Ερίκ Λομπάρ: «Στον εμπορικό πόλεμο δεν θα νοιαστούμε για το έλλειμμα»

68

«À la guerre comme à la guerre», λένε οι Γάλλοι. Στον πόλεμο, δηλαδή, λειτουργείς όπως σε πόλεμο: αλλάζεις προτεραιότητες, αναθεωρείς δεσμεύσεις, προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα με πρωταρχικό στόχο την επιβίωση – μιλάμε για τους αμάχους, διότι για τους στρατιώτες πρωταρχικός στόχος είναι η νίκη στα πεδία των μαχών. Μια εθνική κυβέρνηση που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, ακόμα κι αν η σύγκρουση στην οποία έχει εμπλακεί η χώρα είναι εμπορική, έχει διττή αποστολή: αφενός να διασφαλίσει την επιβίωση των πολιτών (και ψηφοφόρων της) και αφετέρου να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες επί του αντιπάλου.

Ενώ λοιπόν ο Εμανουέλ Μακρόν σε ρόλο στρατηλάτη – βάσει του γαλλικού Συντάγματος ο πρόεδρος της χώρας είναι και αρχηγός του στρατεύματος εξάλλου – μελετά την απάντηση στην αμερικανική δασμολογική επίθεση, ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ έσπευσε εξαρχής να ξεκαθαρίσει urbi et orbi ότι σε περίπτωση που η Γαλλία μόνη της ή σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους συμμάχους της εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο, δεν πρόκειται να συνεχίσει την πολιτική συμμαζέματος των δημοσιονομικών της: θα αφήσει το έλλειμμά της να πάρει ξανά την ανιούσα.

Βλέποντας και κάνοντας

«Θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θα δούμε αν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για αφοπλισμό και άρση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί», δήλωσε ο Λομπάρ μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Μονακό RMC και BFMTV.

Ο υπουργός είπε ότι τα χειρότερα ακόμα δεν έχουν έρθει και εν τέλει μπορούν να αποφευχθούν, ώστε να έχουμε «ακόμα μια χρονιά ανάπτυξης, μέτριας ανάπτυξης αλλά ανάπτυξης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Διαφορετικά, «το ΑΕΠ της χώρας και τα δημόσια έσοδα θα υπολείπονται των αναμενομένων, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί». Ο Λομπάρ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτή μια νέα δημοσιονομική επιδείνωση «για την προστασία των Γαλλίδων και των Γάλλων», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Πόλεμος και άμυνα

Η προσπάθεια για μείωση του γαλλικού ελλείμματος από το 8,9% που εκτινάχθηκε το 2020 λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης εκτροχιάστηκε επί δύο συνεχόμενα έτη. Ενώ το 2021 και το 2022 αποκλιμακώθηκε αισθητά, το 2023 αυξήθηκε από το 4,7% στο 5,4% και το 2024 ακόμα περισσότερο στο 5,8%. Οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Μακρόν πέρυσι και η πολιτική κρίση που ακολούθησε με την πολύμηνη αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, σίγουρα συνέβαλαν στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού κατάφερε να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό που προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 5,4% του γαλλικού ΑΕΠ το 2025 με στόχο να υποχωρήσει το έτος 2029 κάτω από το 3% που υπαγορεύει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όπως γράφει ο Σεμπαστιάν Ντιμουλέν στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos», «η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης Μπαϊρού δεν είναι εύκολη υπόθεση λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων μηνών».

Ο Ντιμουλέν σημειώνει ότι τη δημοσιονομική προσπάθεια της κυβέρνησης και του καθ’ ύλην αρμοδίου Ερίκ Λομπάρ δυσχεραίνουν οι δεσμεύσεις της χώρας για αύξηση των αμυντικών δαπανών και βεβαίως ο εμπορικός πόλεμος, που έχει κηρύξει συλλήβδην κατά των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Παίξτε ευρωπαϊκά»

«Η μόνη ελπίδα για να διατηρήσουμε την πορεία μείωσης του ελλείμματος που έχουμε χαράξει, είναι να καταφέρουμε τον Ντόναλντ Τραμπ να υπαναχωρήσει», υποστήριξε στη συνέντευξή του ο Λομπάρ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθούν οι φόροι, άμεσοι ή έμμεσοι, στη Γαλλία. Ο υπουργός σημείωσε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα είναι τα πρώτα θύματα της αύξησης των δασμών, διότι θα πυροδοτηθεί πάλι ο πληθωρισμός.

Αντίδραση εκ μέρους της Γαλλίας ή άλλης χώρας της ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο ή σε ευρωπαϊκό ακόμα δεν έχει υπάρξει. Ο Ερίκ Λομπάρ συνέστησε ωστόσο, στις γαλλικές επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν για την ώρα τα επενδυτικά τους σχέδια στις ΗΠΑ.

Το ίδιο με πολύ δηκτικότερο τρόπο είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ένωσης Γαλλικών Βιομηχανιών (Medef) Πατρίκ Μαρτέν, ο οποίος εκτιμά ότι η δασμολογική πολιτική του Τραμπ «θα στερήσει από τη Γαλλία το 1,5% του ΑΕΠ της και επίσης θα κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα προκαλέσει την αποδιάρθρωση ολόκληρων παραγωγικών αλυσίδων στους κλάδους της αεροναυπηγικής και της κατασκευής αυτοκινήτων».

Εταιρικό πνεύμα

Ο Μακρόν ζήτησε από τους Γάλλους επιχειρηματίες να παγώσουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ και να «παίξουν ευρωπαϊκά». Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «να παίξει κανείς ‘σόλο’ δεν είναι καλή ιδέα». Αντίθετα, «σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε δύναμη, έχουμε μια αγορά 450 εκατομμυρίων κατοίκων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 6,2% των συνολικών πωλήσεων της Γαλλίας στο εξωτερικό

«Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της μιας χώρας στην άλλη συνιστούν ένα μείζον στοιχείο της οικονομικής σχέσης μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2023 η Γαλλία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στις ΗΠΑ με επενδύσεις που έφτασαν τα 370 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το ΒΕΑ (Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης)», σημειώνει σε άλλο ρεπορτάζ της η «Les Echos».

«Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές για τη Γαλλία, με άμεσες ξένες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 142 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ασφαλώς η Γαλλία δεν είναι η πλέον εκτεθειμένη χώρα στην αμερικανική δασμολογική επίθεση. Οι εξαγωγές προς τον Θείο Σαμ αντιστοιχούν στο 6,2% των συνολικών πωλήσεων της Γαλλίας στο εξωτερικό. Αλλά η κυβέρνηση και η εργοδοσία της χώρας θεωρούν ότι θα πληγούν σημαντικά κάποιοι κλάδοι με μεγάλη αξία εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, όπως είναι ο κλάδος των κινητήρων και των τουρμπίνων (5,3 δισ. δολάρια), της αεροναυτικής (4 δισ. δολάρια), του κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών (3,9 δισ. δολ.) και επίσης των αρωμάτων και των καλλυντικών», σημειώνει η «Les Echos».

Πλέον των ανατιμήσεων των γαλλικών αγαθών που εισάγονται στις ΗΠΑ από την αύξηση των δασμών, το γενικότερο κλίμα στην αγορά επιδεινώνουν και οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Διότι «το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου και αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί με αποτέλεσμα τα γαλλικά προϊόντα να χάνουν όλο και περισσότερο σε ανταγωνιστικότητα στην αμερικανική αγορά», δήλωσε ο Στεφάν Κολιάκ της BNP Paribas.

Πηγή: ot.gr