Εγκρίθηκε από τη Βουλή της Τουρκίας η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

92

toyrkia-voylh--2-thumb-large

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Μουσταφά Σεντόπ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, παρά τις επικρίσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση.

Ο Σεντόπ είπε ότι η πρόταση πέρασε με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 κατά από την Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί κατόπιν έκκλησης για βοήθεια από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, η οποία είναι αντιμέτωπη με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, για να καταλάβει την Τρίπολη.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στρατιωτικά την GNA, όμως δεν έχει πει ξεκάθαρα αν θα αναπτυχθούν μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη. Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος», όμως υπογράμμισε ότι το εύρος και το είδος της αποστολής θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις επί του εδάφους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, η  Αγκυρα σκοπεύει να στείλει το ναυτικό της για να προστατεύσει την Τρίπολη, ενώ τα στρατεύματά της εκπαιδεύουν και συντονίζονται με τις δυνάμεις του Σάρατζ.

Οι κινήσεις της Αγκυρας αναδεικνύουν έτσι τη σύρραξη στη Λιβύη σε επίκεντρο ευρύτερων περιφερειακών εντάσεων. Η κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη προσπαθεί να αποκρούσει την αντεπίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Οι μαχητές του Χαφτάρ έχουν αποτύχει να φτάσουν ώς το κέντρο της Τρίπολης, αλλά έχουν σημειώσει μικρά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες σε κάποια νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του, στον απόηχο της υπερψήφισης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε πως «το νομοσχέδιο για τη Λιβύη είναι σημαντικό για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας καθώς επίσης και για την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, μετά την ψηφοφορία ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα ανακόψει περιφερειακά σχέδια, θα προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας. «Ελπίζω ότι εκείνοι που διατηρούν την επιθετική τους στάση στη Λιβύη να λάβουν το απαραίτητο μήνυμα με την έγκριση αυτού του νόμου», τόνισε με tweet του ο Οκτάι, σημειώνοντας ότι κάθε βήμα της τουρκικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μέρος μιας λεπτομερούς στρατηγικής και σχεδίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, ο Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα επικοινώνησε με τον Τσαβούσογλου για να τον ευχαριστήσει για την έγκριση του νομοσχεδίου. Τέλος, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε στο CNN Turk ότι «η Τουρκία έκανε ένα βήμα που θα αποτρέψει τις προκλήσεις εναντίον της στην Μεσόγειο», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο ήταν «μια αναγκαιότητα για την εθνική ασφάλεια»