Ειδικά ερευνητικά σκάφη φέρνει η ExxonMobil

137

Ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, που σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και έχει επιβεβαιώσει ότι τέλος του μήνα, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, ώστε να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας επηρεασμός από τις τουρκικές προκλήσεις.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και σχετικές αναφορές του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακοτρύπη, ότι οι εταίροι της Κύπρου στο γεωτρητικό της πρόγραμμα, έχουν επικοινωνήσει και έχουν επιβεβαιώσει την στήριξη και τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με το ερευνητικό και γεωτρητικό πρόγραμμα, μετά τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Μεταξύ άλλων, με τα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ γίνεται μελέτη των κλίσεων της επιφάνειας του βυθού όπως και η υφή και σύσταση, για σκοπούς καθορισμού ακριβούς σημείου, όπως και εναλλακτικών για τη γεώτρηση.

Επίσης, πολλά στοιχεία που λαμβάνονται αφορούν τις μελέτες που απαιτούνται για την έκδοση των σχετικών αδειών, μεταξύ των οποίων η αναζήτηση τυχόν ναυαγίων και αρχαιοτήτων ή ευαίσθητων περιβαλλοντικών και άλλων συνθηκών.

Τα δύο πλοία που αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες στο τεμάχιο «10» τις αμέσως επόμενες εβδομάδες για λογαριασμό της Exxon Mobil, είναι τα «Med Surveyor», που αυτές τις μέρες βρίσκεται για ανάλογες εργασίες στην περιοχή του λιμανιού της Χάιφας, όπως και το ειδικό ερευνητικό «Ocean Investigator» που βρίσκεται σε προετοιμασία στο Λαύριο και από το οποίο γίνεται και ο χειρισμός των υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ.

Όπως αποκάλυψε ο «Φ», η ExxonMobil, έχει επικεντρωθεί σε αυτό το στάδιο σε τρεις από τους στόχους που εντόπισε στο τεμάχιο «10», τους οποίους και έχει ήδη βαπτίσει με τα ονόματα «Ανθείας», «Δελφίνος» και Γλαύκος». Με τις έρευνες, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αναμένεται και ότι θα συλλέξει στοιχεία που θα συμβάλουν στη λήψη οριστικών αποφάσεων για το σε ποιους από τους τρεις στόχους θα προχωρήσει με τις πρώτες δύο γεωτρήσεις.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο αμερικανικός κολοσσός, βρίσκεται και ένα βήμα πριν υπογράψει τις τελικές συμφωνίες με το ή τα γεωτρύπανα που θα χρησιμοποιήσει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τουλάχιστον ακόμα 5 γεωτρήσεις από ENI

Στο μεταξύ, η ΕΝΙ έχει αναλάβει υποχρεώσεις με βάση τα συμβόλαιά της, τα οποία επιβεβαιώνει και εγγράφως σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ» ότι θα τιμήσει πλήρως, για ακόμα πέντε τουλάχιστον γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πέραν της πλήρους επιτυχούς γεώτρησης που μόλις ολοκληρώθηκε στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6».

Συγκεκριμένα, έχει δεσμευτεί για μία γεώτρηση στο τεμάχιο «6» που ολοκληρώθηκε, για δύο γεωτρήσεις στους στόχους που θα επιλέξει σε δύο από τα τεμάχια «2», «3» και «9» –εκ των οποίων η μία που καθυστερεί λόγω τουρκικών προκλήσεων στο «3», όπως και δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «8».

Ο αριθμός αυτών των γεωτρήσεων μπορεί να αυξηθεί και σε επτά, αφού ήδη αποφασίστηκε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο «6» στον στόχο «Καλυψώ» που θα προγραμματιστεί σύντομα, ενώ προβλέπεται εκ των προτέρων από την ίδια την ΕΝΙ, ότι πολύ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο επιβεβαιωτικής γεώτρησης μετά την ερευνητική και στο τεμάχιο «8».

Η Ιταλία αναζητά «κοινά αποδεκτή λύση» με την Τουρκία

Κοινά αποδεκτή λύση αναζητά η Ιταλία, στο θέμα που δημιουργήθηκε με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ να φθάσει στο τεμάχιο 3, της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου έχει προγραμματιστεί να διενεργήσει διερευνητική γεώτρηση, σύμφωνα με την Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινόττι.

Η Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Τύπο κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αφενός ότι συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό της, αφετέρου πως η Ιταλία εργάζεται σε διπλωματικό επίπεδο για μια κοινά αποδεκτή λύση.

Αναλυτικά η Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας δήλωσε, “συναντήσαμε τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας και βρισκόμαστε σε αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης”. Συμπλήρωσε ερωτηθείσα σχετικά πως “η δική μας βούληση είναι να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, κρατάμε ανοικτούς όλους του διπλωματικούς διαύλους για να φτάσουμε σε αυτή την ομόφωνη λύση και ελπίζουμε αυτό να γίνει σύντομα”. Κατέληξε δε διευκρινίζοντας ότι “προς το παρόν δουλεύουμε σε διμερή βάση, οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι παραδοσιακά καλές, όποτε και μπορούμε να εργαστούμε σε αυτό το επίπεδο, ανταλλάσσοντας επιχειρήματα, μέσα από διπλωματικούς διαύλους”.

Πηγή: ΚΥΠΕ