Των Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη*-Παύλου Χούρλια**-Βασίλη Ντινούδη***
Τα τελευταία 50 χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μετασχηματισμό πολλών βιομηχανιών. Μόλις τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπήρξε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας, αλληλεπίδρασης και συναλλαγής των επιχειρήσεων και των κοινωνιών. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποδίδει αυτές τις τεράστιες μετατοπίσεις στην «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση », μια επανάσταση που θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή ευημερίας, καθώς και προκλήσεων για την παγκόσμια κοινωνία (Κ. Ζοπουνίδης, Γ. Ατσαλάκης, Ι. Ατσαλάκη, τα επόμενα 100 έτη και η 4η βιομηχανική επανάσταση, Πολυτεχνείο Κρήτης, 06.08.2018).
Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση τροφοδοτείται από μια σειρά αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία Blockchain και η ρομποτική αυτοματοποίηση (Κ. Ζοπουνίδης, Α. Κώστης, τεχνητή νοημοσύνη και στρατηγική δεδομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 14.09.2022). Ένας συνδυασμός ισχυρών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της εκθετικής αύξησης της υπολογιστικής ισχύος, του πολλαπλασιασμού των συνδεδεμένων συσκευών, της αύξηση της χρήσης υπολογιστών, της εξαιρετικής ανάπτυξης των δεδομένων και της ταχείας εξειδίκευσης των αλγορίθμων.
Οι διασπάσεις που αντιμετωπίζουν τα στελέχη
Οι εταιρείες σε όλες τις βιομηχανίες αντιμετωπίζουν πλέον διασπάσεις (disruption) με ταχύτερο ρυθμό από ότι ποτέ πριν. Οι Tesla, Uber, Amazon και Alibaba είναι μόνο μερικά παραδείγματα εταιρειών που έχουν αλλάξει και αξιοποιήσει την τεχνολογία για να αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς τους. Εταιρείες που επιλέγουν να μείνουν αμέτοχες ή να περιμένουν, είναι πιθανότερο να διαταραχθούν είτε από τους ανταγωνιστές τους, είτε από εντελώς νέους παίκτες (I. Atsalaki, G. S. Atsalakis, K. P. Valavanis, C. Zopounidis, forecasting disruptive technological innovation fuzy logic, Πολυτεχνείο Κρήτης, 2022).
Τα στελέχη παγκοσμίως αναγνωρίζουν αυτές τις προκλήσεις και επικεντρώνονται στη δημιουργία πιο ευέλικτων οργανισμών, ικανών να ανταποκριθούν σε αυτές τις αλλαγές. Η χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών για την προώθηση του μετασχηματισμού και της ανάπτυξης είναι πλέον ένα κορυφαίο ζήτημα της ατζέντας αυτών των οργανισμών αλλά και των επιχειρηματικών συζητήσεων μεταξύ των ηγετών τους.
Πολλά στελέχη προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα αυτές τις τεχνολογίες ως μέρος του μετασχηματισμού / ψηφιοποίησης των υφιστάμενων επιχειρηματικών μοντέλων τους ή της δημιουργίας εντελώς νέων επιχειρηματικών μοντέλων, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους και οικονομικά οφέλη (Κ. Ζοπουνίδης, Α. Κωστής, επιστήμη δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη υπό τη μορφή ενός σχεσιακού πρίσματος, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 28.06.2022).
Οι αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο και τις τράπεζες, αυτές βρίσκονται στην αρχή της μεγαλύτερης αλλαγής στην ιστορία τους. Η άνοδος του P2P, της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Blockchain σημαίνει ότι θα αρχίσουν ήδη οι οργανισμοί αυτοί να λειτουργούν διαφορετικά σε πέντε χρόνια από τώρα (D. Koutmos and C. Zopounidis (2021) Hedging uncertainty with cryptocurrencies: Is bitcoin your best bet? Journal of Financial Research, 44, 4, 815-837).
Οι αυριανές τράπεζες θα επικεντρωθούν στις κινήσεις των πελατών τους και στην ενσωμάτωση ψηφιακών υπηρεσιών στα καταστήματά τους με εικονικούς βοηθούς και ρομπότ-συμβούλους που συνδυάζουν ανθρώπινες και εικονικές αλληλεπιδράσεις. Θα είναι πιο αυτοματοποιημένες, προσαρμόζοντας τις προσφορές τους στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.
Ο αυτοματισμός των πληρωμών θα είναι διαθέσιμος για έξυπνα αντικείμενα όπως αυτοκίνητα, ψυγεία και σπίτια. Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν την πολυετή γνώση τους γύρω από τους καταναλωτές για να τους τοποθετήσουν στην καρδιά των νέων οικονομικών οικοσυστημάτων, παρέχοντας τους νέες εξατομικευμένες υπηρεσίες που βασίζονται σε συγκεντρωτικά προφίλ και συγκριτική αξιολόγηση. Χρησιμοποιώντας αυτές τις γνώσεις, μπορούν να γίνουν μεσίτες υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.
Σε πέντε χρόνια, τα οικοσυστήματα θα έχουν εξελιχθεί σημαντικά με νεοεισερχόμενους παίκτες, αλλά και πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι τράπεζες, θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για αυτές τις τεράστιες προκλήσεις από σήμερα (Κ. Ζοπουνίδης, Χρ. Λεμονάκης, οι τράπεζες του μέλλοντος: οι προκλήσεις του αύριο σήμερα, Πολυτεχνείο Κρήτης, 20.11.2018).
*Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός
Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών
Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων
Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ
Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France
CIHEAM – International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies, France, Greece
**Παύλος Χούρλιας
Τελειόφοιτος Φοιτητής Σχολής ΜΠΔ Πολυτεχνείου Κρήτης
***Βασίλης Ντινούδης
Τελειόφοιτος Φοιτητής Σχολής ΜΠΔ Πολυτεχνείου Κρήτης
Πηγή: ot.gr