ΕΚΤ: Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2017

110

Η ΕΚΤ κάνει ό,τι μπορεί αλλά δεν μπορεί μόνη της να σώσει την Ευρωζώνη. Για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, φρόντισε να στείλει το μήνυμά του προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας, μάλιστα ότι «όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης οφείλουν να προχωρήσουν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, το καθένα για διαφορετικούς λόγους». Αναφερόμενος στον νέο τρόπο «λειτουργίας» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορεί, πλέον, να αγοράζει ομόλογα τα οποία ωριμάζουν στο ένα έτος από δύο έτη που είναι σήμερα, ενώ παράλληλα θα μπορεί να προχωρά σε αγορές και ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, κάτι, όμως, το οποίο χαρακτήρισε ως «επιλογή και όχι ως αναγκαιότητα».

 Εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό (με χρονικό ορίζοντα 2016-19), επανέλαβε την ανάγκη για προώθηση μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,7% τόσο φέτος όσο και το 2017, ενώ θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 1,6% το 2018 και το 2019, με τις προβλέψεις να παραμένουν αμετάβλητες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τον πληθωρισμό, καθώς εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο 0,2%, ενώ θα ακολουθήσει σταθερά πορεία ενίσχυσης έως και το 2019. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν την πορεία του ως ακολούθως: 1,3% το 2017, 1,5% το 2018 και 1,7% το 2019.

Ιταλικές τράπεζες, Τραμπ και Brexit

Παρά το γεγονός ότι μάλλον… δεν έπεισε κανέναν, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτε για τις επαφές της ιταλικής κυβέρνησης με τον ESM, ενώ δεν παρέλειψε να «ρίξει και την σπόντα» ότι τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών δεν ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες αλλά είναι χρόνια. «Ευελπιστώ ότι η ιταλική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει», περιορίστηκε να δηλώσει.