Ειδήσεις… από το παρελθόν… Του Αντώνη Βενέτη

420

Του Αντώνη Βενέτη

Οι δημοσιευόμενες «ειδήσεις» του παρελθόντος αναφέρονται σε μεγάλο χρονολογικό τόξο. Από το 1880 μέχρι το 1946.

Έτσι οι δύο πρώτες «ειδήσεις» αναφέρονται σε μια προφανώς έκτακτη επιστράτευση εφέδρων, για την αντιμετώπιση τουρκικών προκλήσεων.

Η «ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ» της Τεργέστης αναφέρεται στον θάνατο «διαπρεπούς Έλληνος»- πρεσβευτού- στο Λονδίνο.

Το «Αιγυπτιακό Ημερολόγιο» του 1916 αναφέρεται στην τότε σύνθεση του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Η «ΕΣΠΕΡΙΑ», ελληνόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου μας αποκαλύπτει ότι η περιώνυμη Εβραιογαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ ήταν, λόγω του θανόντος το 1889 συζύγου της Αριστείδη Δαμαλά, από νομικής απόψεως Ελληνίδα!

Ο «Πύρρος» το 1907 αναφέρεται σ’ έναν Τάκη Βενέτη καταγόμενο από το πασίγνωστο χωριό της Πίνδου Σαμαρίνα, γενέθλιο χωριό του φίλου μου, γνωστού Δικηγόρου της Αθήνας, Ζήση Κωνσταντίνου. Τέλος από το «Ελληνικό Αίμα» του 1946, πληροφορούμεθα ότι ο γνωστός τότε στη Γαλλία τραγουδιστής Ζώρζ Γκεταρυ ήταν ελληνικής καταγωγής. 

Οι ειδήσεις

Στοά, 6.9.1880 – Ο εγγονός του Μάρκου Βότσαρη και υιός του Δημητρίου Βότσαρη, Κων/νος, επειδή εβράδυνε να λάβη το φύλλον πορείας του, έγραψε προς τον θείον αυτού, ίνα επισπεύση την αποστολήν τούτου, μη επιθυμών να νομισθή ότι ενήργησεν υπέρ της μη κατατάξεώς του.

Εν Κεφαλληνία εν τω χωρίω Καμηναράτα του δήμου Κατωζητών, απηγχονίσθη διά σχοινίου εντός εξοχικής καλύβης εις θέσιν Κουρουπάτα ο 68 ετών γέρων Νικόλαος Λαδάς, απελπισθείς εκ της στερήσεως των υιών αυτού, προσκληθέντων να καταταχθώσι εις τον στρατόν και εξήρτητο η συντήρησις αυτού και της οικογενείας του.

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ, 15/27 Σεπτεμβρίου 1884 – Χθες εγένετο επίσης η κηδεία (εν Λονδίνω) του διαπρεπούς πρεσβευτού της Α.Μ. του Βασιλέως ημών Πέτρου Βράϊλα Αρμένη του παρά πάντων των ενταύθα (Λονδίνον) Ελλήνων, τιμωμένου και αγαπημένου χρηστού και εναρέτου ανδρός […] (παρέστησαν): και υπό των προεξαρχόντων ενταύθα ομογενών κ.κ. Ράλλη, Ροδοκανάκη, Βαλλιάνου, Σπαρτάλη, Σκυλίτζη, Ζαρίφη, Πετροκόκκινων, Βλαστού, Κοργιαλένιου και πολλών άλλων.

Το φέρετρον εκ δρυός εστιλβωμένης φέρον επιγραφήν «Πέτρος Βραΐλας Αρμένης γεννηθέντος εν Κερκύρα τη 22α Δεκεμβρίου 1812, τελευτήσας εν Λονδίνω τη 15η Σεπτεμβρίου 1884. […]

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ του έτους 1906 ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Η ΑΘΜ Φώτιος Α’ Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας και πάσης Αιγύπτου.

Η Α.Π. ο Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφάνης Μοσχονάς.

Ο Ιερολογ. Διάκονος Παρθένιος Δανιηλίδης, γραμ. του Πατριαρχικού Δικαστηρίου.

Μιχαήλ Χιονίδης βέης, Διερμηνεύς.

ΝΑΟΙ

Ο του Αγίου Σάββα, πατριαρχικός

Ο του Ευαγγελισμού

ΙΕΡΕΙΣ

Δημ. Αυγουστιάδης, Ιγνάτιος Αλεξιάδης

Ιωάννης Νεαμονιτάκης, Γεώργιος Δεσύπρης

Ο του Αγίου Στεφάνου εν Ραμλίω εφημέριος

Ν. Παναγόπουλος, Ιερεύς

Ο του Αγίου Νικολάου εν Ιβραημία εφημέριος

Ν. Καρυδάκης, Ιερεύς.

Η ΕΣΠΕΡΙΑ 1/14 Ιανουαρίου 1916 – Η ΣΑΡΑ ΜΠΕΡΝΑΡ ΕΛΛΗΝΙΣ Η μεγάλη Σάρα Μπερνάρ προκειμένου να έλθη εσχάτως εις το Λονδίνο… έστειλε τον γραμματέα της εις την διεύθυνσιν της Αστυνομίας των Παρισίων, διά να επικυρώση το διαβατήριόν της Κυρίας. Ο αρμόδιος υπάλληλος μόλις ήκουσε περί τίνος πρόκειται είπεν εις τον γραμματέα της Σάρας ότι λυπείται μη δυνάμενος να επικυρώση το διαβατήριόν της κυρίας, καθότι δεν είναι Γαλλίς! […] Του εξήγησε δε ότι η Σάρα υπανδρευθείσα νομίμως τον Έλληνα ηθοποιόν Δαμαλά, κατά τον Γαλλικόν νόμον είναι Ελληνίς. Ο Γραμματεύς… ηναγκάσθη να επιστρέψη άπρακτος και εδέησε να επέμβουν υψηλά πρόσωπα διά να μεταπεισθή ο υπάλληλος να επικυρώση το διαβατήριον.

ΠΥΡΡΟΣ, 29.3.1907 – Ο κ. Τάκης Βενέτης ταμίας του Συλλόγου Σαμαριναίων, αντήλαξε δακτύλιον αρραβώνος μετά της ωραιοτάτης δεσποινίδος Αλεξάνδρας Χρήστου Μόστρα, ανεψιάς του συμπαθεστάτου στην κοινωνία της Καρδίτσης Ν. Στάνα, εκ των πρωτεργατών και συμβούλου του Συλλόγου.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ, 9.11.1946 – Κατά την εις Παρισίους διαμονήν της, η συζ. του πρωθυπουργού κ. Ναντίνα Τσαλδάρη, συνοδευομένη από τας συζύγους των εν Παρισίοις και Ουασιγκώνι Ελλήνων Πρεσβευτών κ.κ. Ραφαήλ και Διαμαντοπούλου και τας κυρίας Μακκά και Τρικούπη, επεσκέφθη το στούντιο του Κουρμπεβουά, όπου γυρίζεται η ταινία «Καζανόβα» […]. Εις αυτήν λαμβάνει μέρος και ο διάσημος Έλλην τραγουδιστής Ζώρζ Γκεταρύ, […]