Του Αδώνιδος Γεωργιάδη*
Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιούλιο του 2019, η Περίοδος της αποεπένδυσης έριχνε «βαριά» τη σκιά της την ελληνική οικονομία. Το Κενό παγίων επενδύσεων είχε ανέλθει στο ύψος ρεκόρ των 130 δισ. ευρώ, ενώ στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα ήταν ευδιάκριτο ένα κλίμα έντονης δυσπιστίας προς τη χώρα μας. Μετά από 27 μήνες και παρά την ενσκήψασα πανδημική κρίση, το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί θεαματικά όπως προκύπτει:
Από τα οικονομικά στοιχεία. Οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαί ου) βρίσκονται σε ανοδική πορεία για 50 συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφοντας, το 2ο τρίμηνο του 2021, διψήφιο ρυθμό αύξησης (12,9%) σε ετήσια βάση και επιταχυνόμενο ρυθμό έναντι του προηγούμενου τριμήνου (4,3%) για τρίτη συνεχόμενο τρίμηνο.
Στο σύνολο του 2021 ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων εκτιμάται σε 11,1% έναντι του 2020.
Από το κλίμα στην επιχειρηματική κοινότητα. Σύμφωνα με μία από τις
επιδραστικότερες εκθέσεις, την ΕΥ Attractiveness Survey, η Ελλάδα συγκαταλέγεται, για πρώτη φορά, στους 10 ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη, αμέσως μετά τις ισχυρότερες οικονομίες της ηπείρου, ενώ 3 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι η εικόνα της χώρας θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω την επόμενη τριετία.
Από τη συμμετοχή ρεκόρ με προσφορές ρεκόρ στους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων και ΣΔΙΤ.
Από τις επενδύσεις που υλοποιούνται καθώς και τις επιχειρηματικές συμφωνίες και τα νέα επενδυτικά σχέδια που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση το τελευταίο διάστημα. Το 2022 θέτουμε τον πήχη κατά πολύ υψηλότερα, προβλέποντας αύξηση κατά 23,4% στις επενδύσεις, με βάση από τη μία τη «δύναμη πυρός» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ και από την άλλη την απόδοση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που με συνέπεια υλοποιούμε αυτούς τους 27 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνω του 88% της συνολικής κατανομής επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2022 κατευθύνονται σε επενδύσεις, εκ των οποίων το 41,6% σε δημόσιες επενδύσεις με υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση. Επιπρόσθετα, στον προϋπολογισμό του 2022 προβλέπουμε τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με 7,45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,25 δισ. ευρώ κατευθύνονται στο συγχρηματοδοτούμενο με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκέλος.
Στόχος μας είναι οι επενδύσεις α καταστούν κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας και σταδιακά να αυξηθούν, όπως, άλλωστε, αναφέρεται και στο Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας της «Επιτροπής Πισσαρίδη», οι μεν συνολικές πάγιες επενδύσεις από τα σημερινά επίπεδα του 10,1% του ΑΕΠ στο 23%, δηλαδή στον μέσο όρο των αντίστοιχου μεγέθους οικονομιών της ΕΕ, οι δε εταιρικές επενδύσεις από το 5,4% στο 14% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Η αισθητή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών και των μειώσεων φόρων και εισφορών, η προώθηση εμβληματικών επενδυτικών σχεδίων που παρέμειναν στα συρτάρια επί πολλά χρόνια, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της σε μια σειρά από τομείς, από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων (1η στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, 1η στην κατάθεση και έγκριση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027) έως την ψηφιοποίηση, είναι όλες ψηφίδες στη μεγάλη εικόνα: Η Ελλάδα αλλάζει και προχωράει με βήμα ταχύ στο να καταστεί μία από τις πλέον φιλικές στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρες του πλανήτη παράγοντας νέο πλούτο και ευημερία για τον ελληνικό λαό.
*υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων