Δύο Βαρωσιώτες προειδοποιούν για τουρκικά τεχνάσματα. «Στοχευμένα μέτρα για να προκαλέσουν διάσπαση»

367

Αμμοχωστιανοί μιλούν στη Cyprus Times για τους κινδύνους που εγκυμονούν εάν απευθυνθούν οι Βαρωσιώτες στην λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» – «Στοχευμένα μέτρα για να προκαλέσουν διάσπαση» – «Δοκιμάζουν τις αντοχές μας και την αντίδραση του διεθνή παράγοντα»-  Δηλώσεις Γιώργου Αρέστη και Ανδρέα Μορφίτη στη CyprusTimes

Του Νικόλα Πέτρου

Έντονος ο απόηχος γύρω από το κεφάλαιο Αμμόχωστος, από τη στιγμή που ο κατοχικός ηγέτης εξήγγειλε το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των Βαρωσιωτών για το τι πρέπει να πράξουν μεγάλες, ενώ παράλληλα τα πνεύματα έχουν οξυνθεί για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, κάτι το οποίο διαφάνηκε και κατά την αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Επαρχία Αμμοχώστου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι Βαρωσιώτες θα ενδώσουν ή θα γυρίσουν την πλάτη στο κάλεσμα Τουρκίας-ψευδοκράτους και θα αποταθούν στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας». Για το σημαντικό αυτό κεφάλαιο, Αμμοχωστιανοί μιλούν στη Cyprus Times και εξηγούν τις κίνδυνους που εγκυμονούν.

Μιλώντας στη Cyprus Times για την όλη κατάσταση, ο πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιώργος Αρέστης, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος τάσσεται ενάντια στο να αποταθούν οι Αμμοχωστιανοί στην λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας», εξηγώντας ότι αυτή μπορεί να αποφασίσει εντελώς αντίθετα από αυτό που θα ζητήσει ο αιτητής. «Δηλαδή, μπορεί να ζητηθεί επιστροφή της περιουσίας και αποζημίωση για απώλεια χρήσης και να σου επιδικάσουν ένα πολύ χαμηλό ποσόν για εξαγορά της περιουσίας. Διότι αυτός είναι ο στόχος τους συντάγματος τους. Το σύνταγμα τους λέει ότι όλες οι εγκαταληφθείσες, όπως θεωρούν αυτές τις περιουσίες, περιέρχονται στην κυριότητα του ψευδοκράτους».

Εξήγησε δε, πως «μπορεί κάποιος να απευθυνθεί, με βάση το σύνταγμα τους, και να διεκδικήσει μόνο αποζημίωση. Επομένως αυτοί εφαρμόζουν το σύνταγμα τους παρά το γεγονός ότι η επιτροπή, σύμφωνα με τους νόμους τους, μπορεί να επιστρέψει την περιουσία ή να προχωρήσει σε ανταλλαγή της περιουσίας».

«Δοκιμάζουν τις αντοχές μας και την αντίδραση του διεθνή παράγοντα»

Μιλώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, ο κ. Αρέστη είπε πως πιστεύει ότι με το άνοιγμα αυτού του μικρού κομματιού δοκιμάζουν τις αντοχές μας και επίσης δοκιμάζουν την αντίδραση του διεθνή παράγοντα.

«Και εγώ δεν αποκλείω ότι προκειμένου να μας παγιδέψουν για το πιο αξιόλογο κομμάτι της πόλης μετά, να επιστρέψουν κάποιες περιουσίες σε αυτή την περιοχή. Δεν το αποκλείω. Αλλά το πλέον περίεργο είναι ότι αυτό είναι το πιο παλιά κτισμένο κομμάτι της Αμμοχώστου. Δηλαδή δεν έχει καμιά ιδιαίτερη οικονομική αξία. Το ερώτημα είναι αυτό: γιατί το επιστέφουν ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι; Τα πλείστα από τα κτίρια αυτά είναι κτισμένα με πλιθάρι και τα πιο πολλά πρέπει να έχουν καταρρεύσει».

