Ελευθέριος Βενιζέλος και Τούρκικος Εθνικισμός… Του Γεωργίου Κ. Στεφανάκη

394

Ελευθέριος Βενιζέλος και Τούρκικος Εθνικισμός
Εκλογές 1ης Νοεμβρίου 1920
Συνέπειές τους σήμερα

Ένα επίκαιρο Δοκίμιο για μία ιστορική κρίση διαρκείας και για την οποίαν θα πρέπει να γίνουν γνωστές όλες οι επιμέρους πτυχές της. Σε συνδυασμό με σημερινούς προσανατολισμούς της Τουρκίας και απώτερες επιδιώξεις της σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων όπως η σημερινή. Το όλο θέμα φωτίζει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, έγκριτος νομικός Γεώργιος Κ. Στεφανάκης.

Πάλεψε και πόνεσε
για να τρανέψει
την Ελλάδα

Του Γεωργίου Κ. Στεφανάκη

1. Η Κύπρος στο 38% του εδάφους της τελεί υπό τουρκική κατοχή από το 1974. Έχει καταδικασθεί η Τουρκία, κατ’ επανάληψη να φύγει. Δεν φεύγει. Ουδείς την αποβάλει. Πρόδηλος ο κίνδυνος, που απειλεί την Ελλάδα.

Η κατάληψη της Κύπρου αποτελεί την πρώτη εισβολή Ασιατών στην Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκ. Πόλεμο.

Ασιατών που ήλθαν για να μείνουν. Εξηγείται υπό (15). Οι υπ΄αριθμ. 353 και 355/1974 αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένουν ανεκτέλεστες (!!!).

2. Ελευθέριος Βενιζέλος: Λέγεται ότι υπήρξε μέγας πολιτικός. Ο ορισμός είναι ελλιπής. Βεβαίως, υπήρξε μέγας πολιτικός, αλλά ήταν, ταυτόχρονα, ένας πολύ δυναμικός δικηγόρος, ένας ικανός διαπραγματευτής, ένας μελετητής των αρχαίων κειμένων, ένας ικανός μεταφραστής του Θουκυδίδη. Ήταν, επίσης, ένας πάρα πολύ μεθοδικός κομματάρχης. Έχω επιστολή του Ελευθερίου Βενιζέλου του 1904. Απευθύνεται στον ομώνυμο παππού μου. Ήταν, τότε, στην Κύπρο και ερχόταν στην Κρήτη. Του γράφει πότε ακριβώς να πορευθεί στο Ρέθυμνο ώστε αποτελεσματικότερα να συγκεντρώσει τους εκεί πολιτικούς φίλους.1
Ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και φιλότεχνος. Κατά συνολική εκτίμηση υπήρξε άθροισμα χαρισμάτων σε αρμονική, μεταξύ τους, σύζευξη.2 Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε προσεγγίσει τους καλλιτέχνες της “Ομάδα Τέχνη” του 1917, δηλαδή τους: Οθωναίο, Παρθένη Κογεβίνα, Βυζάντιο και άλλους πολλούς. Τους οργάνωσε στο Παρίσι αμέσως μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δημιούργησε κλίμα. Το χρησιμοποίησε (αυτό το κλίμα) για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας στη συνδιάσκεψη της ειρήνης στο Παρίσι.

1 Η επιστολή δημοσιεύεται εν παραρτήματι.
2 “Ομάδα Τέχνη” – 100 χρόνια – Έκδοση Εθνικής Πινακοθήκης 2017 Σημείωμα Γ.Κ. Στεφανάκη σ. 22.”

Για να διαβάσετε όλο το δοκίμιο, κάντε κλικ εδώ.