Η εκδήλωση για την 47η επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου από την Τουρκία τον Αύγουστο του 1974 μόνο αντικατοχική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Και το Βαρώσι, αντί να ενώνει, μετετράπηκε σε ζήτημα που διχάζει. Τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την 20ή Ιουλίου 2021 και τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς για το 3,5% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων δεν συνέβαλαν στο να διαφοροποιηθεί το κλίμα στο εσωτερικό.
Ο Δήμος Αμμοχώστου, που διοργάνωσε την εκδήλωση, θεώρησε πως ήταν μια ευκαιρία να εκφράσει μέσω απόφασης τη δυσφορία του εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε πως ήταν το κατάλληλο βήμα για να απαντήσει προς όσους εδώ και καιρό του επιτίθενται για την πολιτική του στο Κυπριακό και για να εξηγήσει πως δεν είναι τώρα που χάθηκε η Αμμόχωστος. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, άνοιξε ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ πολύ πριν από την εκδήλωση του Σαββάτου, καθώς την περασμένη εβδομάδα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, του ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή τους σημείωναν πως ο Νίκος Αναστασιάδης προσκλήθηκε όχι γιατί το ήθελε το δημοτικό συμβούλιο αλλά γιατί έχει πλέον καθιερωθεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ο κεντρικός ομιλητής. Και αυτή η δυσφορία έναντι του Ν. Αναστασιάδη καταγράφηκε μέσα και από το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου που ενδεχομένως για πρώτη φορά λήφθηκε απόφαση στην οποία μοιράζονται εξίσου ευθύνες και στην κυπριακή Κυβέρνηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Το ψήφισμα
Στο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, αφού «καταδικάζει με σφοδρότητα τις τελευταίες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», «καλεί για ακόμα μια φορά την τουρκική Κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 και 789», ενώ χαιρετίζει τις καταδικαστικές δηλώσεις που έγιναν από μερίδα Τουρκοκυπρίων. Και προσθέτει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου θεωρεί πως για να φτάσουμε σήμερα στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε, μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στην Κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι σε διπλωματικό επίπεδο έγιναν διάφορες ενέργειες, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε δεν ήταν επαρκής ούτε ικανή να αποτρέψει τους σχεδιασμούς και τα νέα τετελεσμένα στην πόλη μας». Κατανοεί επίσης πως το Κυπριακό δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό πρόβλημα και πως η λύση του θα πρέπει να βρεθεί μέσω των διαπραγματεύσεων και όχι μέσω νομικών μαχών».
Ο δήμαρχος Σίμος Ιωάννου στην ομιλία του ανέφερε πως «η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν προσφέρει ασφάλεια και δεν συνιστά ούτε καν συντήρηση της παρούσας κατάστασης και τόνισε πως το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα οριακό και επικίνδυνο σημείο».
Το ημερολόγιο
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ενδεχομένως για πρώτη φορά από την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είχε απέναντΊ του ένα εχθρικό ακροατήριο που μέσα από φωνές και συνθήματα επιχειρούσε να αμφισβητήσει τα όλα έλεγε για το Κυπριακό. Για τον ίδιο το κλίμα θύμιζε κάτι από το 2004 αλλά τότε βρισκόταν στην αντίπερα όχθη και οι κατηγορίες είχαν να κάνουν με τη θέση που πήρε στο δημοψήφισμα υπέρ του σχεδίου Ανάν. Έτσι όταν του φώναξαν ότι είναι συνένοχος για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό ο ίδιος δεν απέφυγε και απάντησε: «Ανάλογα έχω ακούσει και το 2004 και έμεινα όρθιος, όπως και θα μείνω όρθιος, γιατί πιστεύω πως η σωτηρία της Κύπρου είναι υπεράνω των όποιων σκοπιμοτήτων».
Η ομιλία του ΠτΔ είχε ως στόχο και να απαντήσει στα όσα κατηγορείται για απώλεια της Αμμοχώστου. Γι’ αυτό και πήρε τη μορφή ημερολογίου προκειμένου να καταγραφούν συγκεκριμένα γεγονότα που σχετίζονται με την κατεχόμενη πόλη:
1. Τον Νοέμβριο του 1978 απορρίφθηκε το αγγλοαμερικανοκαναδικό Σχέδιο που προνοούσε την άμεση επανεγκατάσταση στην Αμμόχωστο όλων των κατοίκων της περιοχής, χωρίς αριθμητικό περιορισμό, ανεξάρτητα μάλιστα της έκβασης των συνομιλιών.
2. Τον Μάιο του 1981 πρόταση των Ηνωμένων Εθνών που προνοούσε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με βάση τα οποία η Αμμόχωστος θα επιστρέφετο εις τους νομίμους κατοίκους, με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας, όχι της Τύμπου, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και νοουμένου ότι θα εξυπηρετούσε και τις δύο κοινότητες, παρέμεινε στα αζήτητα.
3. Πέντε μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 1981, απερρίφθη Χάρτης που υπέβαλε ο τότε ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα κ. Γκόμπι, εις τον οποίο για πρώτη φορά στον εν λόγω χάρτη η Αμμόχωστος και η Μόρφου ετίθεντο υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
4. Ο ίδιος Χάρτης που υπεβλήθη τον Αύγουστο του 1983 και αποτελούσε μέρος των «Δεικτών» Κουεγιάρ είχε την ίδια τύχη.
