Στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, πριν η χώρα μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, αναφέρονται οι Financial Times.
Όπως εξηγούν, η συμφωνία η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων, από νέες περικοπές συντάξεων μέχρι την απελευθέρωση των συναλλαγών την Κυριακή, ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια εντατικών συνομιλιών κατά την τελευταία εβδομάδα και έπειτα από μήνες διενέξεων μεταξύ των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Οι διαφορές ως προς το μέγεθος των περικοπών που θα εφαρμοστούν το 2019 στις συντάξεις που έχουν ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 40% από το 2011 συμφωνήθηκα», τονίζουν οι FT και συνεχίζουν με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.
«Το κοινοβούλιο της Ελλάδας πρέπει τώρα να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας το δρόμο για τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να υπογράψουν τη συμφωνία στη συνεδρίαση στις 22 Μαΐου», συνεχίζει το άρθρο και σημειώνει: «Το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και ο δεξιός εταίρος στο συνασπισμό, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατέχουν μια μικρή πλειοψηφία τριών θέσεων στο κοινοβούλιο. Αλλά με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στην αντιπολιτευόμενη κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία διψήφιο προβάδισμα, οι βουλευτές του συνασπισμού αναμένεται να υποστηρίξουν τα μέτρα ομόφωνα παρά να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές επαναστατώντας ενάντια στην περισσότερη λιτότητα».
Η συμφωνία αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τη διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ ως χρηματοοικονομικού εταίρου στο τρέχον σχέδιο διάσωσης σύμφωνα με την απαίτηση της Γερμανίας, τονίζουν οι Financial Times εξηγώντας ότι η Γερμανία είναι η χώρα που συνεισέφερε τα περισσότερα στα τρία διαδοχικά πακέτα διάσωσης της Ελλάδας από το 2010. «Το Ταμείο επιμένει να χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους πριν συμμετάσχει στη διάσωση, υποστηρίζοντας ότι το τεράστιο χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο, ενώ το Βερολίνο αποκλείει το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, θέτοντας τις βάσεις για μια δύσκολη πολιτική διαπραγμάτευση», σχολιάζει.
Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι η συμφωνία δεν περιείχε ακριβή στοιχεία για τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού – πριν την καταβολή τόκων και κεφαλαίου για το χρέος της χώρας – καθώς αυτά θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια συνομιλιών σχετικά με την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους που θα χορηγήσουν οι πιστωτές», γράφουν οι FT και καταλήγουν: «Η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτοφανές πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2016 έναντι ενός στόχου του 0,5 τοις εκατό. Ωστόσο, το Ταμείο αμφισβητεί ότι ο στόχος της ΕΕ για την Ελλάδα ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα μπορούσε να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα».