Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια κάθε γυναίκας πρέπει να είναι σεβαστά και προστατευμένα»

140

Την υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς φόβο και χωρίς βία υπογράμμισε με γραπτή παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε την επιτακτική ανάγκη όλα τα κράτη μέλη ανεξαιρέτως να κυρώσουν και να εφαρμόσουν πλήρως τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενισχύοντας έτσι τα νομικά τους εργαλεία κατά της έμφυλης βίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ έκανε ειδική αναφορά στην πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Μάιο 2024 και ενισχύει το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, εισάγει αυστηρές ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα που διαπράττονται εντός και εκτός διαδικτύου και κατατάσσει πλέον επίσημα ως εγκλήματα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τους καταναγκαστικούς γάμους.

Ακολουθεί ολόκληρη η γραπτή παρέμβαση της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να αναλογιστούμε τη σκληρή πραγματικότητα: το 31% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βιώσει κάποια μορφή έμφυλης βίας.

Η πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία, που υιοθετήθηκε τον Μάιο 2024 στα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ενισχύει το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, εισάγει αυστηρές ποινές για εγκλήματα που διαπράττονται εντός και εκτός διαδικτύου και κατατάσσει πλέον επίσημα ως εγκλήματα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τους καταναγκαστικούς γάμους. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο απαιτείται πλήρης και άμεση εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες και τα θύματα έμφυλης βίας θα λάβουν την προστασία που τους αξίζει.

Επιπλέον, όλα τα κράτη μέλη έχουν νομική και ηθική υποχρέωση να κυρώσουν και να εφαρμόσουν πλήρως τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενισχύοντας τα νομικά τους εργαλεία κατά της έμφυλης βίας.

Είναι χρέος μας να χτίσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία, εξασφαλίζοντας ότι κάθε γυναίκα θα ζει ελεύθερη και ασφαλής. Αποτελεί κοινή μας ευθύνη και υποχρέωση να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς φόβο και χωρίς βία, όπου τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια κάθε γυναίκας θα είναι σεβαστά και προστατευμένα».