Εκλογικοί και πολιτικοί προβληματισμοί… Του Κώστα Πάντζιου

301

Του Κώστα Πάντζιου

Η καθημερινή αναφορά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι φανερό ότι έχει κουράσει την Κοινή Γνώμη. Εν τούτοις, ενώ φαίνονται όλα προβλέψιμα με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, δεν παύει να υπάρχει ενδιαφέρον. Όχι ασφαλώς για το ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ανατροπή. Αλλά για κάποια διαφοροποίηση που περισσότερο θα έχει πολιτικό ενδιαφέ-ρον, παρά πρακτικό.

Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις ενδείξεις, το βράδυ της 25ης Ιουνίου, η χώρα θα έχει κυβέρνηση της Ν.Δ. αυτοδύναμη. Το ενδιαφέρον έγκειται στο πόσο αυτοδύναμη θα είναι. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο αριθμός των εδρών της Ν.Δ. θα είναι από 157 έως 162, αν όλα πάνε καλά. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει αποχή από ψηφοφόρους του κόμματος αυτού, όχι πολιτική, αλλά συγκυριακή. Στη Ν.Δ. φοβούνται πως κάποιοι ψηφοφόροι της προηγούμενης εκλογής δεν θα πάνε να ψηφίσουν, διότι πιστεύουν πως η μάχη έχει τελειώσει και ότι το κόμμα θα νικήσει και πάλι και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η μία περίπτωση είναι αυτή. Η άλλη έχει να κάνει με το ότι η 25η τρέχοντος βρίσκεται, σχεδόν, στην καρδιά του καλοκαιριού και των διακοπών και ίσως κάποιοι να προτιμήσουν τα καλοκαιρινά μπάνια από την κάλπη. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης καλεί σε καθημερινή βάση τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να μην εφησυχάζουν, διότι τίποτε δεν έχει τελειώσει. Αυτό είναι εύλογο. Αλλά εκείνο το «πηγαίνετε να ψηφίσετε τη Ν.Δ. γιατί αλλιώς θα σας πάω σε εκλογές τον Αύγουστο», τι ήθελε και το είπε; Δεν φοβάται μήπως από κάποιους ψηφοφόρους θεωρηθεί έμμεση απειλή; Και γυρίσει μπούμερανγκ;

Πάμε παρακάτω. Στο δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν πως δεν έχει παρακάτω. Και εννοούν πως το κόμμα δεν πρόκειται να πέσει σε χαμηλότερο ποσοστό, διότι οι πολίτες που το ψήφισαν στις 21 Μαΐου γνώριζαν τις αδυναμίες του, αλλά το προτίμησαν. Άρα, λέγουν τα στελέχη του κόμματος αυτού, δεν θα υπάρξουν διαρροές στη νέα εκλογή. Ίσως μάλιστα να υπάρξει και κάποια μικρή άνοδος του ποσοστού, προβλέπουν, από την προσέλευση ψηφοφόρων στη νέα κάλπη, που για κάποιους λόγους δεν πήγαν να ψηφίσουν στην προηγούμενη εκλογή.

Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επικρατεί αισιοδοξία, λόγω της ανόδου του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές κατά 3,5 μονάδες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το φέρνουν να είναι στο 10% και κάτι, αλλά όλα –και στο κόμμα αυτό– είναι ρευστά. Ο εξωπραγματικός στόχος της ηγεσίας, το να καταστεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, φαίνεται να υποχωρεί και να μένει ο στόχος για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος.

Στο χώρο των μικρότερων κομμάτων, το σκηνικό είναι χειρότερο και από ρευστό. Κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής.

Γεγονός είναι ότι, κατά την άποψη πολλών, το πολιτικό ενδιαφέρον, από τις 26 τρέχοντος, μετατίθεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Και φαίνεται ότι εκεί θα μείνει για πολύ καιρό. Φυσικά, κατά τη γνώμη μας, δεν πρόκειται να συμβούν εξελίξεις, που προβλέπουν κάποιοι απολιτικοί κύκλοι. Δηλαδή, ότι ο χώρος θα κατακερματιστεί. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ποιος και μέσα από ποιες διαδικασίες θα ανασυγκροτήσει τον πολιτικό αυτό χώρο, έτσι ώστε να έχουμε νέα πολιτικά και κομματικά δεδομένα στην πολιτική αναμέτρηση των Ευρωεκλογών του Ιουνίου του προσεχούς έτους.