Ειδήσεις… από το παρελθόν… Του Αντώνη Βενέτη

496

Του Αντώνη Βενέτη

Η πρώτη «είδηση», κωμικοτραγική θα έλεγα, έχει αλιευθή από την αθηναϊκή εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ, η οποία είναι ενσωματωμένη στο κυκλοφορούν βιβλίο Η ΑΘΗΝΑ τον 19ο αιώνα, τον Θανάση Γιοχάλα και Ζωής Βαΐου, εκδ. ΕΣΤΙΑ.

Η ΑΜΑΛΘΕΙΑ ήτο εφημερίδα, η οποία εξεδίδετο στην Σμύρνη.

Το ημερολόγιο του 1906, το αναφερόμενο στα εθνικά φιλανθρωπικά καταστήματα της Κωνσταντινουπόλεως, εξεδίδετο βεβαίως στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πατριάρχης ήτο ο περιώνυμος Ιωακείμ Γ’ ο Μεγαλοπρεπής.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της κατοχής αναφέρεται στην εκτέλεση δύο Ηπειρωτών από τον Γερμανικό στρατό κατοχής.

Τέλος οι δύο τελευταίες «ειδήσεις» αναφέρονται στο 1861 και στον ελληνοδιδάσκαλο της νήσου Ίου, για τον οποίον, ως συνήθως, η γνώμη των τοπικών αρχών και κατοίκων, ήτο διχασμένη.

Οι ειδήσεις

ΚΑΙΡΟΙ, 27.3.1893 – Οι μικρόν προ της μεσηβρίας διερχόμενοι την οδόν Αριστοφάνους παρέστησαν εις αξιοδάκρυτον θέαμα. Γραία τις, ής χθες ετελείτο η κηδεία, είχεν μεταβιβάσει διά δωρεάς ένεκα θανάτου, μικράν τινά ιδιόκτητον οικίαν μετά μαγαζείων επί της ανωτέρω οδού εις τον μετ’ αυτής συνοικούντα γαμβρόν. Χθες λοιπόν, μόλις η νεκρική συνοδεία απεμακρύνθη περί τα 50 βήματα από της οικίας όμιλος  συγγενών οίτινες έχουσιν ως φαίνεται κληρονομικάς αξιώσεις επί της περιουσίας της αποβιωσάσης γραίας, ορμώσι πάνοπλοι επί την κατοχήν της οικίας και εγκλείονται εν αυτή. Τούτο ιδόντες οι την κηδείαν συνοδεύοντες, άλλοι συγγενείς, ρίπτουσιν εν τη μέση οδώ την νεκράν και σπεύδουσιν όπως εκδιώξωσι τους καταλαβόντας την οικία, ενταύθα ήδη συνάπτεται αγών περί την κατοχήν της οικίας της εν μέση οδώ ερριμένης νεκράς γραίας, προβάλλοντας δε εκατέρωθεν όπλα φονικά και απειλούνται ήδη αιματοχυσίαι. Ευτυχώς όμως εν τω μεταξύ έλαβε γνώσιν των συμβαινόντων η αστυνομία, ήτις μετά πολλάς προσπάθειας κατώρθωσε να διαχωρίση τους μαχομένους κληρονόμους, ούτω δε επαναλήφθη και η κηδεία της ατυχούς γραίας.

ΑΜΑΛΘΕΙΑ, 10.3.1903 – Τηλεγραφικώς ηγγέλθη χθες εκ Ναυπάκτου ο θάνατος του Νικ. Καναβού αρχαίου πολιτευτού, πολλάκις διατελέσαντος βουλευτού της Επαρχίας Ναυπακτίας και έλκοντος το γένος εξ ιστορικής οικογενείας της επαρχίας ταύτης. Ο αποθανών ήτο πατήρ του ήδη βουλευτού Ναυπακτίας Ι. Καναβού.

ΕΘΝΙΚΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ

ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1906

ΚΑΪΡΟΝ

Δευτερεύουσα και επί πολύ διοικητικώς ανοργάνωτος ήτο η ελληνική κοινότης του Καΐρου, ήτις κατά το έτος 1897 περιελάμβανε 9.826 υπηκόους Έλληνας, κατά τους υπολογισμούς δε του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και περί τας 10.000 ομογενών εκ Τουρκίας. Ο πληθυσμός ούτος, όστις υπερβαίνει σήμερον τας 25.000 ομογενών, δεν ήτο ανέκαθεν συντεταγμένος εις κοινότητα, εστερείτο ιδρυμάτων φιλανθρωπικών, η δε ίδρυσις των Σχολείων αυτού ωφείλετο μάλλον εις την ιδιωτικήν πρωτοβουλίαν και ελευθεριότητα.

