FAZ: O Tσίπρας υποκλίνεται στις κεφαλαιαγορές

124

Απόφαση του ΕΔΔΑ έκρινε την Πέμπτη νόμιμες τις περικοπές συντάξεων στη Λιθουανία λόγω κρίσης, κάτι που αφορά και την Ελλάδα, επισημαίνουν γερμανόφωνα ΜΜΕ. Και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές απασχολεί ακόμη τον τύπο.

Σε μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (EΔΔΑ) του Στρασβούργου που αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις χώρες που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να επιβάλλουν ευρείας κλίμακας προγράμματα λιτότητας, αναφέρονται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου όπως και η αυστριακή Die Presse. Η απόφαση αυτή αφορά εν πρώτοις τη Λιθουανία, από όπου και προέρχεται η επίμαχη προσφυγή, και έχει να κάνει με το μείζον θέμα της νομιμότητας των περικοπών σε συντάξεις λόγω οικονομικής κρίσης. Η Die Presse ειδικότερα σε άρθρο με τίτλο “Ελλάδα: οι συντάξεις θα μπορούσαν να περικοπούν” αναφέρει: “Μια χώρα θα μπορούσε εξαιτίας μιας οικονομικής κρίσης να προβεί σε περικοπές συντάξεων. Ένα τέτοιο μέτρο δεν θίγει τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών της, έκρινε σε απόφασή του το ΕΔΔΑ την Πέμπτη. Οι δικαστές απέρριψαν προσφυγή μιας Λιθουανής, η οποία προσέφυγε στο ΕΔΔΑ κατά του λιθουανικού δημοσίου επειδή οι σύνταξή της μειώθηκε κατά 15% κατά την περίοδο 2010-2013”.

Όπως σημειώνει η Die Presse αλλά και η SZ κατά την περίοδο αυτή η Λιθουανία πέρασε μια βαθιά δημοσιονομική κρίση και αναγκάστηκε να επιβάλλει ευρείες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, απολύσεις στο δημόσιο και μεγάλες αυξήσεις φόρων προκειμένου να επιστρέψει σε θετική ανάπτυξη. Σύμφωνα με το δικαστήριο του Στρασβούργου οι περικοπές στη σύνταξη της προσφεύγουσας είναι νόμιμες επειδή ήταν επιβεβλημένες από το “κοινό συμφέρον”. Όπως σημειώνουν και οι δύο εφημερίδες, με την ίδια αιτιολογία έχουν απορριφθεί προσφυγές και από την Ελλάδα και την Πορτογαλία. (Ας σημειωθεί ότι παρότι οι αποφάσεις του ΕΣΔΑ δεσμεύουν καταρχήν τους διαδίκους, λαμβάνονται υπόψξ και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις από τα εθνικά δικαστήρια.)

Φρ. Κουτεντάκης: ” Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα βοήθεια”

Συνέντευξη στο Spiegel Online παραχώρησε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, οικονομολόγος και γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο ελληνικό υπ. Οικονομικών αναφορικά με την έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου στις αρχές της εβδομάδας. Ο ίδιος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές. “Η ζήτηση για τα ομόλογα και το ύψος της απόδοσης ήταν πολύ μεγαλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Αυτό οφείλεται κυρίως στους ξένους, θεσμικούς επενδυτές που συμμετείχαν. Πρόκειται για μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία” αναφέρει ο Φρ. Κουτεντάκης.

Σε ερώτηση σχετικά με την προτροπή του Γιάννη Στουρνάρα ότι είναι σημαντικό να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις πριν από την επιστροφή στης χρηματαγορές, ο Φρ. Κουτεντάκης απαντά ότι η επιστροφή στις αγορές έγινε για να δοκιμάσει η Ελλάδα την αντίδραση των επενδυτών αλλά και για να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της. “Από αυτή την άποψη, τώρα ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή” αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Εκτιμά επίσης ότι σε αντίθεση με την περίοδο Σαμαρά, η νυν ελληνική κυβέρνηση “έχει αποδείξει τη δημοσιονομική αξιοπιστία της”, κάτι που αντανακλάται και στις θετικές πια προσδοκίες των αγορών. Τέλος ο Φρ. Κουτεντάκης εκτιμά ότι σύντομα η χώρα θα ορθοποδήσει και θα καταφέρει να εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας. “Η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα χρειαστεί καμία νέα βοήθεια. Θα σταθεί στα πόδια της”, λέε κλείοντας.

FAZ: O Tσίπρας υποκλίνεται στις κεφαλαιαγορές

“Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται τυχερός”, αναφέρει η FAZ στις οικονομικές τις σελίδες αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. ” Η χώρα  μετά από τρία χρόνια αποχής στις αρχές της εβδομάδας εξέδωσε και πάλι ομόλογο. Η ζήτηση ανήλθε στα 6,5 δις ευρώ, ξεπερνώντας σημαντικά τον όγκο των αρχικών τίτλων ύψους 3 δις ευρώ. Αυτό που ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας θεωρεί επιτυχία είναι η χαμηλή απόδοση του ομολόγου στο 4,625%. Τον Απρίλιο του 2014 η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει 4,95%. Η έκδοση εκείνου του ομολόγου είχε επιτευχθεί πριν ακόμη ο Τσίπρας ορκισθεί πρωθυπουργός”. Ο νυν τίτλος αυτός έχει εκδοθεί με ευνοϊκούς όρους, με όρους έκπτωσης δηλαδή προς τους επενδυτές, σημειώνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας: “Ενδιαφέρον προκαλεί η παραχώρηση που κάνει η αριστερή ελληνική κυβέρνηση στους διεθνείς επενδυτές. Ο Τσίπρας που στις ευρωκλογές του 2014 είχε διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τώρα κάνει γονυκλισίες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές”.

Όπως σημειώνει η FAZ: “Το νέο ομόλογο έχει εκδοθεί βάσει του αγγλικού δικαίου και όχι βάσει του ελληνικού. Αυτό το στοιχείο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως π.χ. αυτή στην οποία προέβη μόνη της η Ελλάδα την άνοιξη του 2012. Αυτή αφορούσε όμως μόνο ομόλογα που είχαν εκδοθεί σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Ο όγκος τους ξεπερνούσε τα 200 δις ευρώ. Οι πιστωτές τότε έχασαν πάνω από 50%. Από την άλλη διεθνή hedge fund όπως η Εlliot ή το Third Point τα πήγαν καλύτερα, γιατί μπορούσαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Για την αλλαγή των όρων που διέπουν ένα τέτοιο ομόλογο έπρεπε να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα ή σε άλλες περιπτώσεις τα τρία τέταρτα των πιστωτών. Επίσης στα ομόλογα ελληνικού δικαίου η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να εξαναγκάσει στην αναδιάρθρωση ακόμη και τους απρόθυμους πιστωτές”. Από την άλλη, το ομόλογο του 2014, όπως και αυτό που μόλις εκδόθηκε, εμπίπτουν στο αγγλικό δίκαιο, γεγονός που επιφέρει την μεγάλη αποδοχή του από τους πιστωτές, εκτιμά η FAZ.