Έκθεση των ΗΠΑ για τις συνέπειες στο περιβάλλον

162

Τον φόβο τους ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα εγκρίνει τη δημοσίευση μιας νέας, μεγάλης έκθεσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασαν επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκπόνησή της.  Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, στην οποία διέρρευσε το περιεχόμενό της, η έκθεση –κοινό προϊόν 13 αρμόδιων ομοσπονδιακών υπηρεσιών– αναφέρει ότι η μέση θερμοκρασία στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί ταχέως και δραστικά από το 1980 και μετά, ενώ οι τελευταίες τρεις δεκαετίες είναι οι θερμότερες των τελευταίων 1.500 ετών.

Η έκθεση, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, συμπεραίνει ότι οι Αμερικανοί ήδη βιώνουν τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος. Στις 545 σελίδες της, διαψεύδει ευθέως τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ και μελών του υπουργικού του συμβουλίου περί αβεβαιότητας σχετικά με την ανθρωπογενή φύση της κλιματικής αλλαγής και της αδυναμίας πρόβλεψης των επιπτώσεών της. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, χιλιάδες έρευνες, που έχουν διεξαγάγει δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες, έχουν καταγράψει την αλλαγή του κλίματος στην ξηρά και στον αέρα. «Πρωταρχική αιτία» για τα φαινόμενα αυτά, όπως σημειώνουν, είναι «η ανθρώπινη δραστηριότητα, ειδικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (που εγκλωβίζουν τη θερμότητα)».

Η έκθεση ολοκληρώθηκε φέτος και είναι μέρος της Εθνικής Εκτίμησης για το Κλίμα (National Climate Assessment), που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια βάσει εντολής του Κογκρέσου. Το προσχέδιο της έκθεσης έχει ήδη εγκριθεί από την Εθνική Ακαδημία των Επιστημών των ΗΠΑ και το μόνο που εκκρεμεί για τη δημοσίευσή της είναι το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Τραμπ. Ενας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη σύνταξη της έκθεσης δήλωσε ανωνύμως στους New York Times ότι ο ίδιος καθώς και άλλοι εκ των συντακτών ανησυχούν ότι τα ευρήματά τους δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «απάτη» της οποίας οι εμπνευστές έχουν σκοπό να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Στις αρχές Ιουνίου, ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού. Μία από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που πρέπει να δώσει την έγκρισή της για τη δημοσίευση της έκθεσης είναι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Ο επικεφαλής της, Σκοτ Προύιτ, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πιστεύει πως το διοξείδιο του άνθρακα είναι βασικός παράγοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παράλληλα με τον σκεπτικισμό της για την κλιματική αλλαγή, η κυβέρνηση Τραμπ κινείται ενεργά για την αναβίωση των ανθρακωρυχείων σε εκτάσεις γης που ανήκουν στο αμερικανικό Δημόσιο. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του περιβαλλοντικού λόμπι και πολλών Δημοκρατικών. Η κυβέρνηση Ομπάμα, επικαλούμενη την κλιματική αλλαγή, είχε «παγώσει» την έκδοση αδειών για ανθρακωρυχεία σε δημόσια γη.