Εκλογές: Μπορεί να υπάρξει και έκπληξη… Του Κώστα Πάντζιου

381

Του Κώστα Πάντζιου

Βαδίζουμε προς τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου, με ενδιαφέροντα πολιτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και οι προβλέψεις των διεθνών εταιριών οικονομικών αξιολογήσεων, ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να μην υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αναφερόμαστε στις πασίγνωστες εταιρείες Goldman Sachs, Moody’s, Morgan Stanley και Fitch, που έχει σημασία τι προβλέπουν, γιατί έχουν ενημέρωση έγκυρη συνήθως. Πέραν του ότι η πρόβλεψή τους μπορεί να εκληφθεί και ως έμμεση επισήμανση, ότι δηλαδή, τυχόν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν θα βγουν σε καλό για τη χώρα μας.

Βεβαίως, μία τόσο κρίσιμη εκλογή, αναπόφευκτο είναι να δημιουργήσει ένταση, μέσα από την οποία θα είναι δύσκολος ο εντοπισμός των προγραμμάτων και των προτάσεων από τα κόμματα. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουμε φανερή τη στρατηγική των κομμάτων, που χονδρικά είναι, για μεν τη Ν.Δ. η επιδίωξη της αυτοδυναμίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η επιδίωξη της πρωτιάς το βράδυ της Κυριακής 21η Μαΐου, από δε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η επιδίωξη του διψήφιου ποσοστού στις εκλογές, μόνο που το αν θα έχουμε κυβέρνηση στην πρώτη εκλογή θα εξαρτηθεί από το πόσο ψηλά θα είναι το διψήφιο ποσοστό. Μέχρι στιγμής και με βάση τις δημοσκοπήσεις, το ανώτερο ποσοστό που έχει σημειώσει το κόμμα αυτό είναι 11,7%, πράγμα που σημαίνει ότι οι έδρες που θα πάρει δεν επαρκούν να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση με ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ φαίνεται εκ πρώτης όψεως άνετο, στην ουσία είναι παγιδευμένο στην ιδιότητά του ως τρίτο κόμμα, άλλο θέμα αν ο αρχηγός του κ. Ν. Ανδρουλάκης, με το σύνθημα «Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», θέλει να περάσει στο εκλογικό σώμα ότι είναι ο ρυθμιστής της κατάστασης. Πράγματι θα ήταν, αν από τότε που το είπε αυτό, έβλεπε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν σημαντικά.

Πάμε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ίσως, ο αρχηγός του κόμματος αυτού να είναι ο πιο άνετος της παρέας. Και τούτο διότι, ως κόμμα εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεχρι την Κυριακή των εκλογών έχει λαμβάνειν από την φθορά του κυβερνώ-ντος κόμματος, με την έννοια ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Μένει, όμως, να δημιουργήσει πλειοψη-φικό ρεύμα στην κοινωνία, που μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να το έχει καταφέρει. Έχει καταφέρει, όμως, να σημειώνεται μείωση της διαφοράς με τη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, πιο πολύ όμως, διότι στο αντίπαλο κόμμα, τη Ν.Δ., συνέβησαν αρνητικά γεγονότα, έως και τραγικά, όπως αυτό της συμφοράς των Τεμπών. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τη γνώμη μας, είναι το ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, που μπορεί να κάνει την έκπληξη το βράδυ της 21ης Μαΐου, γιατί μπορεί να κερδίσει ψηφοφόρους που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή τι θα ψηφίσουν. Εννοούμε, βέβαια, τους ψηφοφόρους εκείνους που θέλουν να αποκτήσει κυβέρνηση ο τόπος από την πρώτη εκλογή. Γι’ αυτό, η στρατηγική του Προέδρου αυτού του κόμματος, είναι η μετριοπάθεια, όσο γίνεται, έτσι ώστε να αποκτήσει αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους, που στις περασμένες εκλογές πίστευαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κεντροαριστερό μεν κόμμα, πλην όμως, πιο πολύ «αριστερό», παρά «κεντρώο». Εδώ, βέβαια, θα παίξει ρόλο και το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κεφαλαιοποιήσει την φθορά της άσκησης εξουσίας που θα χρεωθεί στη Ν.Δ.

Στη Ν.Δ., το βέβαιον είναι ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, μάλλον, να κάνει την… «έκπληξη», παρά μόνον όταν το κόμμα του κερδίσει την αυτοδυ-ναμία! Δηλαδή, με απλά λόγια, η Ν.Δ. ποντάρει στο ανέφικτο, αφού η εκλογή είναι με απλή αναλογική, ενώ φέρει τα «τραύματα» της άσκησης της εξου-σίας για τέσσερα χρόνια, της αποκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, την αποστασιοποίηση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή από το κόμμα και φυσικά το κόστος της τραγωδίας των Τεμπών. Επιμένει, βέβαια, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του, στην επιδίωξη της αυτοδυναμίας, κάνοντας «επίδειξη ισχύος» προς το εκλογικό σώμα, καθώς και προσπάθεια επηρεασμού εκείνων των ψηφοφόρων, οι οποίοι επιθυμούν σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη εκλογή, με κεντροδεξιό, συντηρητικό πρόσημο.

Τέλος, όσον αφορά τα κόμματα ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, το μεν κομμουνιστικό κόμμα, κάτι θα τσιμπήσει παραπάνω, ως φαίνεται, ενώ τα άλλα δύο, μάλλον θα μπουν στη Βουλή με τα ίδια περίπου ποσοστά της εκλογής του Ιουλίου 2019, διότι απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχουν κατά νου ως επιδίωξη κάτι παραπάνω.