Επισυνδέσεις, αρπακτικά, γεγονότα και συμπεράσματα!… Του Πέτρου Λάζου

215

Του Πέτρου Λάζου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα κυριαρχεί το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

Δυστυχώς, όπως συνήθως συμβαίνει με όλα τα καυτά πολιτικά θέματα στην Ελλάδα, η παραπλανητική πληροφόρηση δίνει και παίρνει. Με αποτέλεσμα, το εκ φύσεως ήδη θολό τοπίο, να θολώνει ακόμη περισσότερο. Η λύση φυσικά, βρίσκεται στην παράθεση των γεγονότων και της τεχνικής και νομικής πραγματικότητας, ώστε να μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του, ακόμη και εάν δεν έχει πρόσβαση στις ειδικές γνώσεις που είναι απαραίτητες.

Το πρώτο γεγονός αφορά την ενημέρωση Ανδρουλάκη μετά από αίτημά του για εξέταση του (σχετικά παλιού) κινητού του από την ειδική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου πέρυσι τον Σεπτέμβριο, πως υπήρξε απόπειρα εγκατάστασης του malicious software Predator (προφέρεται πρέντιτορ), μέσω SMS.

Παρατήρηση της στήλης/γεγονός αδιαμφισβήτητο: παρά την ενημέρωσή του σχεδόν έναν χρόνο πριν, ο κύριος Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά μόλις πριν από λίγες ημέρες και στην Ελλάδα! Όχι π.χ. στο Βέλγιο ή την Γαλλία (το ευρωκοινοβούλιο εδρεύει στην Γαλλική πόλη του Στρασβούργου)!

Το Predator δεν είναι spyware, όπως λανθασμένα το χαρακτηρίζουν οι μη σχετικοί. Πρόκειται για ένα ειδικό software (intrusion agents, η σχετική ορολογία για το σύνολο του… κλάδου) που, μιας και μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από το να παρακολουθεί ένα τηλέφωνο, χρησιμοποιείται σε σοβαρά projects cyber security. Κυρίως για να ανιχνεύει τα αδύνατα σημεία ενός δικτύου, να ενεργοποιεί back doors κ.λπ.

Είναι προϊόν της Βορειομακεδονικής (δηλ. Σκοπιανής) εταιρείας Cytrox, η οποία, από 2017, ανήκει στον Tal Dillian, πολυεκατομμυριούχο Ισραηλινό επιχειρηματία, πρώην αξιωματικό του Ισραηλινού Στρατού, που χρησιμοποιεί ως έδρα των περισσότερων εταιρειών του την Κύπρο. Εκεί εδρεύει και η εταιρεία που ελέγχει τη Cytrox. Η οποία Cytrox ιδρύθηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, έχει λάβει σαν startup συνολική χρηματοδότηση 2 εκατ. δολαρίων και απασχολεί μόνο έναν εργαζόμενο, τον CEO  Ivo Malinkovski!

Κυρίαρχος παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά των intrusive software, η Ισραηλινή NSO Group, “κατασκευάστρια” (sic) πρώτου από τα πάρα πολλά σχετικά εργαλεία που υπάρχουν πια, του περίφημου Pegasus και πολλών άλλων, στο ίδιο πεδίο.

Εκτός του Predator και του Pegasus, υπάρχουν δεκάδες παρόμοια εργαλεία (π.χ. το εξαιρετικό Candiru), μερικά εξ αυτών εξειδικευμένα στην παρακολούθηση τηλεφώνων, με πολύ καλύτερη απόδοση (και ευκολότερη χρήση) από τα σαφώς πιο πολύπλοκα των προαναφερθέντων (π.χ. PhoneSpy).

Η χρήση του Predator, όπως και του Pegasus, για απλή παρακολούθηση τηλεφώνου, μοιάζει σαν ένας εξολοθρευτής εντόμων, να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα για να εξοντώσει ένα… κουνούπι. Ενώ η προσπάθεια μόλυνσης κινητού τηλεφώνου με το συγκεκριμένο υπερεργαλείο μέσω SMS, δείχνει ερασιτεχνισμό, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Η “μόλυνση” μπορεί να γίνει ευκολότερα και χωρίς κανένα ίχνος προέλευσης, μέσω WiFi ή/και Bluetooth. Αυτός είναι ο επαγγελματικός τρόπος. Το link σε SMS είναι ένας άριστος τρόπος, για να… φανεί πως κάποιος προσπάθησε να σε παρακολουθήσει. Ή για κάποιες άλλες σαφώς αξιόποινες πράξεις που όμως, δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί χωρίς στοιχεία, οπότε…

Αυτά προς το παρόν για τα intrusion agents! Εάν παραστεί ανάγκη θα επανέλθουμε.