Αι ελλείψεις αύται εξέλιπον από πολλού. Η ομογενής κοινότης του Καΐρου έχει ήδη οργάνωσιν τελείαν και ανταξίαν της περιωπής αυτής, η δε κοινοτική υπηρεσία, οφειλόμενη εις γενναιάς των εγκρίτων της μελών δωρεάς, είναι ικανώς σημαντική. Υφίσταντο και προ της συστηματικής ταύτης οργανώσεως δύο ελληνικά εν Καΐρω εκπαιδευτήρια, το υπό της οικογενείας Αχιλλοπούλου συντηρούμενον παρθεναγωγείον και αρρεναγωγείον, ιδρυθέν υπό των αδελφών Αμπέτη. Η Αμπέτειος Σχολή είναι σήμερον το άριστον και τελειότατον των εν Αιγύπτω ελληνικών εκπαιδευτηρίων, συγκροτούμενον  εκ πλήρους γυμνασίου και αστικής Σχολής, εν οίς φοιτώσιν 670 περίπου μαθηταί. Η Σχολή, αριθμούσα προσωπικόν εκ τριάκοντα καθηγητών και διδασκάλων, διοικείται υπό συμβουλίου υπό την προεδρείαν του Αρχιεπισκόπου του όρους Σινά. Αι σημαντικαί της Σχολής ταύτης δαπάναι καλύπτονται, εκ των προσόδων των υπό των αδελφών Αμπέτη κληροδοτηθέν των εις την κοινότητα κτημάτων, των οποίων η αξία υπολογίζεται εις πέντε περίπου εκατομμύρια φράγκων. Εις τους απόρους των μαθητών, απηλλαγμένους διδάκτρων χορηγούν και τα διδακτικά βιβλία δωρεάν.[…] Εν Καΐρω εκδίδονται δύο ημερήσιαι ελληνικαί εφημερίδες και μία εβδομαδιαία.

ΦΩΤΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13.9.1941 – Δι’ αποφάσεως του Στρατοδικείου της Ανωτάτης Διοικήσεως των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος, εκδοθεισών την 6ην τρέχοντος κατεδικάσθησαν εις την ποινήν/θανάτου οι κάτωθι: Μπακόλας Χαρίλαος του Φωτίου ετών 36, εκ Θερειακισίων Ιωαννίνων και Ζάννος Σταύρος του Κων/νου ετών 42, εκ Φιλιατών, επί παρανόμω κατοχή όπλων… Αι αποφάσεις καταστάσαι τελεσίδικοι, εξετελέσθησαν την πρωΐαν της 12 τρέχοντος.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ, 1.2.1861 – Εξ Ίου μας γράφουσιν τα εξής: «ο διδάσκαλος του ενταύθα Ελληνικού Σχολείου Ιω. Βαλέτας αδίκως μισθοδοτείται διότι, αντί να καταγίνεται εις το έργον του, σπαταλά τας ώρας του εις το δικηγορείν ενώπιον του Ειρηνοδικείου· μετέτρεψε δε το σχολείον εις δικηγορικόν κατάστημα, όπου συρρέουσι οι πελάται διά να λαμβάνουσι συμβουλάς. […]»

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ, 22.2.1861 – … διακηρύττομεν οι υποφαινόμενοι μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής του εν τω Ελλην. σχολείον μετά του κ. Ν. Αλεξανδράκη Ειρηνοδίκου Ίου, ότι ο ελληνοδιδάσκαλος ημών Ιωάννης Σ. Βαλέτας ως χρηστός πολίτης, εκπληροί πάντοτε τα της υπηρεσίας του μετά ζήλου και κατά τας εφέσεις της Σ. Κυβερνήσεως, και του μακαρίτου θείου του Σ.Ι. Βαλέτα, […] εν Ιω τη 8.2.1861 Σακελάριος Π. Κασιμάτης, Δημήτριος Ιω. Κορτέσης, Ιωάννης Οικονομίδης.