Ευρωπαϊκή συμφωνία-πλαίσιο των κοινωνικών εταίρων για την Ψηφιοποίηση

241

Ποιο το πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, σε μιά εποχή που είναι απαραίτητος όσον ποτέ άλλοτε

Η ανάγκη πολύπλευρων προσαρμογών λόγω της πανδημίας covid-19 στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας, έχουν φέρει στο προσκήνιο μία σειρά από ζητήματα τα οποία η ελληνική κοινωνία δεν είχε εντάξει στις προτεραιότητες της για την προσαρμογή στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Ένα από τα ζητήματα αυτά, και ίσως το πλέον επίκαιρο λόγω πανδημίας και συνακόλουθης εκτεταμένης τηλεργασίας, είναι η προσαρμογή επιχειρήσεωνκαι εργαζομένων, στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Η ψηφιακή προσαρμογή δεν εξαντλείται στις επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Εξίσου κρίσιμη είναι και η ψηφιακή προσαρμογή των εργαζομένων αλλά και των συστημάτων οργάνωσης της εργασίας.Τα στοιχεία αυτάείναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, αλλά και με τις τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν διάφορες πτυχές της εργασίας. Κυριότερη εξ αυτών είναι η‘διεύρυνση’, ο επαναπροσδιορισμός,του όρου «τόπος εργασίας». Η δυνατότητα προσαρμογής, ολόκληρου του παραγωγικού συστήματος σε αυτά τα δεδομένα, εξαρτάται από τη διαρκή βελτίωση των γνώσεων και ικανοτήτωντου ανθρώπινου δυναμικού, καιτον καλά οργανωμένο διάλογο σε επιχειρησιακό κυρίως επίπεδο, που θα προσδώσουν στο ανθρώπινο δυναμικό, την αξία που του αναλογείκαιβελτιώσει, τόσο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων όσο και την ποιότητα, και τις συνθήκες, της εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και κατανόηση των ευκαιριών και προκλήσεων του ψηφιακού μετασχηματισμούκαι στον από κοινού ορισμό ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης. Μέσω της Συμφωνίας, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, και οι εκπρόσωποί τους, ενθαρρύνονται, καθοδηγούνται και υποστηρίζονται, για να σχεδιάσουν μέτρα για την αξιοποίηση των ευκαιριών, μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στον κόσμο της εργασίας, και την ενθάρρυνση ανάπτυξης μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και εκπροσώπων τους.

Α. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλόγου

Ο αντίκτυπος των αλλαγών και οι προκλήσεις στις εργασιακές σχέσεις δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία  και κοινωνία αλλά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών και την διεθνή κοινωνία. Η συνεχής διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία συμμετέχει ενεργά ο ΣΕΒ, ως προς«το μέλλον της εργασίας» είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Ιούνιο του 2020 ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Συμφωνία – πλαίσιο για την ψηφιοποίηση, η οποία υπεγράφη από εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων που καλύπτουν το σύνολο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η συμφωνία αυτή είναι επιστέγασμα μιας εκτεταμένης διαβούλευσης η οποία ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 2019 και διήρκεσε σχεδόν 9 μήνες. Αποτυπώνει μία κοινά συμφωνημένη διαδικασία ως τον καταλληλότερο τρόπο εφαρμογής της, καθώς επίσης και τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να ληφθούν υπόψιν ως μέρος της. Παράλληλα, αν και η διαδικασία ξεκίνησε πολύ πριν τη πανδημία του COVID-19, οι σημερινές συνθήκες την έχουν καταστήσει εξαιρετικά επίκαιρη.

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο κάντε κλικ εδώ