Διεύρυνση και Μετάλλαξη… Του Κώστα Πάντζιου

330

Του Κώστα Πάντζιου

Μεσούντος του καλοκαιριού και εν όψει συναρπαστικού φθινοπώρου για τα πολιτικά μας πράγματα, δύο λέξεις που σηματοδοτούν πολιτικές έννοιες κυριαρχούν στα κοινά. Και αυτές είναι η «διεύρυνση» και η «μετάλλαξη». Μας τις έφερε πολύ κοντά στην πολιτική μας επικαιρότητα, σχετική αναφορά του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, σε παρουσίαση βιβλίου, στην οποία παρενέβη και μίλησε επίσης ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής. Και εμάς μας έκανε εντύπωση, αφού κάθε μέρα η πολιτική ζωή της χώρας κινείται γύρω από αυτές τις λέξεις – πολιτικές έννοιες. Και σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, αυτές οι έννοιες είναι η αιτία για το πολιτικό χάλι των κομμάτων εξουσίας και των κυβερνήσεων κατά τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς, στην προαναφερθείσα εκδήλω-ση, είπε αναφερόμενος στη Ν.Δ. του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, επί λέξει, τα εξής: «Άλλο διεύρυνση και άλλο μετάλλαξη».

Ας αρχίσουμε λοιπόν από τη σημερινή Ν.Δ. Υπήρξε τέτοιας μεγάλης έκτασης και τέτοιας μεγάλης έλλειψης προσοχής στην επιλογή των προσώπων της «διεύρυνσης», ώστε το κόμμα αυτό να στερείται παντελώς σχέσεως με το κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, τόσο πολύ, που σήμερα αυτό το κόμμα να στερείται παντελώς κάποιας συγκεκριμένης ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας. Και αντί της ταυτότητας, της οποίας στερήθηκε και στερείται, υπήρξε υποκατάσταση στο πρόσωπο του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και μίας μικρής ομάδας στελεχών, τα οποία ακριβώς πιστο-ποιούσαν την έλλειψη ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας στην πράξη. Και όσο η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούσε ακόμη να αντιμετωπίζει στοιχειωδώς τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, το κυβερνητικό σχήμα λειτουργούσε. Όταν πια η διεύρυνση προς ακροδεξιά στελέχη και προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ των πελατειακών σχέσεων, αντίστοιχα, έγινε μετάλλαξη, τότε στις Ευρωεκλογές της 9ης παρελθόντος Ιουνίου, ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το κόμμα αυτό, διότι δεν φτάνει που ιδεολογικά και πολιτικά το κόμμα αυτό και η κυβέρνηση δεν είχαν πολιτικό στίγμα, αλλά η κατάσταση έγινε ακόμη πιο τραγική, όταν το σχήμα αυτό δεν απέδιδε πια έργο.

Πάμε τώρα στο άλλο, το δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. του κ. Στέφανου Κασσελάκη. Εκεί, το πολιτικό δράμα εξελίχθηκε και σε ανθρώπινο δράμα. Εκεί η «μετάλλαξη» επιχειρήθηκε και επιχειρείται ήδη με τη μη ύπαρξη της πρώτης πολιτικής έννοιας και πράξης, δηλαδή της διεύρυνσης, απ’ ευθείας από τον Πρόεδρο, με σταδιακή συρρίκνωση του κόμματος, όχι μόνο σε εκλογικά ποσοστά, αλλά και σε στελέχη. Πολλοί πιστεύουν πως στη Ν.Δ. του κ. Κυρ. Μητσοτάκη κάτι θα περισωθεί. Ίσως σπάνια θα βρεθεί πολιτικός αναλυτής που θα διακινδυνεύσει πρόβλεψη για τον κ. Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αναφορικά με την δυνατότητα πολιτικής επιβίωσής τους. Θα τους «καταπιεί» η μετάλλαξη, γιατί προς τα εκεί που θέλει να το πάει ο Πρόεδρός του το κόμμα, πολιτικά, ο χώρος ήδη είναι καλυμμένος.

Τέλος, ας δούμε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και μετά και τώρα με τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, διεύρυνση μεν δεν έγινε, αλλά ευτυχώς δεν έγινε μετάλλαξη, σαν αυτή που περιγράψαμε για τα άλλα δύο κόμματα. Για την ακρίβεια, επιχειρήθηκε, με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο και απέτυχε. Πολλοί πίστεψαν πως δεν μπορεί να γίνει, για τον απλούστατο λόγο πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι ό,τι έχει απομείνει από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι η ταυτότητά του. Και αυτό είναι το «προικιό» του. Ερώτημα: Μπορεί να διευρυνθεί πολιτικά και εκλογικά, χωρίς να μεταλλα-χθεί; Μπορεί να μεγαλώσει κάπως, παίρνοντας ψηφοφόρους δυσαρεστη-μένους, όχι πολύ συνδεδεμένους με τη Ν.Δ. του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Όμως, μπορεί η ηγεσία του να πετύχει κάτι πολύ πιο ωφέλιμο για το κόμμα αυτό και για τον τόπο. Να συμπράξει με τους καθαρούς πολιτικούς όρους που αναμένεται να ισχύσουν πολύ σύντομα, όταν θα συγκροτηθεί το Αντιδεξιό Λαϊκό Μέτωπο. Το πώς θα γίνει, συζητείται ακόμα, αλλά δεν θα αργήσει. Γι’ αυτό μιλήσαμε στην αρχή για «συναρπαστικό φθινόπωρο». Λέγεται μάλιστα, πως τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της σχετικής προσπάθειας είναι δύο, αλλά το ποιο θα υπερισχύσει θα εξαρτηθεί από τις ραγδαίες πολιτικές-κομματικές εξελίξεις, που σημειώνονται ήδη και στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, οι ίδιοι σεναριολόγοι λέγουν ότι μπορεί να προκληθούν συνταρα-κτικά γεγονότα γρήγορα και στη Ν.Δ. του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.