Το ρεκόρ των θερμοκρασιών και οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν σε αρκετές χώρες Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια προσωρινή διακοπή λειτουργίας σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, κατασκευαστικές, αεροπορικές και ξενοδοχειακές, όπως αναφέρει η Fitch Ratings. Πάντως, ο οίκος δεν αναμένει κάποια επίπτωση στην αξιολόγηση των εταιρειών που καλύπτει, εξαιτίας διαφόρων ελαφρυντικών παραγόντων και μιας σχετικά περιορισμένης χρονικής βάσης γύρω από τις διακοπές λειτουργίας.
Όμως, οι αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο οι πυρκαγιές να καταστρέψουν τα ενεργειακά δίκτυα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το κόστος ασφάλισης ή τις ανάγκες γύρω από τις δαπάνες, κάτι που δεν αναμένεται να λειτουργήσει ιδιαίτερα επιβαρυντικά, με τον οίκο να το αντιμετωπίζει ως έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο αρνητικού γεγονότος. Ταυτόχρονα, οι όποιες διακοπες λειτουργίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές ενέργειας, δημιουργώντας κίνητρα στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προσπαθήσουν να «κλειδώσουν» τις τιμές μέσω Συμφωνιών Αγοράς Ενέργειας (PPAs) ή μακροπρόθεσμων προσφορών σε πελάτες λιανικής.
Αντίκτυπος στη ΔΕΗ
Η Fitch αναφέρεται και στη ΔΕΗ («BB-» – σταθερό outlook), επισημαίνοντας πως οι φωτιές που πλήττουν την Ελλάδα, αναμένεται να έχουν έναν περιορισμένο οικονομικό και λειτουργικό αντίκτυπο για την εισηγμένη. Ο ΔΕΔΔΗΕ, που κατέχει και διαχειρίζεται το εγχώριο δίκτυο διανομής, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, πραγματοποιεί τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο σε περιοχές που έχουν υποστεί βλάβες από τις πυρκαγιές. Το κόστος αντικατάστασης ήταν μέχρι στιγμής περιοσμένο και αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα των κεφαλαιουχικών αναγκών για την συντήρηση του δικτύου, το οποίο λαμβάνεται μέσω μιας αυξημένης ρυθμιστικής βάσης περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, οι πιθανές ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια εξαιτίας του καύσωνα και των πυρκαγιών είναι απίθανο να έχουν έναν ουσιώδη αντίκτυπο στις βιομηχανίες, καθώς πολλές εταιρείες που καλύπτει σε επίπεδο αξιολόγησης η Fitch διαθέτουν ήδη γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης που βασίζονται στο πετρέλαιο. Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια στις τιμές του ντίζελ βραχυπρόθεσμα στην Ευρώπη, η οποία, συνδυαστικά με τις συνολικά υψηλότερες τιμές ενέργειας, ενδέχεται να έχουν έναν μέτριο αντίκτυπο στην κερδοφορία των βιομηχανικών εταιρειών βραχυπρόθεσμα.
Συνέπειες σε τουρισμό
Αναφορικά με τον τουρισμό, η Fitch εκτιμά ότι οι τρέχουσες ακυρώσεις και οι αλλαγές στα προγράμματα πτήσεων θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις αεροπορικές εταιρείες. Οι αεροπορικές συνήθως δεν είναι υπόχρεες για την επιστροφή χρημάτων σε ό,τι αφοτά ακυρώσεις εισιτηρίων, για πτήσεις προς περιοχές που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές βάσει του κανονισμού ΕΕ 261. Μέχρι στιγμής, ελάχιστες αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις προς προορισμούς που επηρεάζονται από αυτό το εύφλεκτο σκηνικό. Από την άλλη, όσες εκτελούν πτήσεις επαναπατρισμού είναι απίθανο να βγουν ζημιογόνες, όπως εκτιμά η Fitch.
Βέβαια, εάν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές, αρχίζουν να λαμβάνουν μια πιο συχνή διάσταση, θα μπορούσαν να έχουν έναν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στα αεροπορικά ταξίδια των τουριστών στις πληγείσες περιοχές. Κατά συνέπεια, η Fitch αναμένει ότι οι τουριστικές ροές θα μετατοπιστούν σε λιγότερο πληγείσες περιοχές, όπως συνέβη στο παρελθόν με την Αίγυπτο και την Τουρκία, χωρίς να επηρεαστεί η συνολική ταξιδιωτική ζήτηση.
Παράλληλα, ο αντίκτυπος στους ευρωπαίους ξενοδόχους που εκτίθενται σε περιοχές που πλήττονται από τον καύσωνα θα ποικίλλει βραχυπρόθεσμα, ανάλογα με τις πολιτικές ακύρωσης, το ποσοστό των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και την εγγύτητα των ξενοδοχείων τους σε πυρκαγιές. Οι πολιτικές επιστροφής χρημάτων έχουν γενικά εξελιχθεί σε λιγότερο ευέλικτες μέθοδοι μετά την πανδημία, επομένως σημαντικές απώλειες από ακυρώσεις είναι απίθανες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Οι ξενοδοχειακοί πάροχοι με σημαντική έκθεση σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, καθώς ο Αύγουστος αποτελεί ένα σημαντικό μήνα για διακοπές στην Ευρώπη.
Τέλος, η Sani/Ikos Group («B-» – αρνητικό outlook) παρουσιάζει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, αλλά οι δραστηριότητές της επί του παρόντος δεν επηρεάζονται, ενώ οι αυστηρές πολιτικές ακύρωσης θα βοηθήσουν στην προστασία της κερδοφορίας της εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, όπως σημειώνει η Fitch.
Πηγή: ot.gr