Του Φίλιππου Πανταζή
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναφέρει στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος τον Εύξεινο Πόντο, την Ευρώπη και μοιραία την Ελλάδα και τον ρόλο της ως συνόρου Δύσης και Ανατολής και ως γέφυρας της Ευρώπης με παρουσία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, κ. Φοίβος Κόσκος.
Ο κ. Κόσκος, ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6 με 9 Απριλίου, υπογραμμίζει ότι η η γεωπολιτική έρχεται σήμερα, λόγω Ουκρανίας, να υπενθυμίσει σε όλους την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας σε σημαίνουσες συλλογικές οντότητες της Δύσης (ΝΑΤΟ, ΕΕ) και οι ΗΠΑ θα αξιολογήσουν τα δεδομένα αυτά. Σημειώνει δε ότι η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις των δυο χωρών.
Σε ποιο επίπεδο θεωρείτε πως βρίσκονται σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις;
Πρέπει ευθύς εξ αρχής να τονίσω ότι η Ελληνοαμερικανική Ένωση έχει ως σκοπό της την συνεχή καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, του ελληνικού και του αμερικανικού. Σε επίπεδο πολιτισμικό και εκπαιδευτικό, που είναι καθοριστικό για τις σχέσεις των λαών, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ήταν πάντοτε άριστες. Σπουδαίο ρόλο παίζουν σε αυτό και οι Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής δεύτερης, τρίτης ή και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι συνεισφέρουν ουσιαστικά στην πρόοδο της αμερικανικής κοινωνίας, μεταφέροντας το «άρωμα» του τόπου καταγωγής τους και τις αξίες των προγόνων τους και συμμετέχοντας στην πολιτισμική και καλλιτεχνική ζωή των ΗΠΑ. Εξ άλλου η ελληνορθόδοξη εκκλησία και ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος Αμερικής αποτελούν βασικό παράγοντα για την άριστη κατάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Εκτιμάτε ότι αυτές θα επηρεαστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία; Πόσο αυτός αλλάζει τα δεδομένα στον παγκόσμιο γεωστρατηγικό και οικονομικό χάρτη;
Η ερώτηση σας εδώ αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε επίπεδο κρατών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναφέρει στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος τον Εύξεινο Πόντο, την Ευρώπη και μοιραία την Ελλάδα και τον ρόλο της ως συνόρου Δύσης και Ανατολής και ως γέφυρας της Ευρώπης με παρουσία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η γεωπολιτική έρχεται σήμερα λόγω Ουκρανίας να υπενθυμίσει σε όλους την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας σε σημαίνουσες συλλογικές οντότητες της Δύσης (ΝΑΤΟ, ΕΕ) που είναι πρωταρχικά κοινότητες αξιών και μάλιστα αξιών που δοκιμάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκτιμώ ότι οι ΗΠΑ θα αξιολογήσουν τα δεδομένα αυτά, αρκεί βεβαίως εμείς οι Έλληνες να τους τα υπενθυμίζουμε με την δέουσα έμφαση και επιμονή.
Το επόμενο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ποιες οι προσδοκίες σας;
Πιστεύω ότι η επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη θα επιβεβαιώσει και θα ενισχύσει τις στενές σχέσεις των δύο κρατών.
Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα την Τουρκία να επιχειρεί να κάνει νέα «ανοίγματα» προς την Δύση και τις ΗΠΑ. Πιστεύετε ότι, παρά τις διαρκείς προκλήσεις και την συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Άγκυρας, έχουν τύχη αυτές οι προσπάθειες;
Οι διεθνείς σχέσεις, ιδίως σήμερα, είναι ιδιαίτερα ρευστές. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν σε δεδομένη στιγμή ο τυχοδιωκτισμός θα γίνει ανεκτός ή θα παραμεριστεί. Η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα ακολουθήσει συνεπή συμμαχική συμπεριφορά ως εταίρος όλων των συμμάχων της. Ανήκει άλλωστε στην ομάδα των νικητών του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. «Μικρή» δύναμη, αλλά νικήτρια. Πρόμαχος δε στην πρώτη θερμή σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής όταν άρχισε ο ψυχρός πόλεμος.
Εδώ και 1,5 χρόνο είστε πρόεδρος στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Περίοδος, καθόλου φυσιολογική και ήρεμη. Με δήλωσή σας, είχατε τονίσει την ανάγκη «να ξαναβρούμε την τιμή μας, να πιάσουμε το νήμα για υπεύθυνη, διαφανή κοινωνική δράση και διαχείριση». Κατά πόσο έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
H Ελληνοαμερικανική Ένωση χάρη στις προσπάθειες του εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου της, των τακτικών μελών της και των εργαζομένων της πιστεύω ότι έχει αγγίξει τους στόχους που τέθηκαν πριν από ενάμιση χρόνο. Η πλήρης επίτευξη όμως και η συντήρηση των στόχων αυτών απαιτεί διαρκή και εργώδη προσπάθεια, αποτελεί έργο σε εξέλιξη (work in progress).
Πηγή: euro2day.gr