Ενδιαφέρον για τις βρετανικές ιδέες στο Κυπριακό

467

Οι βρετανικές ιδέες για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί για κάποιους – από τα εμπλεκόμενα μέρη ή όσους τις άκουσαν – να κρίθηκαν αρνητικά, μπορεί κάποιοι να τις είδαν με κακεντρέχεια και κάποιοι με θετικό μάτι. Αυτό που προκύπτει μετά και τη νέα επίσκεψη του Αζάι Σιάρμα, είναι πως γι’ αυτές τις βρετανικές ιδέες φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και μπαίνουν στη συζήτηση κατά τη διάρκεια των επαφών του Βρετανού αξιωματούχου. 

Από τις λίγες ανακοινώσεις που βγήκαν μετά τις επαφές με τον Αζάι Σιάρμα, ήταν εμφανής η προσπάθεια να μην φανεί πως οι βρετανικές ιδέες αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Ωστόσο φαίνεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, οι συνομιλητές του Α. Σιάρμα έδωσαν την ευκαιρία στον αξιωματούχο του Φόρεϊν Όφις να προβεί σε περαιτέρω εξηγήσεις για τις βρετανικές ιδέες.

Ο αξιωματούχος του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ο μόνος από τον διεθνή παράγοντα που κινείται στο Κυπριακό. Τα Ηνωμένα Έθνη λόγω μη διορισμού νέου απεσταλμένου έχουν αφοπλιστεί και όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι κρατούν αποστάσεις. Στο πλαίσιο της νέας του επίσκεψης ο Αζάι Σιάρμα  είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και συμβούλους τους για το Κυπριακό, καθώς και με ηγέτες κομμάτων.

Εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως, «ως ανώτερος αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, ο Αζάι Σιάρμα επισκέφθηκε το νησί ξανά στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων που πραγματοποιεί στην περιοχή, για να συναντήσει διάφορους συνομιλητές του».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως κατά τις επαφές του Α. Σιάρμα στην Κύπρο (Δευτέρα και Τρίτη), αυτός έδωσε περαιτέρω επεξηγήσεις και λεπτομέρειες για τις βρετανικές ιδέες σε σχέση με την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, «που εμπίπτουν στα συμφωνημένα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και προνοούν αποκέντρωση εξουσιών στις συνιστώσες πολιτείες (αποκεντρωμένη ομοσπονδία)».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας σημείωσε πως το θέμα του διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων του κ. Σιάρμα. Στο μεταξύ, αρμόδια πηγή στη Λευκωσία, ερωτηθείσα για τις διεργασίες σε σχέση με το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο, «μόνο κάποιες διαβεβαιώσεις ότι σε κάποιο στάδιο ο ΓΓ θα διορίσει κάποιον ή κάποια απεσταλμένο/απεσταλμένη». Πρόσθεσε πως η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να τεθεί και πάλι η διαδικασία για λύση του Κυπριακού σε κίνηση.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Βρετανό αξιωματούχο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και γνωστοποιήθηκε αφού είχε περατωθεί. Σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, είχε αναφέρει πως έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά το ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία προϋποθέσεων επανέναρξης του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού. Όπως αναφέρθηκε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Α. Σιάρμα για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης και εξήγησε τις δυσκολίες που δημιουργούνται εξαιτίας των τουρκικών ενστάσεων και θέσεων ώστε να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές, έγινε δεκτό το αίτημα των Βρετανών όπως αποφευχθούν οι όποιες κοινοποιήσεις προς τα μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό και οι συναντήσεις γίνονταν γνωστές αφού πραγματοποιούνταν.

Ανδρέας Πιμπίσιης

Πηγή: www.philenews.com