Ένα ναυάγιο με πολλούς αποδέκτες… Του Τάσου Παπαδόπουλου

294

Του Τάσου Παπαδόπουλου

Ανασχηματισμός, με απόδοση πολιτικών ευθυνών και επιχείρηση συναίνεσης. Το όλο εγχείρημα αποδείχθηκε ατελέσφορο. Κι αυτό, γιατί η συναίνεση δεν επετεύχθη και γιατί οι πολιτικές ευθύνες δεν αποδόθηκαν εκεί που έπρεπε. Αλλά να πάρουμε τα όσα συνέβησαν την τελευταία ημέρα του Αυγούστου από την αρχή.

Μία και πλέον εβδομάδα συζητούσε ο Κ. Μητσοτάκης με το Ευάγγ. Αποστολάκη για την προοπτική της ανάληψης του αναβαθμισμένου υπουργείου της Πολιτικής Προστασίας. Ο υποψήφιος υπουργός έθεσε όρους, που ικανοποιήθηκαν όπως να αναβαθμιστεί η Πολιτική Προστασία σε αυτόνομο υπουργείο και να υπαχθεί σε αυτό και η Πυροσβεστική.

Ο πρώην υπουργός του Σύριζα απευθύνθηκε από την πρώτη στιγμή στον Α. Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη. Ο Α. Τσίπρας τον αποθάρρυνε λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αποστασία.

Παρ’ όλα αυτά ο Ευάγγ. Αποστολάκης συνέχισε να συζητάει με τον Κ. Μητσοτάκη λεπτομέρειες των καθηκόντων του υπουργείου, που επρόκειτο να αναλάβει.

Μετά την ανακοίνωση του ονόματός του από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο επικοινώνησαν μαζί του οι υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας για να τον ρωτήσουν αν θα παραστεί στην ορκωμοσία και κάποιο μέλος της οικογένειάς του και η απάντηση που πήραν ήταν, ότι θα συνοδεύεται από την σύζυγό του.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Η ανακοίνωση Σύριζα που ακολούθησε της εξαγγελίας του κυβερνητικού ανασχηματισμού, που μιλούσε για αποστασία έκανε τον Ναύαρχο να ανακρούσει πρύμναν και να αποποιηθεί την υπουργοποίησή του.

Ο πανάξιος τώρα Αποστολάκης έγινε κατά την κυβέρνηση δειλός και για τον Σύριζα από αποστάτης έντιμος, μια και δεν εξήλθε τελικά από το μαντρί.

Όμως στη συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή, στις 25 Αυγούστου με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές , ο Α. Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη να επιλεγεί για την Πολιτική Προστασία ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σύριζα γι΄ αυτό τον ρόλο, και αντί η πρόταση να γίνει αποδεκτή με ικανοποίηση, απορρίφθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Συμπέρασμα ο Σύριζα ρίχνει πυροτεχνήματα συναινετικού περιεχομένου, που δεν τα εννοούν μια και αποτελούν κουβέντες του αέρα, που προσχηματικά εκτοξεύονται για την δημιουργία μόνο εντυπώσεων. Στο επιχείρημα ότι δεν προηγήθηκε συνεννόηση, υπάρχει η λογική απάντηση ότι δεν έχουμε συγκυβέρνηση στη χώρα, αλλά κυβέρνηση με πλειοψηφία 158 βουλευτών.

Λάθος της κυβέρνησης, που έλαβε σοβαρά υπόψη της την πρόταση Σύριζα για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, μια και δεν την εννοούσαν και αποδείχθηκαν έτσι αναξιόπιστοι. Με αυτή την συμπεριφορά τους όμως υποβαθμίζουν το Κοινοβούλιο, μετατρέποντάς το σε έναν καφενέ, όπου ακούγονται πολλά, που όμως δεν αποτελούν επ’ ουδενί σοβαρές προτάσεις.

Από την άλλη πλευρά και το Μέγαρο Μαξίμου συμπεριφέρθηκε με περισσή επιπολαιότητα, μια και όφειλε όχι να πάρει την άδεια, αλλά πολύ νωρίτερα να ενημερώσει Σύριζα και Κίνημα Αλλαγής και όχι ένα τέταρτο πριν από την εξαγγελία των αλλαγών του κυβερνητικού σχήματος.

Σε ότι αφορά τις απομακρύνσεις και τις μετακινήσεις. Είναι προφανές, ότι τα πρόσωπα που άλλαξαν στην Προστασία του Πολίτη, στην Πολιτική Προστασία και στην Υγεία, αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές ευθύνες για τις οποίες επανειλημμένα έχει μιλήσει ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο Ν. Χαρδαλιάς κατά δήλωση Μητσοτάκη, όταν αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό, θα λειτουργούσε σε απευθείας επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου και δεν θα έδινε αναφορά στον τυπικά αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοϊδη. Πόθεν λοιπόν τεκμαίρεται ότι είχε την άμεση πολιτική ευθύνη των πυρκαγιών ο Χρυσοχοϊδης;

Και ενώ ο άμεσα υπεύθυνος Ν. Χαρδαλιάς μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας, ο Μ. Χρυσοχοΐδης πήγε σπίτι του. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το υπουργείο Υγείας. Ο Β. Κικίλιας μετακινήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού και ο Θεοχάρης έμεινε στα κρύα του λουτρού, μια και δεν του δόθηκε η ευκαιρία σε ένα μήνα να κάνει τον απολογισμό του, για μια πετυχημένη τουριστική χρονιά εν μέσω πανδημίας.

Με αδικίες και με βολέματα επιχειρήθηκαν να περάσουν στην κοινή γνώμη οι αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος. Ακούστηκε ότι ο Β. Κικίλιας δεν ήταν αρκούντως επικοινωνιακός. Στην διετία της κυβέρνησης έχουν αλλάξει τέσσερις κυβερνητικού εκπρόσωποι. Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές του Μαξίμου στην επικοινωνία ήταν ανεπιτυχείς;

Αλλά να πάμε και στους υφυπουργούς. Ο ένας από την Αχαΐα, ο άλλος από την Εύβοια και ο τρίτος από την Κοζάνη. Οι επιλογές είναι προφανείς. Οι δύο πρώτες επλήγησαν από τις πυρκαγιές και η τρίτη έχει μπροστά της την απολιγνητοποίηση και την όποια ανεργία συνεπάγεται αυτή.

Η επιχείρηση απόδοσης ευθυνών για τις πυρκαγιές και η χαμηλή, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εμβολιαστική κάλυψη, δεν φαίνεται να πέρασε στην κοινή γνώμη. Από την άλλη πλευρά αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά κενά περιεχομένου τα όσα περί προσώπων κοινής αποδοχής υποστήριζε ο Σύριζα, μια και ποσώς ενδιαφέρονται να βρεθεί μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα της Πολιτικής Προστασίας.

Στόχος να πλήξουν καίρια την κυβέρνηση και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν και αθέμιτα μέσα, όπως την σύζυγο και την κόρη του Μητσοτάκη.

Καλό και χρήσιμο είναι όλοι αυτοί οι φανατικοί, που βλέπουν εχθρούς και όχι πολιτικούς αντιπάλους, να δουν τις θαυμάσιες εκπομπές της Μαρίας Ευθυμίου και τις εμφύλιες διαμάχες της εποχής και θα διαπιστώσουν πως η Επανάσταση του ’21 παρά λίγο να χαθεί, μια και η εξουσία είχε τρελάνει τις τότε αντιμαχόμενες πλευρές …