Φάρμακο στις κυβερνητικές αρρυθμίες αναζητά ο Μητσοτάκης… Του Φίλιππου Πανταζή

427

Του Φίλιππου Πανταζή

Διαφορετική περίμενε να είναι η κατάσταση στη χώρα, αλλά και στην κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα μήνα μετά την πανηγυρική επανεκλογή του στη διακυβέρνηση του τόπου. Από τη μία οι ακατάπαυστες πυρκαγιές που μαίνονται επί μακρόν στη χώρα με νέα τραγική παράμετρο τους πρώτους νεκρούς, από την άλλη οι επιμέρους ενδοκυβερνητικές αστοχίες, με πρώτο θύμα τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νότη Μηταράκη, συνθέτουν ένα δυσάρεστο σκηνικό για το Μέγαρο Μαξίμου και προβληματίζουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Με δεδομένη την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ μετά και το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα και ενώ η αντιπολίτευση ακόμα… ψάχνεται, ο κ. Μητσοτάκης επ’ ουδενί θέλει να απωλέσει το θετικό μομέντουμ, ωστόσο τελευταία εμφανίζεται δυσαρεστημένος με πρόσωπα και πράγματα, εντός και εκτός της κυβέρνησής του. Βούλησή του είναι η λήψη άμεσων μέτρων που θα διορθώσουν ταχέως τα κακώς κείμενα και θα στείλουν μηνύματα παραδειγματισμού στα υπόλοιπα μέλη της… ορχήστρας, προκειμένου να αποφευχθούν στο εξής άλλα φάλτσα και παραφωνίες.

Και η παραίτηση την οποία αναγκάστηκε να υποβάλλει ο Νότης Μηταράκης παραπέμπει προς αυτήν την κατεύθυνση. Η απουσία του από την Αθήνα (για τριήμερες διακοπές με την οικογένειά του) και την πρώτη γραμμή του μετώπου την ώρα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αγχίαλο, μολονότι -σύμφωνα με τον ίδιο- είχε ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου, ενόχλησε τον πρωθυπουργό.

Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση πιέζεται πολιτικά λόγω των φωτιών, το τελευταίο που θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα γαλάζια στελέχη να παρεκκλίνουν του αξιακού κώδικα και των αρχών της ΝΔ, αλλά και να προκαλούν με τις συμπεριφορές τους την κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο η Πειραιώς εντάσσει και την περίπτωση του περιφερειάρχη ΑττικήςΓιώργου Πατούλη, η στήριξη του οποίου επανεξετάζεται ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, μετά το ζεϊμπέκικο που χόρεψε σε εκδήλωση των αποδήμων στο Ζάππειο εντός της εβδομάδας και παρά την μεταμέλεια που επέδειξε.

Και τα «λάθη» και οι «κάποιες μικρές αρρυθμίες», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν περιορίζονται στα παραπάνω, καθώς μέσα στον πρώτο μήνα δεν… εισπράχθηκαν ευχάριστα, για παράδειγμα, οι τοποθετήσεις του Νότη Μηταράκη για την πανεπιστημιακή και την έφιππη αστυνομία, καθώς και η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη στο ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Θα είμαστε η αντιπολίτευση του εαυτού μας», είχε δηλώσει προεκλογικά ο πρωθυπουργός και δείχνει να επαληθεύεται πολύ γρήγορα.

Κατάλληλη διαχείριση

Όσον αφορά τον «πόλεμο» με τις πυρκαγιές, το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου βάρυνε ιδιαίτερα με τις ειδήσεις για τους τέσσερις πρώτους νεκρούς, τους δύο πιλότους του Canadair, τον κτηνοτρόφο και την αλλοδαπή στο τροχόσπιτο στην Μαγνησία. Η κατάσταση εξ αρχής δεν φαινόταν εύκολη, εξαιτίας των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η κριτική από την αντιπολίτευση είναι έντονη και αναζητείται η κατάλληλη διαχείριση για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «η κλιματική κρίση μπορεί να είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Οφείλει η χώρα μας να κάνει ακόμη περισσότερα βήματα από αυτά τα οποία ενδεχομένως είχε σχεδιάσει». Η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, «έχει μια υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών».

Πάντως, ειδικά τα γεγονότα με τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών και την εκκένωση του αεροδρομίου στην Αγχίαλο, από μόνα τους συνιστούν θέμα. Ήδη, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ, ενώ καρατομήθηκε από τη θέση του ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν το ζήτημα να λάβει σε καμία περίπτωση πολιτική διάσταση και δεν είναι τυχαίες οι διαρροές ότι η απόφαση για τον διοικητή δεν σηματοδοτούν ευρύτερες αλλαγές όσον αφορά το στράτευμα και την κεφαλή αυτού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και Τακτικής Αεροπορίας, χαίρουν της πλήρους στήριξης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Αναπόφευκτη συνέπεια όλων αυτών, είναι να επισκιαστούν τα θετικά νέα που ήθελε να προτάξει και να προβάλλει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, με πρώτο το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με ενσωματωμένες τις μισές περίπου προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Κίνηση που σχετίζεται με το μήνυμα αξιοπιστίας που θέλει να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να πορευτεί και τη νέα τετραετία. Είναι το μήνυμα που θα θελήσει να στείλει ο πρωθυπουργός και από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, προσδιορίζοντας ουσιαστικά τον οδικό χάρτη της τετραετίας, με έμφαση στο καθοριστικό -όπως το χαρακτηρίζουν- 2024. «Ένα είναι βέβαιο, πως ό,τι εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, θα το υλοποιήσει στην πορεία της κυβερνητικής θητείας», αναφέρουν επ’ αυτού αρμόδιες πηγές. 

Πηγή: euro2day.gr