Δύο συν μία πορείες στο Κυπριακό

192

Με μόνη εκκρεμότητα τον χρόνο και το χώρο συνάντησης, το Κυπριακό επανέρχεται στους παλιούς γνώριμους ρυθμούς. Οι διεργασίες που καταγράφονται γι’ αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα αποτελούν μια προθέρμανση των όσων θα ακολουθήσουν. Ωστόσο είναι νωρίς να εκτιμήσει κανείς ότι επιστρέφουν όλοι σε ρυθμούς 2017. 

Η κάθε πλευρά προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα, σηματοδοτώντας τη δική της παράλληλη πορεία. Λευκωσία και Αθήνα με τη σύντομη επίσκεψη Μητσοτάκη θα συντονίσουν τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν στην πορεία προς την άτυπη πενταμερή. Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς με την επίσκεψη Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθόρισαν τη δική τους πορεία. Στις δύο πορείες προστίθεται και το Λονδίνο το οποίο κάνει δυναμική επανεμφάνιση στο Κυπριακό και οι σημερινές επαφές Ντόνιμινικ Ράαμπ αναμένεται να δώσουν ένα στίγμα από τις βρετανικές προθέσεις.

Είναι εμφανές ότι μέχρι και την άτυπη προπαρασκευαστική συνάντηση οι δύο πλευρές (ελληνοκυπριακή-Ελλάδα και τουρκοκυπριακή-Τουρκία) θα κινούνται σε παράλληλες πορείες. Η Βρετανία εκτιμάται ότι θα προσπαθεί στο διάστημα πριν και μετά την πενταμερή να κινηθεί παράλληλα και μεταξύ των δύο πλευρών.

Χθες, Λευκωσία και Αθήνα συμφώνησαν όπως την ερχόμενη Δευτέρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σταθμεύσει για μερικές ώρες στην Κύπρο, καθοδόν προς το Ισραήλ, προκειμένου να συζητήσει το Κυπριακό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το Κυπριακό ενόψει πενταμερούς θα είναι το κεντρικό θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση Αναστασιάδη-Μητσοτάκη.

Στην Αθήνα ανακοινώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. Θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι διμερείς σχέσεις και η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή.

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι η επίσκεψη εργασίας του Κ. Μητσοτάκη έχει «στόχο τον περαιτέρω συντονισμό Λευκωσίας-Αθηνών ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ». Η συνάντηση Αναστασιάδη-Μητσοτάκη θα αρχίσει στις 11 το πρωί της Δευτέρας με κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο και θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών. Ακολούθως ο ΠτΔ θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Έλληνα πρωθυπουργό και τα μέλη της αντιπροσωπείας του.

Μετά από μια πενταετία 

Πέρασε μια πενταετία από την τελευταία επίσκεψη Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στο νησί και αυτό δεν είναι άσχετο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η προηγούμενη επίσκεψη Βρετανού ΥΠΕΞ ήταν το 2016 όταν ήρθε στο νησί ο τότε υπουργός και νυν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Επίσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο μέσο εξελίξεων στο Κυπριακό, συνομιλίες σε Μοντ Πελεράν το 2016 και Γενεύη το 2017. Μετά από την επίσκεψη Τζόνσον το 2016 δεν πραγματοποιήθηκε άλλο ταξίδι Βρετανού ΥΠΕΞ. Σ’ αυτό συνέβαλαν η απουσία εξελίξεων στο Κυπριακό μετά το καλοκαίρι του 2017 και το γεγονός ότι η Βρετανία έστρεφε την προσοχή της στο θέμα της εξόδου από την ΕΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρεϊν Όφις αναφέρεται ότι οι συναντήσεις που θα έχει στην Κύπρο ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντόνιμινικ Ράαμπ στοχεύουν στο να εκφραστεί από πλευράς ΗΒ η πλήρης υποστήριξη στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Όπως σημειώνεται, ο κ. Ράαμπ, θα επισκεφτεί την Κύπρο για να συνομιλήσει με τους Κύπριους ηγέτες ενόψει των επικείμενων συνομιλιών υπό τα Ηνωμένα Έθνη τις επόμενες βδομάδες. Κατά την πρώτη επίσκεψη Βρετανού ΥΠΕΞ στο νησί από το 2016, ο κ. Ράαμπ «αναμένεται να επαναβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη του ΗΒ στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη διαίρεση του νησιού, αλλά και την αφοσίωση του Λονδίνου στις διμερείς σχέσεις κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ντόμινικ Ράαμπ κατά τη σημερινή τους συνάντηση θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό υπό το φως της εν εξελίξει πρωτοβουλίας του ΓΓ ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «στο πλαίσιο της συνάντησης, οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Ράαμπ αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα, υπό το φως της εν εξελίξει πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που στοχεύει στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Προστίθεται πως περαιτέρω, «θα ανασκοπήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή τους, δίνοντας έμφαση, ανάμεσα σε άλλα, σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των πολιτών στην μετά το Brexit εποχή, στη διαχείριση της πανδημίας, στη διασφάλιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και στην ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού».

ΡΤΚ: Η ομοσπονδία η νόμιμη βάση στις διαπραγματεύσεις

Η ομοσπονδία είναι η νόμιμη βάση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, επανέλαβε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (πηγή ΓΤΠ). Σε ανακοίνωση του κόμματος υπενθυμίζεται ότι μετά από συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί στη βάση ομοσπονδίας κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου και ότι στηριζόμενος στην «εντολή» που έλαβε από τον «λαό» στις «προεδρικές εκλογές» θα θέσει στο τραπέζι το μοντέλο λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι ο κ. Τατάρ είπε ότι αν αποδεχθεί τις θέσεις του ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, θα μπορούσαν να αλλάξουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρεται ξεκάθαρα ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας η πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας που είναι συνιδρυτής της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, το γεγονός ότι δεν μπορεί να συζητηθεί ξανά η αποτελεσματική της συμμετοχή στις αποφάσεις και η ασφάλειά της και το σε ποιο πλαίσιο και ποιες συνθήκες θα μπορούσε να υπάρξει δίκαιη και μόνιμη λύση. Επιπλέον, είναι φανερό ότι η ομοσπονδία είναι το μόνο μοντέλο λύσης που θα μπορούσε να προστατεύσει την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων, την κουλτούρα τους και τα δικαιώματά τους πάνω σε ολόκληρο το νησί» αναφέρει το ΡΤΚ στην ανακοίνωση του.

«Ενόσω ισχύουν αυτά τα ψηφίσματα ούτε τα ΗΕ ούτε τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος, θα αποδεχθούν μιαν εναλλακτική (άλλη) εκτός της ομοσπονδιακής λύσης» καταλήγει.

*Ανδρέας Πιμπίσιης  

Πηγή: www.philenews.com