Δύο κράτη που θα είναι ισότιμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει να πετύχει η τουρκική πλευρά μέσα από την πρότασή της που προωθεί στο Κυπριακό. Ο Ερσίν Τατάρ επιχείρησε χθες να εκμεταλλευθεί και το θέμα των εμβολίων κατά του covid-19 υποστηρίζοντας ότι συνομιλητής του κατοχικού καθεστώτος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Από την άλλη δεν θέλει την ΕΕ να συμμετέχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Η προσέγγιση του Ερσίν Τατάρ καταδεικνύει τη στόχευση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και τι ακριβώς σημαίνει η πρόταση για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Επιδίωξη είναι η λύση συνομοσπονδίας προκειμένου να κρατήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά τα προνόμια της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό και ο Τατάρ απαιτεί από την ΕΕ να του συμπεριφέρεται ως ισότιμο συνομιλητή, δηλαδή να είναι στο ίδιο στάτους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Η χθεσινή συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ήταν μια ευκαιρία για τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων να επαναλάβει τις θέσεις του περί λύσης δύο ισοτίμων κρατών. Ο Τατάρ δήλωσε μετά τη συνάντηση πως «εάν μετά την διάσκεψη 5 + 1 για την Κύπρο αρχίσει μια διαδικασία επίσημων διαπραγματεύσεων, μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο των δύο ίσων κρατών με διεθνές στάτους, μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο προετοιμασίας, είπε ο κ. Τατάρ, και συνεχίζονται εντατικά οι διεργασίες για μια διάσκεψη τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας. Ο κ. Τατάρ είπε ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία «έχουμε με τον ίδιο τρόπο, δώσει ξεκάθαρα τα μηνύματά μας.
Η ΕΕ, πρόσθεσε, «δεν είναι μέρος αυτής της υπόθεσης. Εμάς συνομιλητές μας σε μια συνάντηση 5 + 1, είναι τα ΗΕ. Αυτή η συνάντηση θα είναι στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ. Εάν ζητηθεί μια τεχνική πληροφορία από την ΕΕ, αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος μιας τέτοιας συνάντησης και ούτε πρέπει να γίνει».
Αναφερόμενος στις Τεχνικές Επιτροπές, είπε ότι μετέφερε στην κ. Σπέχαρ πως μελετούν τρόπους για να γίνουν πιο αποδοτικές και της ζήτησε βοήθεια όσον αφορά «το απαραίτητο έδαφος στο θέμα των εμβολίων από την ΕΕ. Στο τέλος-τέλος, συνομιλητές μας είναι η ΕΕ και όχι η ε/κ διοίκηση».
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι έλαβε μια έκθεση από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή για την υγεία για τον εφοδιασμό των εμβολίων από την ΕΕ μέσω της «ε/κ διοίκησης» –όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία– λέγοντας πως κάτι τέτοιο «δεν θα το αποδεχθούμε. Εάν δοθούν αυτά τα εμβόλια, (της) είπαμε ότι πρέπει να γίνει αυτό απευθείας».
Συζήτησαν, συνέχισε, και άλλα θέματα με την κ. Σπέχαρ και της είπε ότι θα πρέπει να είναι ουδέτερη και αντικειμενική και πως καθήκον της είναι να μεσολαβεί. Μίλησε επίσης για αδικία έναντι των Τ/κ από το 1964 μέχρι σήμερα με το ψήφισμα 186 (για την έγκριση της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Επανέλαβε ότι με τη δική του εκλογή έχει ανοίξει μια νέα σελίδα για την τ/κ πλευρά και εργάζεται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ.
του Ανδρέα Πιμπίσιη
Πηγή: www.philenews.com