5. Τον Ιανουάριο του 1985 πρόταση του Πέρες ντε Κουεγιάρ που με τα ενοποιημένα έγγραφα προνοείτο να τεθεί το Βαρώσι και έξι επιπρόσθετες περιοχές υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών για άμεση επανεγκατάσταση των κατοίκων τους δεν ελήφθη, ως όφειλε, υπόψη.
6. Η ίδια πρόταση επαναϋποβλήθη τον Απρίλιο του 1986 για να έχει την τύχη της προηγούμενης.
7. Προ 17 χρόνων, για πρώτη φορά, ετίθετο σε δημοψήφισμα ολοκληρωμένη πρόταση λύσης του Κυπριακού που, μεταξύ άλλων, προνοούσε τον περιορισμό της έκτασης της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας στο 28,7%, με επιστροφή, μεταξύ άλλων, των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου στις 10 Αυγούστου του 2004. Η ελληνοκυπριακή κοινότητα με ποσοστό 76% απέρριψε το Σχέδιο.
Κι επειδή κατηγορείται και για τη διαχείριση του Κυπριακού έκανε και εκτενή αναφορά στο Κραν Μοντανά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «διαφαίνεται σαφώς πως, πρώτο, δεν εγκατέλειψα τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά». Δεύτερον, είπε, «οι εσωτερικές πτυχές για μια συμφωνία είχαν ουσιαστικά επιλυθεί με τις διαφορές να περιορίζονται στο ελάχιστο». Εκείνο, πρόσθεσε, «που οδήγησε στην αποτυχία ήταν οι αμετακίνητες και αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας για συνέχιση των εγγυητικών και παρεμβατικών της δικαιωμάτων».
«Μετά τα πιο πάνω, διερωτώμαι εάν υπάρχει έστω και ένας Ελληνοκύπριος που θα μου εισηγείτο να αποδεχτώ τη συνέχιση των εγγυήσεων και εξάρτηση του κοινού κράτους από ξένες δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα θα διατηρούσαν μονίμως στρατεύματα στο έδαφος», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ομάδα πολιτών βρέθηκε στην εκδήλωση κρατώντας πλακάτ πάνω στα οποία έγραφαν «Συνεργοί;» και «Εμείς;». Παράλληλα κρατούσαν δύο μεγάλα πανό με φωτογραφία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σύζυγό του σε κέντρο διασκέδασης στην Ελλάδα. Πάνω στα δυο πανό αναγραφόταν «21/7/2021Το Βαρώσι Χάνεται 24/7/2021 Ο Πρόεδρός μας φτιάχνεται».
Προτίμησαν διακοπές
Η περίοδος πραγματοποίησης της εκδήλωσης για την Αμμόχωστο εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον χρόνο που διεξαγόταν. Έτσι μετά τα πρώτα χρόνια, που η εκδήλωση μετατρεπόταν σε ένα αντικατοχικό συλλαλητήριο, με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκε ότι οι διακοπές του 15αύγουστου ήταν πολυτιμότερες από τη συμμετοχή σε μια εκδήλωση για την Αμμόχωστο.
Κι επειδή ήταν περίοδος διακοπών αποφασίστηκε όπως μεταφερθεί η εκδήλωση για μια εβδομάδα προηγουμένως με την ελπίδα ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή.
Φαίνεται ότι και αυτή η κίνηση δεν σώζει την κατάσταση. Οι πολιτικοί αρχηγοί προτίμησαν τις διακοπές τους παρά να πάνε σε μια εκδήλωση για την Αμμόχωστο.
Εάν δεν ήταν και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα ήταν μόνος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου και ελάχιστοι εκ των προσκεκλημένων που ήταν εκεί.
Και η αντιπαράθεση συνεχίζεται…
Η επόμενη μέρα βρίσκει ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση στα χαρακώματα να ανταλλάσσουν πυρά. Το ΑΚΕΛ θεωρεί την ομιλία Αναστασιάδη «πρόκληση για τον κόσμο της Αμμοχώστου και όχι μόνο» καθώς «επιδόθηκε σε μια βολική για τον ίδιο κοπτοραπτική της πορείας του Κυπριακού για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι φταίνε όλοι εκτός από τον ίδιο. Ούτε τους Βαρωσιώτες ούτε τον Δήμο Αμμοχώστου ούτε τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον ούτε τη διεθνή κοινότητα ακούει ο κ. Αναστασιάδης για το μερίδιο των δικών του ευθυνών. Αρνείται να παραδεχθεί πού έφτασαν τα πράγματα επί των ημερών του. Ότι χάνεται το Βαρώσι και ο οριστικός διαμελισμός της πατρίδας μας είναι πιο ορατός από ποτέ άλλοτε».
Απαντώντας στον ΠτΔ το ΑΚΕΛ του υποδεικνύει πως «κανείς δεν του ζητά να υποχωρήσει στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά το αντίθετο. Του ζητούμε να μη διευκολύνει τους τουρκικούς διχοτομικούς σχεδιασμούς, με τις παλινωδίες και την αναξιοπιστία του».
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ΠτΔ παρέθεσε ιστορικά γεγονότα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και «στους όποιους αβάσιμους ισχυρισμούς προβάλλει σήμερα το ΑΚΕΛ, δόθηκαν τεκμηριωμένες απαντήσεις».
Ο Μ. Πελεκάνος ανέφερε πως ο ΠτΔ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις θέσεις αρχών και δεν θα υποκύψει σε εκκλήσεις που ενέχουν πολιτικές σκοπιμότητες και που ποσώς δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής, ή ακόμα και της τουρκοκυπριακής, κοινότητας.
Πηγή : philenews.com