Στα υπόλοιπα, μη τεχνικά και μη Information Technology related γεγονότα του θέματος, η μοναδική σχέση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με το ζήτημα του Predator, είναι πως η ύπαρξη της αποκαλύφθηκε στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το Predator. Η ΕΥΠ διαθέτει σαφώς καλύτερα, αρτιότερα τεχνικά και λιγότερο ανιχνεύσιμα μέσα για τέτοιες υποθέσεις. Όποιος θυμάται π.χ. τις δημοσιοποιημένες συνομιλίες των μελών της Τρόικας στο Hilton, καταλαβαίνει πλήρως τι εννοώ…

Ο/Η εκάστοτε εισαγγελέας της ΕΥΠ, επιλέγεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, μέσα από το σώμα των εισαγγελέων Εφετών και ελέγχεται από τον/την εκάστοτε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από τους χειρισμούς Ντογιάκου (διέταξε έρευνα για τη διαρροή εγγράφων κ.λπ., άρα έλαβε γνώση του αντικειμένου), η έρευνα είναι απολύτως νόμιμη. Περαιτέρω “θεσμική θωράκιση”, μόνο προβλήματα και απώλειες πολύτιμου για το έργο της Υπηρεσίας χρόνου, μπορεί να επιφέρει.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι, εάν το γνώριζε δεν θα επέτρεπε την πραγματοποίηση της παρακολούθησης, σαφώς και υπονοεί ότι θα έκανε παρέμβαση στο έργο της εισαγγελέως. Όμως, με βάση τα όσα απάντησε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης στη σχετική ερώτηση της στήλης, ο Κυριακός Μητσοτάκης τελικά εννοούσε ότι θα παρενέβαινε ΠΡΙΝ πάει το αίτημα στην αρμόδια εισαγγελέα. Κάτι που βρίσκεται απολύτως εντός των ορίων δικαιοδοσίας του πρωθυπουργού, ως άμεσου πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ!

Με δεδομένη τη γνωστή προσήλωση του ανθρώπου στη θεσμική νομιμότητα, είναι προφανές πως αυτό εννοούσε. Καλό θα ήταν όμως, να διευκρινιστεί το σημείο από το μέγαρο Μαξίμου, με μία νέα δήλωση. Διότι η γενική εντύπωση που έχει σχηματιστεί είναι πως θα γινόταν παρέμβαση στο έργο της εισαγγελέως!

Η επιμονή Ανδρουλάκη να ανακοινωθούν δημόσια τα αίτια της παρακολούθησης είναι τουλάχιστον προσποιητή. Εκτός και θέλει να πιστέψουμε πως δεν γνωρίζει το νομικό καθεστώς (απόλυτη μυστικότητα) που διέπει μια εισαγγελική έρευνα. Πέραν αυτού, η συγκεκριμένη αφορά προσωπικά δεδομένα του (ούτως ή άλλως, μιας και πρόκειται για συνομιλίες ή/και συναναστροφές του) και στοιχεία της μπορούν να αποκαλυφθούν μόνο από τον ίδιο ή μετά από γραπτή του άδεια. Ο ίδιος όμως αρνείται να ενημερωθεί από τον πρώην ή τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις. Το γιατί, παραμένει άγνωστο…

Τέλος, δεν τίθεται κανένα θέμα μη νομιμότητας της παρακολούθησης ή θεσμικού ατοπήματος. Η ισονομία και η ισοπολιτεία αποτελούν βασικές αρχές της Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συντάγματος των Ελλήνων (άρθρο 4 παρ. 1). Η μοναδική εξαίρεση που έγινε ποτέ, ήταν ο νόμος περί Ευθύνης Υπουργών και όλοι γνωρίζουμε πως και πόσο έχει ταλανίσει και συνεχίζει να ταλανίζει την πολιτική σκηνή της χώρας.

Κανείς δεν πρέπει, δεν μπορεί και δεν είναι υπεράνω του νόμου!

Αυτά είναι, κατά την ταπεινή άποψη της στήλης, τα κυριότερα γεγονότα και τ’ αυτονόητα που συνάγονται από αυτά της συγκεκριμένης “θολής” ιστορίας. Κυκλοφορούν και πολλές, άλλες αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις (π.χ. το περιβόητο αίτημα των ξένων μυστικών υπηρεσιών) αλλά, παρά τα θρυλούμενα, κανένα δεν αποτελεί τεκμηριωμένο ή επαρκώς διασταυρωμένο στοιχείο. Οπότε όποιος θέλει να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα, είτε θα πρέπει να αρκεστεί σε αυτά, είτε θα πρέπει να αναμένει για τη δημοσιοποίηση περισσότερων δεδομένων. Κάτι που όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα συμβεί…

Σε κάθε περίπτωση, όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους γνωρίζοντας γεγονότα και όχι κομματική προπαγάνδα!

Πηγή: capital.gr