Εργασία: Μάστιγα η δυσκολία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού… Του Κώστα Παπαδή

505

Του Κώστα Παπαδή

Σε σύγχρονη μάστιγα εξελίσσεται η δυσκολία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού για τις επιχειρήσεις με τους εργοδότες να εκτιμούν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν τη νέα χρονιά.

Έτσι οκτώ στους δέκα εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 87% όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι έρευνες

Σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου Manpower Group το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους το 82% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 77%.

Μικρές είναι και οι προοπτικές αύξησης της απασχόλησης με το 28% των εργοδοτών να αναμένουν αύξηση των απασχολούμενων, το 18% μείωση, ενώ το 51% δεν περιμένει καμία αλλαγή.

Οι κλάδοι

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και επιμέρους κλάδοι παραγωγής, όπως αυτός της πληροφορικής και της τεχνολογίας, όπου διαπιστώνεται υψηλή ζήτηση νέων εργαζομένων, αλλά και δυσκολία εύρεσης προσωπικού εξαιτίας των υψηλών μισθολογικών προσδοκιών των υποψηφίων προς πρόσληψη.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Randstad οι νέοι που αναζητούν εργασία στο χώρο της τεχνολογίας έχουν υψηλές μισθολογικές απαιτήσεις (78%), ενώ το 77% των εργαζομένων σε αυτές αποφασίζει να εγκαταλείψει την τρέχουσα θέση εργασίας του, για να λάβει πιο υψηλές αποδοχές ή καλύτερη συνθήκη εργασίας.

Οι επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου καταγράφουν μια σταθερά ανοδική πορεία, σε επίπεδο πωλήσεων και κύκλου εργασιών. Παρά ταύτα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην προσέλκυση των κατάλληλων εργαζομένων, κυρίως λόγω των υψηλών μισθολογικών προσδοκιών των υποψήφιων (78%).

Παράλληλα, η δεξαμενή των υποψηφίων με σχετική εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες είναι περιορισμένη, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη στρατηγική προσλήψεων των επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα (48%).

Εύρεση προσωπικού

Η δυσκολία των επιχειρήσεων να προσελκύσουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα (82%) που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντική δυσκολία (71%) στο να διατηρήσουν τα πιο αποδοτικά στελέχη και να αναπτύξουν εργαζόμενους με ηγετικούς ρόλους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Για την προσέλκυση και την διατήρηση, όπως και την ανάπτυξη ταλέντων, οι επιχειρήσεις, παρέχουν στους εργαζομένους τους προγράμματα εκπαίδευσης (68%), προχωρούν στη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών (57%) και παρέχουν δυνατότητες υβριδικής ή απομακρυσμένης εργασίας (48%), με διττό στόχο τη διατήρηση των υπαρχόντων ταλέντων και την ενδυνάμωση της ελκυστικότητάς τους ως εργοδότες.

Το πακέτο οικονομικών αποδοχών (50%) και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (45%) αποτελούν τους κεντρικούς παράγοντες που προσδιορίζουν την ελκυστικότητα της επιχείρησης.

Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν και να προσελκύσουν ταλέντα, οι επιχειρήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής προσφέρουν διαφορετικές παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό τους, εστιάζοντας στη δυνατότητα εκπαίδευσης, τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι και το ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, ενώ αναφορικά με τις οικονομικές παροχές επιλέγουν τα μπόνους απόδοσης, το κινητό τηλέφωνο και τα επισιτιστικά κουπόνια.

Προσφορά θέσεων και μισθοί

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των εταιρειών τεχνολογίας (69%) σχεδιάζουν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2023 (54% για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων), με το 23% να μην προβλέπει ή σχεδιάζει αλλαγή στον αριθμό των εργαζομένων του και μόλις το 3% των εταιρειών να αναμένει μείωση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού του. Ο κλάδος της τεχνολογίας καταγράφει σήμερα την υψηλότερη ζήτηση εργαζομένων στην αγορά, οι ελληνικές επιχειρήσεις εντούτοις, παρά την πρόθεσή τους να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, αξιολογούν (96%) ως βασικό εμπόδιο την εύρεση των κατάλληλων εργαζομένων.

Υψηλότεροι μισθοί

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στο χώρο της τεχνολογίας καταγράφουν τη σαφή πρόθεσή τους να παρέχουν περισσότερο ελκυστικές οικονομικές αποδοχές, με το 86% των επιχειρήσεων να σχεδιάζει την αύξηση των μισθολογικών επιπέδων των εργαζομένων του (75% για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων), με το 6% των εταιρειών να προτίθεται να προσφέρει αυξήσεις κατά τουλάχιστον 16% και το σύνολο των επιχειρήσεων να διατηρεί τουλάχιστον τα σημερινά μισθολογικά επίπεδα των εργαζομένων του.

Τέλος οι εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας να καταγράφουν μια σημαντική κινητικότητα, με το 77% αυτών να αποφασίζει να εγκαταλείψει την τρέχουσα θέση εργασίας του, για να λάβει πιο υψηλές αποδοχές ή καλύτερη συνθήκη εργασίας, με το 58% των εργαζομένων να αναζητά περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη σε άλλη εταιρεία και μόλις το 14% να θεωρεί ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την απόφαση αλλαγής εργασίας.

Πηγή: ot.gr