Επικουρική ασφάλιση με το βλέμμα στους νέους… Του Αλέξη Πατέλη

288

Του Αλέξη Πατέλη*

Στα πόθεν έσχες πολλών βουλευτών του κοινοβουλίου, μεταξύ αυτών και της αντιπολίτευσης – και ειδικά των πιο πλουσίων – περιλαμβάνονται και επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Όμως το σημερινό σύστημα επικουρικής ασφάλισης δεν δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να επενδύσει τις αποταμιεύσεις του.

Είναι τζόγος η επένδυση;

Λέγεται ότι παράνοια είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Το προηγούμενο σύστημα απέτυχε. Οι επικουρικές συντάξεις κόπηκαν ξανά και ξανά.

Πολλοί νέοι πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Είδαν πως κατέρρευσε το ασφαλιστικό σύστημα των γονιών τους και είναι επιφυλακτικοί.

Να μην ξεχνάμε και το δημογραφικό. Από 2,6 ασφαλισμένους για κάθε συνταξιούχο σήμερα στην επικουρική ασφάλιση, πάμε στο 1,7 το 2050. Με το σημερινό σύστημα, που
αναδιανέμει τις ασφαλιστικές εισφορές και δεν τις επενδύει, αυτό σημαίνει προφανώς μείωση της μέσης σύνταξης. Αυτό το σύστημα υπερασπιζόμαστε;

Η μεταρρύθμιση του πρώτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος έρχεται να επιλύσει αυτό το πρόβλημα. Με τον ατομικό κουμπαρά που θα μπορεί ο καθένας μας να δει τις αποταμιεύσεις του να αβγατίζουν. Και να μην μπορεί να του τις ξαναπάρει κάποιος, όπως έγινε στο παρελθόν. Με θωράκιση έναντι του δημογραφικού.

Οι αποταμιεύσεις αυτές θα επανεπενδυθούν και στην ελληνική οικονομία. Δημιουργώντας δουλειές και ανάπτυξη για όλους. Καλύπτοντας μέρος του επενδυτικού κενού που υπάρχει σήμερα. Και του όποιου μεταβατικού κόστους προς το μέλλον.

Διότι οι Έλληνες επενδύουμε στην Ελλάδα. Για ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι κοινή λογική. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει σήμερα καμία αναπτυγμένη χώρα χωρίς εν μέρει τουλάχιστον κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Και η Ελλάδα είναι η εξαίρεση. Σε βάρος των φτωχότερων που δεν έχουν πρόσβαση σε άλλους τρόπους αποταμίευσης.

Ποιοι θα συμμετέχουν; Από την αρχή του νέου έτους όλοι όσοι μπαίνουν στην επικουρική ασφάλιση. Και προαιρετικά οι κάτω των 35 ετών. Χωρίς καμία επίπτωση στους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους του υπάρχοντος συστήματος.

Και αν οι επενδύσεις δεν αποδώσουν; Ο κουμπαράς θα είναι εγγυημένος από το κράτος. Δεν θα πέσει ποτέ η πραγματική αξία του κάτω από το ποσό που έβαλε ο εργαζόμενος.

Και αν έρθει κάποια μελλοντική κυβέρνηση και προσπαθήσει να σου σπάσει τον κουμπαρά σου; Όπως έγινε τόσες φορές στο παρελθόν; Το σύστημα θα εποπτεύεται από ανεξάρτητη αρχή. Θωρακισμένη απέναντι στις σειρήνες του λαϊκισμού.

Εργαζόμαστε σήμερα, και με το απόθεμά μας θα πάρουμε σύνταξη αύριο. Το απόθεμα αυτό το
επενδύουμε για να αβγατίσει. Νοικοκυρεμένα Και σωστά.

Γιατί οι νέοι μας έχουν δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον.

*επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στο γραφείο του Πρωθυπουργού.