AI Foundation και Digital Health Academy, Γερμανία

Την ανάγκη εκδημοκρατισμού της τεχνητής νοημοσύνης ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η κοινωνία να μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμή της ανέδειξε κατά την ομιλία του ο ιδρυτής του HIPPO AI Foundation και Digital Health Academy της Γερμανίας Bart De Witte. Εξήγησε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και να αναπτύξουμε τεχνητή νοημοσύνη που αυξάνει τα δικαιώματά μας στον ψηφιακό κόσμο, διαφορετικά αυτά θα μειωθούν και μίλησε για την ευρωπαϊκή ατζέντα στο θέμα. Σύμφωνα με τον κ.De Witte, η Ευρώπη φαίνεται να πρωτοπορεί, αλλά θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη του GDPR, καθώς –όπως υποστήριξε– η βιομηχανία δεδομένων έχει μάθει να ζει με τον GDPR χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά πρακτικές αγνοώντας εν πολλοίς τα δικαιώματα των χρηστών.

Bart De Witte, ιδρυτής, HIPPO AI Foundation και Digital Health Academy, Γερμανία © ΔΤ
Bart De Witte, ιδρυτής, HIPPO AI Foundation και Digital Health Academy, Γερμανία © ΔΤ

 

Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School, The American College of Greece

Την πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις να προσελκύσουν και να διατηρήσουν υπαλλήλους με τις κατάλληλες δεξιότητες επιχείρησε να αναδείξει από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου, που σημείωσε ότι μετά την πανδημία οι ηγέτες πρέπει να έχουν βαθύτερη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους τους. Αναφέρθηκε σε τεχνολογίες που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις όπως IoT, AI, Metaverse και 5G και στο φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης», όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι, ειδικά στις ΗΠΑ, παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους –και μάλιστα χωρίς να έχουν άλλη δουλειά– όταν τους ζητήθηκε μετά την πανδημία να επιστρέψουν στο γραφείο. Η προσέλκυση και η διαχείριση ταλέντων είναι πλέον πρόκληση και ευκαιρία, σύμφωνα με τον κ. Αξαρλόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στους ψηφιακούς νομάδες.

Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School, The American College of Greece © ΔΤ
Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School, The American College of Greece © ΔΤ

Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Η Ελλάδα έχει κάνει ουσιαστικά βήματα στη χρηματοδότηση της τεχνολογίας, τόνισε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, σημειώνοντας ότι παρά τις ευρύτερες οικονομικές δυσκολίες ο τομέας έχει εμφανίσει δυναμική που δημιουργεί ευκαιρίες για τους επενδυτές, γεγονός που αποδεικνύεται και από την παρουσία ξένων funds με αντίστοιχα projects στην ελληνική αγορά.

Ο Γιάννης Τσακίρης από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist και το powergame.gr © ΔΤ
Ο Γιάννης Τσακίρης από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist και το powergame.gr © ΔΤ

Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης

Στην άρση της 12ετούς επιτήρησης της Ελλάδας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, συνδέοντάς τη με το κλίμα αισιοδοξίας που εκτίμησε ότι υπάρχει στην οικονομία. Έδωσε έμφαση στην πολιτική της κυβέρνησης για την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς και στις προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου. Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική στήριξη εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας, καθώς και στην αντίστοιχη δαπάνη για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των ενεργειακών αυξήσεων. Χαρακτήρισε ισχυρό μήνυμα τις επενδύσεις από εταιρείες-κολοσσούς στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Τέλος, μίλησε για 30 έργα πνοής για τη Θεσσαλονίκη, που αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.

O υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης © ΔΤ
O υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης © ΔΤ

Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές παράλληλες προκλήσεις –πόλεμος, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, κλιματική κρίση–, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το βιοτικό επίπεδο των νέων να είναι χαμηλότερο από αυτό των προηγούμενων γενεών, κάτι που δεν έχει συμβεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να δείξει τόλμη και αλληλεγγύη προκειμένου να μη μείνει πίσω κανένας πολίτης. Έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στον ρόλο των περιφερειών, καθώς, όπως είπε, το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον πρέπει να χτιστεί από τα κάτω προς τα πάνω και οι περιφέρειες είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη.

Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών © ΔΤ
Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών © ΔΤ

Κωνσταντίνος Ζέρβας,δήμαρχος Θεσσαλονίκης

«Το όραμα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη περνάει μέσα από τους δήμους και τις κοινότητες», υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Metropolitan Summit του Economist στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος σημείωσε ότι οι λαοί πρέπει να δουλέψουν για ένα κοινό όραμα, για την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό. Αναφερόμενος στον τέως πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ, ο οποίος συμμετέχει στο συνέδριο, ανέφερε ότι προέταξε τη συνοχή της ΕΕ και την προάσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας © ΔΤ
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας © ΔΤ

Πηγή: powergame.gr