Ενεργή εμπλοκή στον EastMed θέλει το Ισραήλ

135
Ενεργή εμπλοκή στον EastMed θέλει το Ισραήλ
Ο κυριότερος και μεγαλύτερος οργανισμός αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ, που είναι κρατικός, η INGL (Israel Natural Gas Lines), εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει άμεσα –δηλαδή και μετοχικά– στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή μας προς την Ευρώπη, τον γνωστό EastMed.

Αυτό αποκάλυψε χθες Τετάρτη, στο Ισραήλ σε δημόσιες του δηλώσεις, μετά την παρουσίαση των στρατηγικών σχεδιασμών της INGL, ο υπουργός Ενέργειας, Υδάτινων Πόρων και Εθνικών Υποδομών της χώρας Γιούβαλ Στέϊνιτς, ενώπιον του δ.σ και της Διεύθυνσης του οργανισμού. «Εξετάζεται η πιθανότητα να συμμετάσχει η Israel Natural Gas Lines στην κατασκευή αγωγού για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το έργο της εξαγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την Ευρώπη σημειώνει πρόοδο. Εξετάζεται η δυνατότητα συμπερίληψης των μονάδων παραγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ στον σχεδιασμό κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού εξαγωγών προς την Ευρώπη. Παράλληλα υπέδειξε ότι η κυβερνητική στρατηγική αλλά και το γεγονός ότι η INGL είναι κρατική, ενισχύει την αξιοπιστία για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού.

Εγιναν και επεξηγήσεις για τον EastMed, ότι δηλαδή, πρόκειται για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου θα κατευθύνεται προς Ελλάδα και Ιταλία. Θα έχει μήκος 2.100 χιλιομέτρων, καθιστώντας τον ως τον μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο.

Το κόστος κατασκευής, υπολογίζεται σε πέραν των €5 δισεκατομμυρίων και προβλέπεται ότι η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί το 2025. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν έξι εβδομάδες, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, υπέγραψαν το μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ιταλία μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Σύμφωνα με αναλύσεις στον ισραηλινό Τύπο, μετά και τις δηλώσεις του υπουργού, το κλειδί πέραν των τεχνικών δυσκολιών, είναι η βιωσιμότητα του έργου, που θα εξαρτηθεί περισσότερο από τις τιμές που θα πωλείται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, που αγόραζε κατά μέσο όρο το 2017 φυσικό αέριο σε τιμές της τάξης των $5.4 ανά BTU.

Η τιμή του φυσικού αερίου και το κόστος απόσβεσης του αγωγού, πρέπει να δημιουργούν ανταγωνιστική τιμή πώλησης, οπότε υπολογίζουν πως θα πρέπει η καθαρή τιμή φυσικού αερίου να είναι τουλάχιστον $2 πιο χαμηλή πριν μπει στον αγωγό. Οι τιμές αγοράς από την ρωσική Gasprom κυμάνθηκαν στα $6 έως $7 ανά BTU.

Όπως σημειώνεται, η ελλαδική Energean που απόκτησε τα κοιτάσματα Ταμάρ και Καρίς του Ισραήλ, έκλεισε πρόσφατα συμφωνία πώλησης προς το Ισραήλ, με τιμή χαμηλότερη των $4 ανά BTU, οπότε φαίνεται πως μπορεί να είναι βιώσιμος και ανταγωνιστικός o EastMed.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκτοπίσει το φυσικό αέριο από την περιοχή μας την Gasprom ως προμηθευτή της Ευρώπης, αφού ο ρωσικός κολοσσός μεταφέρει στην Ευρώπη περίπου 200 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, ενώ ο EastMed θα έχει δυνατότητες για μέχρι και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Να σημειωθεί πάντως ότι εντός του χερσαίου και του παραθαλάσσιου χώρου του Ισραήλ, η Israel Natural Gas Lines, που ενδιαφέρεται για συμμετοχή στον EastMed, θα επενδύσει περισσότερο από ένα δισ. δολάρια για επέκταση του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου εντός του Ισραήλ, πέραν της υπό μελέτη επένδυσης στον αγωγό προς την Ευρώπη.

Πέτρος Θεοχαρίδης

Πηγή : philenews.com