Διαζύγιο και αναγνώριση οι στόχοι Τουρκίας – Τατάρ

163

Η άτυπη πενταμερής συνάντηση του Απριλίου στη Γενεύη έχει ως στόχο της την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι η επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών, αυτό θέλουν τουλάχιστον τα τρία από τα πέντε μέρη που θα βρίσκονται εκεί σε τέσσερις εβδομάδες. Διαφορετικοί είναι οι στόχοι της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες η Μιλιέτ. Για την τουρκική πλευρά ο στόχος είναι να οδηγηθεί η διαδικασία σε ένα αδιέξοδο ώστε να επέλθει οριστικό διαζύγιο στο νησί και να προχωρήσει η αναγνώριση της ύπαρξης ξεχωριστού τουρκικού κράτους. 

Ένα 24ωρο μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Ερσίν Τατάρ η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ (πηγή ΓΤΠ) σε εκτενές δημοσίευμά της για το Κυπριακό και την άτυπη πενταμερή καταγράφει ουσιαστικά τις στοχεύσεις της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος. Η εφημερίδα (επικαλούμενη ειδικούς που δεν τους κατονομάζει, αλλά σαφώς πρόκειται για την τουρκική κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή ηγεσία) αναφέρει πως «οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι αναπόφευκτη πλέον και έχουν την κοινή εκτίμηση «ότι έχει πλέον τελειώσει η περίοδος που θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στην Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζουν την ανάγκη για επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της «ΤΔΒΚ» και την ανάγκη όπως η Τουρκία χρησιμοποιήσει όλες τις σχέσεις της για την αναγνώριση της «βόρειας» Κύπρου».

Η Μιλιέτ αναφέρει στο δημοσίευμά της πως ο ανώνυμος ειδικός υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό θα πρέπει να τελειώσουν με ένα βελούδινο διαζύγιο και να τερματιστούν την ίδια στιγμή οι καλές υπηρεσίες των ΗΕ στην Κύπρο. Ο ανώνυμος ειδικός εκφράζει επίσης την άποψη ότι δεν πρέπει να παραμείνουν μόνο στη ρητορική για τη λύση δύο κρατών αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια εντατική εκστρατεία που να στοχεύει στην ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ».

Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Άγκυρα η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα συζητήσει όλο το φάσμα της ευρωτουρκικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού. Η Λευκωσία αναμένει από τις επαφές του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ξεκαθαρίσει και το θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη. Σ’ αυτές τις συναντήσεις και τα αποτελέσματά τους παρέπεμψε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές αντιδράσεις στην παρουσία της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή.

Στο μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με κείμενό του στο μπλογκ του αναφέρεται στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και κάνει λόγο για βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Με τους υπουργούς της ΕΕ, συμφωνήσαμε ότι υπήρξε βελτίωση όσον αφορά τη συνολική ρητορική που χρησιμοποιήθηκε και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, έχουμε δει πολύ ανησυχητικές αποφάσεις στo εσωτερικό, ιδίως την καταστολή κατά του δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης HDP και την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης -nomen est omen- που αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Είχα μια μακρά συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών όπου συζητήσαμε αυτά τα θέματα και το Κυπριακό, μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κύπρο» σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα εκφράζει την πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται «ενεργά με την Τουρκία για να διασφαλίσουμε ότι θα αποκτήσουμε και θα διατηρήσουμε μια πιο εποικοδομητική στάση. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες χαιρέτισαν την έκθεση που παρουσίασα ως Ύπατος Εκπρόσωπος μαζί με την Επιτροπή ως τη σωστή βάση για τα συμπεράσματά τους και συμφώνησαν ότι, δεδομένης της πιο εποικοδομητικής στάσης της Τουρκίας πρόσφατα, πρέπει να στοχεύουμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από τη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης, τη μετανάστευση συν άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Το κάνουμε μέσω μιας σταδιακής, αναλογικής, αλλά και αναστρέψιμης προσέγγισης, εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια πορεία αντιπαράθεσης. Σε αυτήν τη σαφή βάση, θα εργαστώ τώρα ενεργά σε όλα τα σχετικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας για τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου και των ευρύτερων περιφερειακών πτυχών».

Οι Βρετανοί περιμένουν και τις δύο πλευρές 

Το Λονδίνο αναμένει ότι στην άτυπη πενταμερή και οι δύο πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Από την τουρκική πλευρά οι Βρετανοί αναμένουν τους Τούρκους να προσέλθουν στη συνάντηση με εκτενή ανάλυση της «κυριαρχικής ισότητας» και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη περιμένουν να εξηγηθεί εκτενώς η «αποκεντρωμένη ομοσπονδία».

Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής, Στίβεν Λίλι, συνεχίζοντας τις συνομιλίες του με πολιτικά κόμματα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, επισήμανε στον Βρετανό ύπατο αρμοστή ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν πρέπει να επιτρέψει σε καμία πλευρά να θέσει στο τραπέζι προτάσεις που αλλάζουν τη βάση των συνομιλιών όπως αυτή προνοείται στα ψηφίσματα των Η.Ε. και ιδιαίτερα στην τουρκική πλευρά η οποία απροκάλυπτα προωθεί τη διχοτόμηση και τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Κατά τη συνάντησή τους Ν. Παπαδόπουλος και Στ. Λίλι συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της πενταμερούς, καθώς επίσης σοβαρές επιπτώσεις των παρατεταμένων μέτρων λόγω της πανδημίας και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που αυτά έχουν στον τουρισμό και αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να σταθμιστούν αποτελεσματικά η προστασία της δημόσιας υγείας και η διασφάλιση της, όσο το δυνατό πιο άμεσης, επανεκκίνησης του τουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δίνοντας συνέχεια στον κύκλο επαφών με ξένους διπλωμάτες συναντήθηκε χθες με τον ύπατο αρμοστή της Αυστραλίας, Σάμουελ Μπίβερ με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου Γιώργο Χατζηγεωργίου «και η Αυστραλία, στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται και αφορούν το εθνικό μας θέμα με στόχο την απελευθέρωση και επανένωση της χώρας μας».

  Ανδρέας Πιμπίσιης