Επίσκεψη Σι στις ΗΠΑ: Ποιοι ήταν συνδαιτυμόνες του στο επίσημο δείπνο… Του Ευθύμιου Τσιλιόπουλου

453

Του Ευθύμιου Τσιλιόπουλου

Η αφρόκρεμα των επιχειρηματιών με μεγάλη επιρροή, διευθυντικών στελεχών των μεγαλυτέρων εταιρειών και δισεκατομμυριούχων παρευρέθηκε στο δείπνο που δόθηκε προς τιμής του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ την Τετάρτη το βράδυ στο Σαν Φρανσίσκο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ανάμεσά τους ο διευθύνων σύμβουυλος της Apple, Τιμ Κουκ, ο επικεφαλής της Tesla Ίλον Μασκ, και ο Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackrock.

Το δείπνο, που πραγματοποιήθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής Σι – Μπάιντεν, παρατέθηκε από το Αμερικανο-Κινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Μια θέση στο δείπνο με τον Σι ήταν περιζήτητη για τους CEO των πιο εξεχουσών εταιρειών της Αμερικής. Μια καλή ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης μιας χώρας που έκανε εμπόριο αξίας σχεδόν 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι.

Η λίστα των καλεσμένων

Η λίστα καλεσμένων περιλάμβανε επίσης τον Μαρκ Μπενιόφ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Salesforce, τον Διευθύνονταν Σύμβουλο της Boeing Σταν Ντιλ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της FedEx Ρατζ Σουμπραμανιάμ, τον επικεφαλής της Visa Ράιαν ΜακΊνερνεϊ, το Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, και τον Πρόεδρο της Mastercard Μέριτ Τζάνοου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκπροσωπήθηκε από την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα, Νίκολας Μπερνς και τον Κουρτ Κάμπελ, κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την Κίνα. Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Λόντον Μπριντ, είχε επίσης μια θέση στο κεντρικό τραπέζι.

Σύμφωνα με τις κάρτες θέσεων, ο Κουκ καθόταν δίπλα στον κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ανέφεραν ότι ο Μασκ παρευρέθηκε στη δεξίωση, αλλά δεν έμεινε για το δείπνο.

Σε δηλώσεις πριν από το γεύμα, η Ραϊμόντο τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες στην οικονομική σχέση ΗΠΑ – Κίνας.

Το μήνυμα Σι

Ο Σι εκφώνησε την κεντρική ομιλία, τις πιο εκτενείς παρατηρήσεις του μέχρι στιγμής κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Αξιοποίησε την ομιλία για να παρουσιάσει μια άποψη για τη σχέση ΗΠΑ – Κίνας που διαφέρει σημαντικά από αυτή του Μπάιντεν.

«Το νούμερο ένα ερώτημα για εμάς είναι, είμαστε αντίπαλοι ή εταίροι;» έθεσε το ερώτημα ο Σι, σύμφωνα με το CNBC.

«Αν κάποιος δει την άλλη πλευρά ως πρωταρχικό ανταγωνιστή, την πιο συνεπακόλουθη γεωπολιτική πρόκληση και μια αυξανόμενη απειλή, θα οδηγήσει μόνο σε παραπληροφορημένη χάραξη πολιτικής, άστοχες ενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα», τόνισε ο Σι.

Ένα σχόλιο καθόλου τυχαίο, καθώς ο Μπάιντεν έχει περιγράψει την Κίνα με καθέναν από αυτούς τους όρους στο παρελθόν.

Σε αντιδιαστολή, ο Σι τόνισε ότι η Κίνα θέλει μια εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σχέση «win-win».

Ως μέρος του γενικού μηνύματός του, ο Σι ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα στείλει Panda στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, αφού τρεις από τις αρκούδες επέστρεψαν πρόσφατα στην Κίνα από τον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο Smithsonian της Ουάσιγκτον.

«Τα Panda είναι από καιρό απεσταλμένοι της φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού λαού», είπε.

Πηγή: ot.gr