Του Κώστα Πάντζιου
Τρεις ημέρες πριν από την εκλογή για την ανάδειξη νέου Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχουμε «μεγάλο ενθουσιασμό» από αρκετά τηλεοπτικά κανάλια. Και αυτό, διότι βγήκε μία δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS, σύμφωνα με την οποία πάμε για ντέρμπι, ανάμεσα στην κ. Έφη Αχτσιόγλου και τον κ. Στ. Κασσελάκη. Παρά ταύτα, κατά τη γνώμη πολλών πολιτικών παρατηρητών, η όλη υπόθεση της εκλογής, δεν έχει υπερβεί κατά τι την «κοινωνιολογική» της διάσταση, για να γίνει πολιτική διαδικασία.
Τι εννοώ μ’ αυτό: Όταν γίνεται εκλογή για νέο Πρόεδρο στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτική πρόταση, π.χ. το να δηλώνει ο κ. Κασσελάκης ότι θα βάλει στο «γκεζί» δημοσιογρά-φους, δικαστές, πολιτικούς και δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιους άλλους, μόνο και μόνο με τη δύναμη που θα του δίνει η θέση του στην ηγεσία ενός κόμματος. Ούτε π.χ. λέει τίποτα η αποστροφή σε ομιλία της κ. Αχτσιόγλου, ότι θα είναι, ως νέα αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με τους πολλούς και όχι με τους λίγους!!
Άλλο παράδειγμα. Το να αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου ότι θα πρέπει το κόμμα της να βρίσκεται, από πλευράς «κομματικής γεωγραφίας», λίγο πιο πέρα από την Κεντροδεξιά του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, δεν λέει τίποτε ούτε αυτό, καθώς τα όρια αυτά έχουν ξεπεραστεί και αλλοιωθεί. Και άρα, πολιτικά δεν λένε τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δηλώνει πως είναι μαρξιστής, ενώ όλοι γνωρίζουμε, αν σημαίνει κάτι αυτό και αν έχει το κύρος απάντησης στα προβλήματα των πολιτών του 21ου αιώνα!!!
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το δεύτερο τριήμερο της εβδομάδας μπαίνουν στη μέση και μερικά τηλεοπτικά κανάλια, που δώσε σ’ αυτά απολι-τική τροφή και πάρτους την ψυχή!!! Η ανεδαφικότητα στην αντιμετώπιση ενός καθαρά πολιτικού προβλήματος στο απόγειό της. Και τέλος, στο παιχνίδι μπήκε και μία, έγκυρη κατά τα άλλα, εταιρεία δημοσκοπήσεων, η METRON ANALYSIS, με μία πολύ λεπτομερή έρευνα της Κοινής Γνώμης. Εκ προοιμίου, ο γράφων ξεκαθαρίζει πως δεν αμφισβητεί τα ευρήματα της έρευνας. Υπάρχει, όμως, αυτό που και οι εκπρόσωποι των εταιριών δημοσκόπησης αποδέχο-νται. Το ότι, δηλαδή, για να κάνεις δημοσκόπηση με κάποιες χιλιάδες ερωτώμενους, θέλει να έχεις πάρα πολλά οικονομικά μέσα και μεγάλο αριθμό συνεργατών και όσο η έρευνα επιχειρεί μεγάλη γκάμα υποέρευνας, τόσο περισσότερο το κόστος ανεβαίνει. Επομένως, η όποια έρευνα–δημοσκόπηση, για τον γράφοντα είναι σεβαστή και μη αμφισβητή-σιμη, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι συνήθως δεν έχει εύρος. Π.χ. πόσο ικανός ήταν ο αριθμός εκείνων των ερωτώμενων πολιτών που ήδη είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Και πόσο αντιπροσωπευτικό είναι το δείγμα.
Και φθάνουμε έτσι στο «διά ταύτα». Αυτό το έωλο πολιτικά της εκλογής και σε ένα κομμάτι εντελώς απολιτικών πιθανώς ψηφοφόρων, τι προοιωνίζεται να βγάλει; Προφανές είναι πως το πολιτικό υπόστρωμα της εκλογής παραμένει εν πολλοίς άγνωστο. Και πάντως, μη μετρήσιμο. Επομένως, την πολιτική λύση στην προκειμένη περίπτωση καλείται να δώσει ο λαός, οι πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν. Και κατά την άποψη πολλών, το τμήμα αυτό των ψηφοφόρων που ήδη είναι εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, 172.000 άνθρωποι περίπου, των οποίων η θέση ακροθιγώς παρουσιάστηκε στις δημοσκοπήσεις, λόγω των λειτουργικών προβλημάτων των εταιριών δημοσκοπήσεων που προαναφέραμε.
Εν τούτοις, η εκλογή είναι κρίσιμη για το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό είναι αυτονόητο και μπορεί να υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο, στα όρια του δράματος. Δεν αντέχουμε στον πειρασμό, να μην προσφύγουμε ακόμη μία φορά στους αρχαίους ημών προγόνους. Όταν η τραγωδία, το δράμα, μια δύσκολη κατάσταση έφθανε σε αδιέξοδο, τότε εμφανιζόταν «ο από μηχανής θεός». Απίθανα μεγαλοφυής σύλληψη!!! Ιδίως αν σκεφθούμε το γεγονός, ότι το δωδεκάθεο υπήρξε μία διανοητική κατασκευή των ανθρώπων με «κατανεμημένες» αρμοδιότητες και με συχνές αλληλοεπικοινωνίες θεών και ανθρώπων!!! Δηλαδή, με απλά λόγια, πάλι οι πολίτες έδιναν λύσεις, αλλά για να έχουν πρόσθετο κύρος, τις απέδιδαν… στους θεούς. Άρα, την προσεχή Κυριακή, πάλι οι πολίτες θα δώσουν τη λύση, ώστε να μην υπάρξει δράμα σε ένα κόμμα εξουσίας. Μόνο που έχουμε υπ’ όψη μας από το παρελθόν, πως η λύση που δίνει η λαϊκή συλλογικότητα, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να ανιχνευτεί, αλλά όπως συνήθως, και στην προκειμένη περίπτωση, περιμένουμε, πάλι, την απάντηση της «σιωπηλής πλειοψηφίας». Ας αναμένουμε, λοιπόν, την Κυριακή, ας δούμε με ανοχή ακόμα και κάποια «παρατράγουδα» της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων, ακόμη και κάποια «κουφά» πράγματα. Αυτή, άλλωστε, είναι η γοητεία της Δημοκρατίας!!!