Εύα Καϊλή: «Πρωτοσέλιδο» στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ η είδηση για τη σύλληψή της -Τι γράφουν

269

Η είδηση για τη σύλληψη της Εύας Καϊλή κάνει τον γύρο του διαδικτύου της τελευταίες ώρες, με μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ να την αναμεταδίδουν με σήμανση «έκτακτο».

Το βράδυ της Παρασκευής, η εφημερίδα Le Soir πρώτη μετέδωσε πως η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να ερευνάται από την βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Στη συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο, AFP, μετέφερε πληροφορίες από πηγή «κοντά στο θέμα» πως η Εύα Καϊλή συνελήφθη, εν μέσω σχετικής έρευνας. Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή έχει ασυλία ως ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με όσα ορίζει το πρωτόκολλο 7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ασυλία ευρωβουλευτή μπορεί να αρθεί μόνο σε περιπτώσεις επ’ αυτοφώρω αδικημάτων.

Την είδηση για τη σύλληψή της αναμετέδωσαν μερικά από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά του κόσμου.

Δείτε τι έγραψαν τα διεθνή ΜΜΕ για την Εύα Καϊλή:

Η Daily Mail γράφει: «Η αντιπρόεδρος της ΕΕ και Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή συνελήφθη εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο προσπάθησε να διαφθείρει έναν άλλο πολιτικό […] Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, 44 ετών, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο AFP πηγή προσκείμενη στην υπόθεση».

Ο Guardian αναφέρει τα εξής: «Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για την αγορά επιρροής στην ΕΕ από κράτος του Κόλπου. Η βελγική αστυνομία κατέσχεσε μετρητά και ερεύνησε 16 ακίνητα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια μεγάλης έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος με επίκεντρο την προσπάθεια ενός κράτους του Κόλπου να αγοράσει επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν οι βελγικές εισαγγελικές αρχές. Η βελγική αστυνομία κατέσχεσε 600.000 ευρώ (515.000 λίρες) σε μετρητά, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα μετά από έρευνες σε 16 ακίνητα στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου. Είπε ότι οι έρευνες ήταν μέρος μιας μεγάλης έρευνας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».

Το Politico γράφει: «Έφοδος της βελγικής αστυνομίας σε σπίτια για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο – Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε 16 σπίτια και συνέλαβε τέσσερα άτομα στις Βρυξέλλες και γύρω από αυτές το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι έφοδοι απειλούν να προκαλέσουν σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα S&D, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση της έναντι του Κατάρ τους τελευταίους μήνες, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου».

H La Repubblica λέει τα εξής: «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαφθορά από το Κατάρ: 4 Ιταλοί ερευνώνται. Ελληνίδα αντιπρόεδρος εμπλέκεται επίσης. Ποιος είναι ο Panzeri, πρώην ευρωβουλευτής του ΕΛΚ που ερευνάται».

Η La Stampa αναμεταδίδει τα εξής: ««Διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα και ξέπλυμα χρήματος. Στο πλαίσιο της έρευνας για δωροδοκία από κεφάλαια του Κατάρ, Βέλγοι ερευνητές έκαναν σήμερα έρευνα στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού της S&D Εύας Καϊλή, η οποία είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir. Η Καϊλή θα οδηγηθεί επίσης ενώπιον του δικαστή για να καταθέσει».

Η ισπανική El Pais γράφει: «Τέσσερις είναι οι συλληφθέντες, όπως ανακοίνωσε το βελγικό δημόσιο υπουργείο. Ανάμεσά τους, ο πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Pier Antonio Panzeri, ο οποίος διατήρησε την έδρα του μέχρι το 2019. Η Εισαγγελία επισημαίνει επίσης μια εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ελληνίδα Εύα Καϊλή, επίσης από S&D, έχει ανακριθεί. Ο σύντροφός της, πρώην βοηθός Panzeri, βρίσκεται υπό κράτηση, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές. Η Καϊλή έφτασε στο σημείο να πει σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση πριν από μερικές εβδομάδες ότι το Κατάρ βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή» των εργασιακών δικαιωμάτων».

Πηγή: iefimerida.gr