Εμπρησμός: Έγκλημα που στοιχίζει ζωές αλλά σπάνια τιμωρείται στο δικαστήριο

413

Οι φωτιές των τελευταίων ετών που έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης – δυστυχώς σε κάποιες από αυτές θρηνούμε και ανθρώπινα θύματα – αποτελούν αναμφισβήτητα για τη Δικαιοσύνη ένα έγκλημα για να σώσουμε, όπως χαρακτηριστικά έλεγε, σε μία εγκύκλιο του, ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ό,τι σώζεται.

Το αδίκημα του εμπρησμού πλέον, μπορεί να επισύρει ακόμη και ισόβια κάθειρξη, εάν υπάρξει θάνατος έστω και ενός ανθρώπου.

Οι αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο το 2021, έφεραν αυστηροποίηση των ποινών καθώς πλέον ο εμπρησμός τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών ή και ισόβια, εάν χαθεί ανθρώπινη ζωή.

Σύμφωνα ωστόσο με στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί το 2021 στην Καθημερινή:

Από τους 19.712 που διώχθηκαν για εμπρησμούς είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, μόνο 564 καταδικάστηκαν, δηλαδή ένα ποσοστό 2,8%.

Από τους 2.796 που διώχθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση, μόλις οι 74 καταδικάστηκαν.

Απο τις 7.463 διώξεις για εμπρησμούς από αμέλεια, οι καταδίκες είναι μόλις 490, δηλαδή περίπου 6,5 %.

Υπενθυμίζεται πως όλες αυτές οι υποθέσεις φτάνουν να εκδικαστούν στα όρια της παραγραφής, μετά από χρόνια δηλαδή. Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιωμένη στην Ηλεία που προκάλεσε την πυρκαγιά του 2007 ενώ τηγάνιζε και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 36 άνθρωποι, δικάστηκε για αμέλεια και καταδικάστηκε στην ανώτατη τότε προβλεπόμενη ποινή των 10 ετών, χωρίς ποτέ να μπεί φυλακή.

Όσον αφορά τον ηλικιωμένο από τον οποίο ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αυτός δικάζεται εδώ και 8 μήνες με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους να κατηγορούνται για πλημμελήματα, ενώ έχουν ήδη συμπληρωθεί πέντε χρόνια από τότε που χάθηκαν 104 άνθρωποι.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Πηγή: ertnews.gr