«Στο τέλος της ημέρας για μένα είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και δεν αποκλείω μάλιστα, ότι σ’ αυτή την περιοχή θα βρουν περιουσίας που θα ισχυριστούν ότι ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ. Διότι είναι πλησίον αυτού του Τεμένους που έχουν ανακαλύψει. Εγώ ήμουν 29 χρόνων όταν έφυγα από την Αμμόχωστο, δεν είχα αντιληφθεί ότι σε εκείνη την περιοχή υπήρχε Τέμενος

«Τα ψηφίσματα 550 και 789 ήταν μέχρι τώρα η ασπίδα μας»

Κληθείς να σχολιάσει την κυβερνητική θέση ότι είναι υποχρέωση των Αμμοχωστιανών να μην ενδώσουν στις εξαγγελίες Τουρκίας και ψευδοκράτους, ο κ. Αρέστη εξήγησε: «με βάση τα ψηφίσματα 550 και 789 των Ηνωμένων Εθνών η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τουλάχιστον, θα πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της πόλης -να μην εποικιστεί δηλαδή- υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά τα ψηφίσματα ήταν μέχρι τώρα η ασπίδα μας για την Αμμόχωστο και όσες ενέργειες κάνει η Κυβέρνηση μας, στηρίζει την επιχειρηματολογία μας πάνω σε αυτά τα ψηφίσματα. Ακόμη και η τελευταία δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι αυτά τα ψηφίσματα που επικαλείται, αυτά επικαλείται και η Ευρώπη επίσης. Εάν τώρα εμείς από μόνοι μας δεχόμαστε να πάμε και να κατοικίσουμε την πόλη υπό τουρκική διοίκηση, τότε αυτόματα καταστρέφουμε τη βάση των ψηφισμάτων. Το επιχείρημα τους πλέον θα είναι ότι: αφού αυτοί είναι έτοιμοι να ζήσουν υπό τουρκική κατοχή, τότε μην τους τα επιστρέψουμε υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

«Εάν επιστρέψουν υπό Τ/κ διοίκηση θα επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα δια της υποταγής μας»

Στο ίδιος μήκος κύματος και η θέση του Δημοτικού Συμβούλου Αμμοχώστου, Ανδρέα Μορφίτη, ο οποίος τόνισε στη Cyprus Times ότι θεωρεί πως οι ομαδικές προσφυγές στην ούτω καλούμενη «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.

Σημείωσε δε, πως «αναφορικά με την επιστροφή υπό Τ/κ διοίκηση, που θα είναι Τουρκική διοίκηση, θεωρώ ότι αυτό θα είναι η ταφόπλακα οποιασδήποτε προσπάθειας για επίλυση του κυπριακού μέσα σε σωστά πλαίσια και για εφαρμογή των ψηφισμάτων και των διεθνών αποφάσεων, είτε του ΟΗΕ είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Μορφίτης προειδοποίησε πως «εάν υπακούσουμε στα πονηρά κελεύσματα του νεοσουλτάνου  και του κατοχικού καθεστώτος, τότε αυτόματα το πρόβλημα επιλύεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν».

«Διότι εάν επιστέψουν κάτω υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τότε παύει να υφίσταται κυπριακό πρόβλημα, αφού θα επιλυθεί δια της υποταγής μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί η πλειοψηφία των Βαρωσιωτών έχουν την ίδια άποψη, ο κ. Μορφίτης απάντησε πως: «η πλειοψηφία του κυπριακού λαού και δει των Αμμοχωστιανών τάσσεται εναντίον αυτών των ρυθμίσεων. Απόδειξη είναι ο ελάχιστος αριθμός προσφυγών που έγιναν, είτε από την ευρύτερη περιφραγμένη είτε από την ενορία του Αγίου Νικολάου. Τούτο και μόνο καταδεικνύει ότι ο λαός αντιδρά όμως δεν είναι βέβαιο αν θα συνεχίσει να αντιδρά και γι’ αυτό η επίσημη πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει, να τους ενημερώσει και να τους καθοδηγήσει. Πράγμα το οποίο δεν έκαμε τουλάχιστον από το 2015 και εντεύθεν».

«Στοχευμένα μέτρα για να προκαλέσουν διάσπαση μεταξύ των Αμμοχωστιανών»

Κληθείς να σχολιάσει που πιστεύει ότι αποσκοπούν αυτές οι άνομες ενέργειες Άγκυρας-ψευδοκράτους, ο κ. Μορφίτης είπε πως πρόκειται για στοχευμένα μέτρα. «Δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος ότι το κατοχικό καθεστώς ή Ερντογάν θέλει το καλό και το όφελος μας. Είναι στοχευμένα μέτρα για να προκαλέσουν διάσπαση μεταξύ των προσφύγων και δει των Αμμοχωστιανών, να δημιουργήσουν προβλήματα στην διαπραγματευτική διαδικασία και να υποσκάψουν τις προσπάθειες της δικής μας πλευράς για σωστή επίλυση του κυπριακού προβλήματος.»

«Αυτό είναι πεντακάθαρο και δεν σηκώνει συζήτηση», επεσήμανε καταληκτικά ο κ. Μορφίτης.

Πηγή: cyprustimes.com