Ένας αγωγός και ένας σωρός εμπειρογνώμονες … Του Άριστου Μιχαηλίδη

299

Του Άριστου Μιχαηλίδη

Μας είχε κάνει εντύπωση και το γράφαμε εδώ (18/1/22) πόσοι και ποιοι πανηγύριζαν όταν οι Αμερικάνοι με ένα non paper, που μιλούσε για οικονομικές δυσκολίες, θέλησαν να τινάξουν στον αέρα τον αγωγό EastMed και να ικανοποιήσουν τον Ερντογάν. Μέχρι και ο Νίκος Αναστασιάδης τους σχολίαζε: «Είναι λυπηρό γιατί κάποιοι επιχαίρουν γιατί τάχα ματαιούται η εκτέλεση του έργου», έλεγε. Αλλά, ο υπουργός του, Γιαννάκης Κασουλίδης, ταυτιζόταν με τους χαζοχαρούμενους, λέγοντας πως ο ίδιος τον έβλεπε πάντοτε τον EastMed ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων.

Μόλις κυκλοφόρησε η παρέμβαση των Αμερικάνων, έτρεξαν εδώ πολιτικοί και αρθρογράφοι να αναλύσουν την κατάσταση και να παριστάνουν τους ρεαλιστές μπροστά στους αιθεροβάμονες που ονειρεύονταν έναν αγωγό ο οποίος δεν είναι βιώσιμος. Έγιναν όλοι εμπειρογνώμονες επί των θαλάσσιων πετρωμάτων και των θαλάσσιων βυθών, που δεν θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση αυτού του αγωγού. Χωρίς βεβαίως να λογαριάζει κανείς τους, ότι αυτή η ιστορία για εμάς, δεν ήταν ποτέ ζήτημα οικονομικό, ήταν πάντα γεωπολιτικό. Ενίσχυε την αδύνατη θέση μας απέναντι στους τουρκικούς εκβιασμούς. Και την ενίσχυε σημαντικά από την ώρα που εμπλέκονταν και συμφωνούσαν ισχυρές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, αλλά και η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε χρηματοδοτήσει με εκατομμύρια τις μελέτες.

Η ανάδειξη του EastMed ως επιλογή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, όχι ειδικά του δικού μας, ήταν εξ αρχής και παραμένει μια απάντηση στις τουρκικές παρανομίες σε βάρος μας. Δημιούργησε μέτωπο απέναντι στην αποσταθεροποίηση των τουρκικών ενεργειών. Και ως τέτοιο εργαλείο είναι ό,τι πιο σημαντικό είχαμε να αναδείξουμε τα τελευταία χρόνια. Αλλά, ενοχλούνται πολλοί στη μακαρία νήσο να αναζητούμε εργαλεία να μας βοηθούν να ξεφύγουμε από τον τουρκικό στραγγαλισμό.

Τώρα, λοιπόν, με τις συνθήκες που δημιούργησε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναδεικνύει ξανά τη γεωπολιτική σημασία των αγωγών φυσικού αερίου, αλλά και τη σημασία των πηγών της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό αποδεικνύεται και από τον Nord Stream 2, για παράδειγμα, ο οποίος κατασκευάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Κόστισε 10 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μετά τις εξελίξεις πάγωσε από την πλευρά της Γερμανίας και με υποδείξεις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, η αναζήτηση νέων πηγών και αγωγών εφοδιασμού της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Η πολιτικοποίηση των αγωγών γίνεται σαφής και στην ανατολική Μεσόγειο. Στην περιοχή αυτή ο αγωγός EastMed βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιφερειακής αναμέτρησης ισχύος με διεθνείς προεκτάσεις», έγραφε χτες ο δρ Ρόναλντ Μαινάρντους, πρώην διευθυντής της ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle. Παράλληλα, μόλις προχτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζοντας νέους κανόνες για την επιλογή ενεργειακών έργων κατάλληλων για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αποφάσισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, συνεχίζει να θεωρείται ως επιλέξιμο έργο για την Κύπρο με τη στήριξη της ΕΕ. Δηλαδή, την ώρα που τα σαΐνια μας εδώ τον μηδένισαν, μόλις οι Αμερικάνοι θέλησαν να ικανοποιήσουν ξανά τον Ερντογάν, το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει τη συνέχιση της χρηματοδότησής του.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και ξεκινά αύριο η κατασκευή του αγωγού. Ούτε αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του για την οποία γίνονται ακόμα μελέτες. Όμως, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δημιουργούνται συνθήκες μέσα στις οποίες θα μπορούσαμε να έχουμε όφελος για τη λύση του Κυπριακού. Αρκεί να έχουν οι ηγέτες μας μυαλό, συμβούλους, φίλους, διαπλεκόμενα συμφέροντα, και, προπάντων, όραμα, ώστε να βρίσκονται μέσα στις εξελίξεις. Και να μην βρεθούμε πάλι εκτός, να βολευτεί η Τουρκία κι εμείς να βλέπουμε από μακριά. Γιατί κάναμε τις τριμερείς και τις πενταμερείς συνεργασίες τόσα χρόνια, γιατί ξεπουληθήκαμε (με την καλή έννοια, αν υπάρχει) στους Αμερικάνους, γιατί υπακούσαμε στους εταίρους και αποσύραμε την αξίωση κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αν αυτή τη στιγμή δεν θα εξυπηρετηθούν και τα δικά μας συμφέροντα;

Κατάλαβες κ. Κασουλίδη, κατάλαβες Γιαννάκη να σου πει κανένας, γιατί δεν δικαιούσαι κοτζάμ υπουργός να λες ότι θεωρείς τον EastMed εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων; Πού να καταλάβεις; Ο Θεός να μας βοηθήσει.

Πηγή: philenews.com