Μικρή υποχώρηση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2021. Η υποχώρηση καταγράφεται τόσο σε σχέση με τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όσο και σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ευθυγραμμίζεται δε με το γενικότερο επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική οικονομία, το οποίο, μετά από μια συνεχή πορεία ανόδου, παρουσίασε τον Σεπτέμβριο μικρή διόρθωση.
Μικρή υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Σεπτέμβριο
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 72,4 μονάδες (από 86,5 μονάδες τον Ιούλιο). Κινήθηκε δε σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, όταν βρισκόταν στις 101,2 μονάδες.
Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Σεπτέμβριο, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού εξασθένησαν αισθητά και στράφηκαν σε αρνητικές: -13 μονάδες (από +23 μονάδες τον Ιούλιο).
Αντίστοιχα στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση στον κλάδο, οι ήπια θετικές εκτιμήσεις του Ιουνίου υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο κατά 33 μονάδες και διαμορφώθηκαν στις -25. Αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης εξασθένησαν και ισοσκελίστηκαν (από +23 μονάδες).
Η απασχόληση στον κλάδο
Επίσης και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο υποχώρησαν κατά 18 μονάδες και διαμορφώθηκαν στις +13 μονάδες. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις τιμές ενισχύθηκαν και διαμορφώθηκαν στις +13 μονάδες.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, οι μισές επιχειρήσεις στον τομέα της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 13% να επισημαίνει παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικά προσκόμματα λειτουργίας, ενώ το 15% αναφέρεται σε ανεπάρκεια κεφαλαιουχικού εξοπλισμού.
Ήπια υποχώρηση στην ελληνική αγορά
Συνολικά, στην εγχώρια οικονομία, ύστερα από μια μακρά περίοδο συνεχούς ανόδου, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε τον Σεπτέμβριο μικρή διόρθωση, κατά 1,5 μονάδα και διαμορφώθηκε στις 109,7 μονάδες, όπως άλλωστε συνέβη στην Ευρωζώνη και γενικότερα την Ε.Ε.
Η πτώση προήλθε από σημαντική εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, καθώς και από νέα υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε συνέχεια της σχετικής αρνητικής τάσης από τον Ιούνιο. Αντίθετα, στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές σημειώθηκε σημαντική βελτίωση προσδοκιών, ενώ οριακή βελτίωση καταγράφηκε και στο Λιανικό Εμπόριο.
“Ύστερα από διάστημα πολλών μηνών, στο οποίο οι προσδοκίες βελτιώνονταν σχεδόν συνεχώς στα περισσότερα τμήματα της ελληνικής οικονομίας, η μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, μια αναμενόμενη “διορθωτική” εξέλιξη. Άλλωστε, το πρόβλημα της πανδημίας συνεχίζεται με αξιοσημείωτη ένταση, ενώ είναι πιθανές νέες προκλήσεις προσεχώς, καθώς ξεκινά η φθινοπωρινή περίοδος με στασιμότητα στην πρόοδο του εμβολιασμού”, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην έκθεση του.
Μικρή υποχώρηση και στην Ευρώπη
Ανάλογη ήταν και η εικόνα του κλίματος στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκοψε την ανοδική του πορεία μετά από ένα εξάμηνο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε.
Ειδικότερα, διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 116,6 μονάδες και στις 117,8 μονάδες αντίστοιχα, από 118,0 και 119,0 μονάδες τον Ιούλιο. Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, τις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο, καθώς στις Κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώθηκε μικρή ενίσχυση τους.
Όσον αφορά στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε οριακά στην Ισπανία και τη Γερμανία (+0,5), ενώ αντίθετα υποχώρησε ήπια στην Πολωνία (-1,1) και την Ολλανδία (-2,4). Μεγαλύτερη ήταν η επιδείνωση στην Ιταλία (-3,2) και τη Γαλλία (-4,3).
Πηγή: sepe.gr