Εκβιασμοί Τσαβούσογλου: Μισό ΦΑ έναντι «άδειας» εξόρυξης

247

Η Τουρκία θέλει συμφωνία για διαμοιρασμού του ενεργειακού πλούτου στην Κύπρο προκειμένου να επιτρέψει την εξόρυξη του φυσικού αερίου από την περιοχή. Αυτό το εκβιαστικό δίλημμα θέτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου όπως ανέφερε να υπάρξει συνεργασία στα ενεργειακά. Εκβιαστικά κινήθηκε και προς την πλευρά της Ελλάδας, από την οποία απαίτησε να αλλάξει προσέγγιση, διαφορετικά η Τουρκία θα ανοίξει θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

Σε συνέντευξή του (πηγή ΚΥΠΕ) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο δηλώνοντας πως «εάν επιτευχθεί συμφωνία για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου στην Κύπρο, μπορεί να υπάρξει συνεργασία για την εξαγωγή φυσικού αερίου που θα μπορεί να εξορυχθεί και από αυτή την περιοχή. Συνέχισε λέγοντας πως ενώ από δικής τους πλευράς υπενθυμίζουν τις τουρκοκυπριακές και τις τουρκικές προτάσεις οι οποίες βρίσκονται στο τραπέζι, «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσεγγίζει ακόμη την ΕΕ για ένα τέτοιο διαμοιρασμό». Και προειδοποιεί πως «εφόσον [η ελληνοκυπριακή πλευρά] δεν θέλει να μοιραστεί τίποτε, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει λύση για την Κύπρο».

Εκβιαστικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και έναντι της Ελλάδας την οποία κατηγόρησε και για επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο! Και απείλησε πως εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στο θέμα των παραβιάσεων, τότε η Τουρκία θα ανοίξει θέμα κυριαρχίας των νησιών.

Δήλωσε ότι «ακόμη και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με επιστολή του στο Κογκρέσο δηλώνει ανοιχτά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ της τουρκικής πλευράς και της ελληνικής σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες. Πρόσφατα το έσπασαν και τους δώσαμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Ωστόσο, αποδέχονται αυτό το γεγονός. Έτσι, στο τέλος, πρέπει να αφοπλιστούν αυτά τα νησιά», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμα ότι «δεν σημαίνει ότι φοβόμαστε πολύ από τα όπλα της Ελλάδας». Η Ελλάδα, δήλωσε, λέει ότι υπάρχει μια απειλή από την Τουρκία, βάζει όπλα εδώ (σσ: στα νησιά) με βάση αυτή την απειλή. Με άλλα λόγια, συνέχισε, «λέει ότι το κάνουμε απέναντι σε μια απειλή, αλλά σε τι ωφελούν αυτά τα όπλα; Δεν ωφελούν σε τίποτα».

Δεύτερον, πρόσθεσε, η Ελλάδα λέει ότι η Τουρκία έχει βλέψεις στην κυριαρχία της, εφαρμόζει επεκτατική πολιτική, γι’ αυτό έχει αυτές τις αξιώσεις, γι’ αυτό γράφει αυτές τις επιστολές. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός, «είναι η Ελλάδα που ακολουθεί επεκτατική πολιτική, δηλαδή παραβιάζει το καθεστώς των νησιών. Εμείς λέμε διεθνές δίκαιο. Και το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές, οι συμφωνίες είναι πολύ σαφείς. Επομένως, λέμε ότι εάν η Ελλάδα δεν κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με αυτές τις παραβιάσεις, θα ανοίξουμε προς συζήτηση την κυριαρχία των νησιών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δική του συνέντευξη (πηγή ΑΠΕ) ανέφερε ότι αποδεικνύεται «στην πράξη ότι το casus belli κατά της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχομένου, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή από την Τουρκία, η οποία δεν περιορίζεται απλώς σε ρητορικό επίπεδο. Και αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την Τουρκία διεθνώς». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, «η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία, δεν υποκύπτει στον πειρασμό να απαντά με τον ίδιο τρόπο».

«Εμείς αποφασίζουμε πότε και με ποιον τρόπο απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις. Δεν παρασυρόμαστε σε μια ρητορική αντιπαράθεση, παρά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες σε πλείστες περιπτώσεις έχουν και προσωπική διάσταση. Εμείς δεν αναφερόμαστε σε πρόσωπα», πρόσθεσε. Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι συνειδητή και υπεύθυνη επιλογή της Ελλάδας να συνομιλεί με την Τουρκία, αλλά αυτό «προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας μία ριζική αναθεώρηση της συμπεριφοράς της και την πλήρη εναρμόνισή της με τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας». Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, έχει τις δικές της θέσεις που διέπονται από τον σεβασμό και την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», κάτι που κατέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, έχει πλέον εδραιωθεί ως αντίληψη στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Ζητά συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις

H ΕΕ θα συνεχίσει να καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, τις αξίες της ΕΕ, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Όλιβερ Βαρχέλι, Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, απαντώντας στην γραπτή ερώτηση που απέστειλαν από κοινού, στις 27 Απριλίου 2022, ο Πρόεδρος και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Δημήτρης Παπαδάκης, σχετικά με την ποινή φυλάκισης στον Σενέρ Λεβέντ είπε ότι η «ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν βασική αρχή της ΕΕ, η δε εργαλειοθήκη της ΕΕ για την προάσπιση και την προώθησή τους, τόσο εντός των συνόρων της όσο και στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής, ενισχύεται».

Στην επιστολή, τονίζεται ότι η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για τις απόπειρες υπονόμευσης της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως στην περίπτωση του εκδότη εφημερίδας, Σενέρ Λεβέντ.

Σε εξέλιξη προσπάθεια απελευθέρωσης του καπετάνιου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική διεργασία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απελευθέρωση του Κύπριου καπετάνιου, μέλους του πληρώματος ενός εκ των δύο ελληνικών πλοίων, που βρίσκονται υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Αραβικό Κόλπο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Κύπριος καπετάνιος του υπό πλοίου «Prudent warrior» είναι καλά στην υγεία του και το υπουργείο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επαφή με την σύζυγό του.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για τη διαχείριση της προξενικής διάστασης του ζητήματος.

Για το θέμα, σημείωσε, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. «Οι προσπάθειες του ΥΠΕΞ είναι συνεχείς και στοχεύουν στην απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Πηγή: philenews.com