Μαυροφορεμένο πλήθος έχει συγκεντρωθεί στην πόλη Αβάζ του Ιράν για τις τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο. Το βράδυ έγιναν δύο επιθέσεις σε βάσεις στο Ιράκ. Τους συμβουλεύω να μην χτυπήσουν ξανά, διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή μετά την εκτέλεση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ.
Στη διάρκεια της νύχτας έγιναν δυο επιθέσεις εναντίον βάσεων στο Ιράκ στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του διεθνή συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, δεν υπήρξαν θύματα στις τάξεις του από τις επιθέσεις, ωστόσο είναι πιθανόν να προκάλεσαν θύματα μεταξύ των ιρακινών αμάχων.
«Τη νύχτα της 4ης Ιανουαρίου, σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με ρουκέτες κοντά σε ιρακινές βάσεις που φιλοξενούν στρατεύματα του συνασπισμού στη Βαγδάτη και στην Μπαλάντ», οι οποίες αύξησαν σε «συνολικά 13 τις επιθέσεις» που έχουν γίνει «τους τελευταίες δύο μήνες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού, ο συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς ο τρίτος.
Στο Ιράν η σορός του Σουλεϊμανί
Επαναπατρίστηκε στο Ιράν η σορός του Κασέμ Σουλεϊμανί, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB. Το πτώμα του ιρανού στρατηγού, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο.
H κρατική ιρανική τηλεόραση άρχισε πριν από τις 08.00 τοπική ώρα (06.30 ώρα Ελλάδας) να μεταδίδει απευθείας πρόγραμμα που δείχνει το μαυροφορεμένο πλήθος να έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο αυτής της πόλης.
Τραμπ: Τους συμβουλεύω να μην χτυπήσουν ξανά
Μέσω twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν ότι εάν οι ΗΠΑ δεχθούν επίθεση θα απαντήσουν. «Εάν επιτεθούν ξανά, που τους συμβουλεύω να μην το κάνουν καλύτερα, θα τους χτυπήσουμε πιο σκληρά από ποτέ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Νωρίτερα ο Τραμπ διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει στο Ιράν 52 στόχους, τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους ως αντίποινα για την εκτέλεση Σουλεϊμανί. Εξήγησε μάλιστα ότι ο αριθμός 52 είναι συμβολικός, αντιστοιχεί στον αριθμό των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979.
Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού. Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό». Πρόσθεσε ότι «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.
«Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο ιρανός υποστράτηγος οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.
ΥΠΕΞ Ιράν: Το τέλος της φθοροποιού παρουσίας των ΗΠΑ στην δυτική Ασία άρχισε
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο στον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, αποκαλώντας τον «αλαζόνα κλόουν», αναφερόμενος στο σχόλιό του ότι οι ιρακινοί «χόρευαν» από χαρά μετά την εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
Ο Πομπέο μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων, στο οποίο εικονίζονται Ιρακινοί διαδηλωτές σ’ έναν δρόμο. Συνόδευσε το βίντεο αυτό με τη λεζάντα «Ιρακινοί — Ιρακινοί — χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία· ευγνώμονες που ο στρατηγός Σουλεϊμανί δεν υπάρχει πια».
«Πριν από 24 ώρες, ένας αλαζόνας κλόουν — μεταμφιεσμένος σε διπλωμάτη — υποστήριξε πως κόσμος χόρευε στους δρόμους του Ιράκ. Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες υπερήφανοι ιρακινοί αδελφοί μας και ιρακινές αδελφές μας του απάντησαν απ’ άκρου σ’ άκρο της πατρίδας τους. Το τέλος της φθοροποιού παρουσίας των ΗΠΑ στη δυτική Ασία άρχισε», ήταν η αντίδραση του Ζαρίφ, μέσω του ίδιου ιστοτόπου.
Το πλήγμα του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί — σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, το πτώμα του πρόκειται να μεταφερθεί στην ιρανική επικράτεια για την κηδεία του μέσα στην εβδομάδα — ανέβασε κατακόρυφα την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Γερμανική πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης της έντασης
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας θα επιδιώξει να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με το Ιράν σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.
«Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ματαιώσουμε την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης – στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και με διάλογο με τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και συνομιλιών με το Ιράν», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
Ο Μάας είπε στην εφημερίδα ότι είναι σε στενή επαφή με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Παρά την ένταση στην περιοχή, ο Μάας είπε ότι θέλει να παραμείνουν στην περιοχή οι περίπου 120 Γερμανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ στο πλαίσιο της επιχείρησης Inherent Resolve υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι και παραμένει προς το συμφέρον της Γερμανίας και η Μπούντεσβερ (σ.σ. οι ένοπλες δυνάμεις) παρέχει σημαντική εκπαίδευση προς αυτόν τον σκοπό επί του πεδίου», εξήγησε.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διέκοψαν την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων λόγω της αυξημένης απειλής που αντιμετωπίζουν μετά το αεροπορικό πλήγμα της Παρασκευής, όπως ανέφερε ο γερμανικός στρατός σε μια ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.
Ο Μάας είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι πιο ρευστή, όμως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή για τη Γερμανία μέχρι στιγμής.
Προειδοποίηση του Καναδά προς τους πολίτες του στη Μέση Ανατολή
Η κυβέρνηση του Καναδά προέτρεψε χθες Σάββατο τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια και να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής εξαιτίας του «αυξημένου κινδύνου» να διαπραχθούν «επιθέσεις» μετά τον θάνατο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για «πολλούς προορισμούς» στη Μέση Ανατολή, ειδικά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, «λόγω του αυξημένου κινδύνου [διάπραξης] επιθέσεων» και προέτρεψε τους Καναδούς να δείχνουν προσοχή, να επαγρυπνούν «καθώς οι συνθήκες ως προς την ασφάλεια μπορεί να επιδεινωθούν πολύ γρήγορα».
Πηγή: Skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