Εμπλοκή στον διορισμό απεσταλμένου – Παρασκηνιακές κινήσεις

239

Εμπλοκή φαίνεται ότι υπήρξε στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου στο Κυπριακό από μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και διεξήχθησαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την τριμερή συνάντηση – γεύμα της Δευτέρας, είχε δηλώσει ότι «ο ΓΓ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου», προσθέτοντας ότι σχετική ανακοίνωση θα εκδιδόταν χθες από την Γραμματεία του ΟΗΕ, «ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές», όπως είπε.

Ο κατοχικός ηγέτης όμως, στις δικές του δηλώσεις, επέμενε ότι δεν πρόκειται για «ειδικό απεσταλμένο», αλλά για «προσωπικό απεσταλμένο» του ΓΓ, που θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο των καθηκόντων της Τζέιν Χολ Λουτ. Αξίζει να επισημανθεί ότι λόγω άλλων περιπτώσεων και γεγονότων, δυο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα, είχαν θέσει θέμα για το ζήτημα των απεσταλμένων και ζήτησαν από τον ΓΓ να αποφεύγει τον διορισμό «προσωπικών απεσταλμένων» ώστε να λογοδοτούν απέναντι στο ΣΑ για το έργο που επιτελούν.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ και απαντώντας σε ερωτήσεις εάν υπάρχει κάποια τοποθέτηση για την τριμερή συνάντηση και για το «επόμενο βήμα» του ΓΓ στο Κυπριακό, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ είπε ότι θα δινόταν σχετική ανακοίνωση αργά χθες το απόγευμα (τοπική ώρα). Πάντως, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στον «Φ», κατά τη συνάντηση της Δευτέρας δεν προέκυψε κάποιο καινούριο στοιχείο που θα άλλαζε τα γνωστά δεδομένα στο Κυπριακό, προσδίδοντας μια νέα δυναμική στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Αποψιλώνει τις προοπτικές

Ευθύς μετά την τριμερή συνάντηση και ενώ ακόμα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να σερβίρει το «επιδόρπιο» αποψιλώνοντας τις όποιες προοπτικές στο Κυπριακό. Έσπευσε να καταγράψει το πλαίσιο μέσα στο οποίο απαιτεί να κινηθεί ο νέος απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ. Με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν προβλέπεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στο Κυπριακό πριν από το τέλος του χρόνου.

Καταλήγοντας σε μια μίνιμουμ συμφωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο ηγέτες δέχθηκαν ο νέος αποσταλμένος του Αντόνιο Γκουτέρες να εργαστεί προς την κατεύθυνση των Τεχνικών Επιτροπών και μέσα από Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό που η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιλαμβάνεται είναι πως ο διάλογος για ΜΟΕ θα κινηθεί στα υφιστάμενα επίπεδα, δηλαδή με δικοινοτικό χαρακτήρα με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται πως θέλει να χρησιμοποιήσει τις Τεχνικές Επιτροπές ως όχημα εμπέδωσης της παρούσας κατάστασης. Προσδίδοντας στις επαφές μιας μορφής διάλογο ανάμεσα σε «δύο γειτονικά κράτη».

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν αρκούντως κατατοπιστικός ως προς τις στοχεύσεις του στο Κυπριακό καταγράφοντας εφτά απαιτήσεις:

► Οι αρμοδιότητες του νέου εκπροσώπου θα που διορίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν πρέπει να ξεπερνούν τις αρμοδιότητες της Τζέιν Χολ Λουτ.

► Χρειάζεται στήριξη στις εργασίες των Τεχνικών Επιτροπών. Η τουρκική πλευρά θα υποστηρίξει την εντατικοποίηση των εργασιών των Τεχνικών Επιτροπών και την επιτυχία τους με περισσότερες αρμοδιότητες.

► Ανέφερε πως «η ‘ΤΔΒΚ’ θα παρέχει στήριξη στις εργασίες που γίνονται για να ενισχυθούν περαιτέρω οι 12 Τεχνικές Επιτροπές, ως δύο ‘κράτη’ που ζουν στο ίδιο νησί και να αυξηθεί η ευημερία των ‘λαών’».

► Υποστήριξε πως «πρέπει να υπάρξουν ανοίγματα για να κτιστεί καλύτερο το μέλλον» χωρίς να ξεχνιέται το παρελθόν «διότι οι Τουρκοκύπριοι υπέφεραν πολύ, πλήρωσαν τίμημα».

► Η τουρκική πλευρά αντιτίθεται στη συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα ή στο Βερολίνο

► Δεν θα καθίσει επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «χωρίς να γίνουν αποδεκτά η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς που πηγάζουν από την ιστορία και τις διεθνείς συμφωνίες».

► Δεν συμφωνεί «να εισέλθουμε σε οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς την αποδοχή της πρότασης έξι σημείων που υπέβαλα στην Ελβετία».

Ο Ερσίν Τατάρ απαίτησε και στη Νέα Υόρκη, όπως έπραξε και στη Γενεύη τον περασμένο Απρίλη, όπως ο Γενικός Γραμματέας απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ζητήσει αλλαγή της βάσης λύσης. Ενέργεια που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη χωριστής κρατικής οντότητας στο κατεχόμενα. «Έχουμε τη θέση ότι σε περίπτωση που βγει αυτή η απόφαση εμείς θα καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε συνολική λύση», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Τέλος του έτους θα διαφανούν οι προοπτικές  

Μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούν να διαφανούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στο Ασόσιεντ Πρες ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως αναμένεται τώρα ο νέος ειδικός απεσταλμένος να αρχίσει επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν δυνατότητες επανάληψης των συνομιλιών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ως «αρκετά εποικοδομητική» και «θετική γιατί δείχνει το ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως θα αναμένεται ο νέος ειδικός απεσταλμένος που θα διορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ να επισκεφθεί την Κύπρο καθώς και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις –Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία– «προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν οι δυνατότητες επανάληψης των διαπραγματεύσεων». Υπογράμμισε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «ακόμη και αύριο» στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του έτους ο νέος απεσταλμένος θα έχει ενδείξεις ως προς τις πιθανότητες για νέες συνομιλίες.

«Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το Κυπριακό είναι μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «χωρίς διαπραγματεύσεις, αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση καθίσταται όλο και πιο δύσκολη».

Περαιτέρω ξεκαθάρισε πως για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τίθεται θέμα «έστω και συζήτησης» για μια συμφωνία δύο κρατών που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία «γιατί είναι εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ, Αντόνιο Γκουτέρες». Επεσήμανε πως υπήρξε από πλευράς διεθνούς κοινότητας «αρνητική αντίδραση» στην τουρκική πρόταση.

Τέλος, υπογράμμισε πως η μόνη βιώσιμη λύση για την Κύπρο είναι αυτή της ομοσπονδίας.

Πηγή: philenews.com